Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Famózní Mrázek zamkl branku a Carolina loupila v New Yorku, uspělo i San Jose

Petr Mrázek zastavil v úvodním utkání 2. kola play-off Východní konference NHL všech 31 střel hokejistů New York Islanders, dovedl Carolinu k vítězství 1:0 v prodloužení a stal se hlavní hvězdou zápasu. Sedmadvacetiletý brankář si připsal druhé čisté konto v letošní vyřazovací fázi prestižní soutěže. San Jose vstoupilo do semifinále Západní konference výhrou 5:2 nad Coloradem.

Brankář Petr Mrázek (vpravo) v utkání 2. kola play-off s NY Islanders
zdroj: USA TODAY Sports autor: Catalina Fragoso

NY Islanders - Carolina 0:1 v prodloužení

Mrázek kryl v úvodní třetině únik Joshe Baileyho, jehož bekhendový blafák našel v lapačce, a úspěšně vyřešil v zápase i spoustu závarů či dorážek. Z jedné ho v závěru druhé třetiny překonal Matthews Barzal, ale rozhodčí gól neuznali, protože českého gólmana atakoval Anders Lee a znemožnil mu lépe zasáhnout.

Islanders ještě jednou spustili klakson v hale na znamení přesného zásahu, nicméně střela Ryana Pulocka v závěru třetí části skončila pouze v boční síti. "Mám radost, že jsme vyhráli. Byl to duel, ve kterém jeden špatný odraz mohl rozhodnout," hodnotil Mrázek, jenž zaznamenal páté čisté konto při devatenáctém startu v play-off.

"Hlavně na začátku nás Petey několikrát zachránil. Předvedl důležité zákroky v pravý čas," chválil svého spoluhráče Jordan Staal. Také strážce svatyně Islanders Robin Lehner vytáhl v utkání spoustu skvělých zákroků a kryl stejně jako Mrázek 31 střel. Nestačil pouze v 65. minutě na pohotovou dorážku Staala, který doklepl z ostrého úhlu nepřesnou střelu Nina Niederreitera.

Puk se k autorovi jediného gólu odrazil od zadního mantinelu. "Snažil jsem se vystřelit co nejrychleji. Ani nevím, jak to prošlo. Jen jsem viděl ostatní slavit, tak jsem začal také," uvedl Staal.

Carolina měla v nohou dva dny starý zápas ve Washingtonu, kde v rozhodujícím utkání vyřadila gólem ve druhém prodloužení obhájce Stanleyova poháru. "Po množství emocí a štěstí jsme se snažili hodit ten zápas za hlavu a soustředili jsme se na další. To byl náš hlavní cíl. Povedlo se nám to," řekl Sebastian Aho.

Islanders prohráli v play-off poprvé, v předchozí sérii vyřadili Pittsburgh v nejkratší možné době. "Dodržují systém a nedají vám nic zadarmo. Zablokují hodně střel a svou hrou hodně soupeřů otráví. Klíčem k úspěchu proto je, abychom zůstali trpěliví. Zvláště, pokud utkání budou probíhat stejně jako dnes," uvedl kapitán Caroliny Justin Williams.

Druhý zápas je na programu v neděli. "Nemyslím, že bychom toho měli na naší hře moc měnit. Pokud bychom proměnili některé z šancí, byl by to jiný příběh," prohlásil trenér Islanders Barry Trotz. "Měli bychom ještě vytvořit o trochu více závarů před brankou, více střílet. V některých momentech jsme si situaci zbytečně zkomplikovali, někdy jsme zbytečně ještě přihrávali. Ale hráli jsme dobře," doplnil Lehner. 

San Jose - Colorado 5:2 

San Jose nezačalo dobře, už ve třetí minutě otevřel skóre hostující Gabriel Bourque. Ještě v úvodním dějství vyrovnal Gustav Nyquist, ale Colorado vstoupilo lépe i do druhé třetiny a trefou Colina Wilsona se opět ujalo vedení.

Domácí rozhodli mezi 31. až 39. minutou, během kterých otočili na 4:2 góly Joea Thorntona, Kevina Labanca a Brenta Burnse. Výhru zpečetil při power-play Timo Meier. "Věděli jsme, že to bude po náročném sedmém utkání (s Vegas) těžké, ale odvedli jsme skvělou práci. Na začátku jsme sice zaostávali, ale od poloviny zápasu jsme je nepouštěli do našeho obranného pásma a moc jsme jim toho nedovolili," řekl brankář Martin Jones, který chytil 26 střel a stal se druhou hvězdou zápasu. Jeho spoluhráč Burns zaznamenal čtyři body (1+3).

Colorado vyřadilo v prvním kole vítěze Západní konference Calgary, také tehdy prohrálo úvodní zápas série. "Měli jsme v utkání hodně dobrých momentů, ale musíme zvýšit agresivitu a zlepšit bruslení. Po týdnu volna nebyli někteří hráči tak dobří jako v sérii s Calgary," řekl trenér Jared Bednar.

Útočník San Jose Tomáš Hertl, jenž v předchozích třech duelech vstřelil čtyři góly a na jeden přihrál, vyšel tentokrát bodově naprázdno. Za stavu 0:1 jeho střelu zastavila tyč. V sestavě domácích opět nastoupil i Lukáš Radil.

2. kolo play-off NHL:

Východní konference - 1. zápas: NY Islanders - Carolina 0:1 v prodl. 
Branka: 65. J. Staal. Střely na branku: 31:32. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celé utkání a z 31 střel neinkasoval. Diváci: 15 795. Hvězdy zápasu: 1. Mrázek (Carolina), 2. Lehner (NY Islanders), 3. J. Staal (Carolina). Stav série: 0:1.

Západní konference - 1. zápas: San Jose - Colorado 5:2 (1:1, 3:1, 1:0) 
Branky: 15. Nyquist, 31. J. Thornton, 37. Labanc, 39. Burns, 60. Meier - 3. G. Bourque, 24. C. Wilson. Střely na branku: 27:28. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. J. Thornton, 2. M. Jones, 3. Burns (všichni San Jose). Stav série: 1:0.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články