Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Plzeňských šest a dost. Třinec rozhodl v první třetině a je ve finále

Sedmička nebyla pro plzeňské hokejisty šťastná. Všech šest předchozích sedmých zápasů v play-off extraligy totiž vyhráli, posedmé už to nevyšlo. Dobře připravený tým Třince na vlastním ledě začal rozhodující zápas výborně a třemi góly v úvodní části hry si otevřel cestu do finále proti Liberci. Plzeň už dokázala jen zápas zdramatizovat gólem v závěru druhé třetiny, ale na finále jim to nestačilo. Nakonec v závěru inkasovali ještě dvakrát a padli 1:5 a v sérii 3:4. Finále s Libercem začnou ve čtvrtek na severu Čech. Plzeň stejně jako v minulém ročníku získala bronz.

Ethan Werek z Třince dává gól Dominiku Frodlovi
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Hned od začátku bylo zřejmé, že se hraje o všechno. Tady a teď se rozhodne. Bylo znát, že nikdo nechce udělat chybu. Na první šanci se čekalo až do sedmé minuty, ale Frodl v plzeňské brance za pomoci celé pětky závar vyřešil. Při vyloučení Wereka trefil Němec při nájezdu dva na jednoho v 9. minutě tyč, ale z protiútoku jeli tři třinečtí na jednoho obránce. Doudera nic nevymýšlel a trefil přesně – 1:0. "Měli jsme tam ale notnou dávku štěstí. Po té tyči Plzně jsme z brejku dali gól na 1:0," řekl třinecký trenér Václav Varaďa. 

Gól Třinec povzbudil a další přidal Werek, když přihrávku zpoza branky poslal podruhé do sítě hostů. Ti se těžko vzpamatovávali a rozjetí domácí hráči jim do přestávky přidali třetí branku, když Dravecký ze stejného místa trefil znovu přesně.

Do druhé třetiny přišla Plzeň s brankářem Milčakovem, který nahradil Frodla, a také se zvýšenou aktivitou. Ale Hrubec v třinecké brance byl všude včas. Obrana mu vydatně pomáhala a útok využíval každou možnost k rychlému ataku.

Tlak hostů rostl (v třetině to bylo na střely na branku 16:4), a když ve 38. minutě napřáhl na modré čáře Pulpán a před gólmanem puk tečoval tělem Presinger, šly týmy do šaten za stavu 3:1.

"Řekli jsme si, že už nemáme, co ztratit, a začali jsme všechno střílet na bránu," přiznal Stach. "Zbytečně jsme polevili," litoval gólu Polanský.

I třetí část zápasu však patřila hlavně Plzni, která zařadila nejvyšší rychlostní stupeň. Mohla snížit ve 45. minutě, když po šanci Třince jeli dva na jednoho obránce a Němec trefil tyč - puk, který se vznášel nad ležícím Hrubcem, pak zachytil v letu výborně hrající obránce Dravecký a stačil jej vytlačit před brankovou čáru.

"Třinci to tam napadalo, náskok už byl hodně velký, ale nezabalili jsme to. Snažili jsme se ještě vyrovnat, ale bohužel to nevyšlo. Vrátili jsme se ještě trošku do hry, ale bohužel ve třetí třetině už jsme nestačili," řekl plzeňský útočník Jan Kovář.

Soustředění hráči Třince dobře bránili, a když Růžička dostal ideální přihrávku zpoza branky,  pojistil v 56. minutě čtvrtým gólem finále. Plzeň už nespasila ani téměř pětiminutová hra bez brankáře, při níž jim ještě přidal pátý gól Glavinš. 

"Dvakrát tam zazvonila tyčka, to je už otázka centimetrů. Když člověk dostane v rozhodujícím zápase gól při vlastní přesilovce, tak to s ním zamává. Můžeme si říkat, co chceme, ale ta psychika hraje obrovskou roli. Myslím, že ta první třetina se na tom hodně podepsala," podotkl plzeňský útočník Vojtěch Němec.

"Dneska jsme na ně vletěli první třetinu a rozhodli jsme tím i celou sérii," poznamenal Martin Adamský.

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň 5:1 (3:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Dravecký, 14. Werek (Marcinko, Gernát), 19. Dravecký (Hrňa), 56. Martin Růžička (Polanský, Adamský), 60. Galvinš (Polanský) - 38. Preisinger (Pulpán, N. Jones). Rozhodčí: Hodek, Šír - J. Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:2, navíc Jan Kovář (Plzeň) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:3.

Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, Galvinš, D. Musil, Dravecký, M. Doudera - Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski - Hrňa, Marcinko, Werek - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Plzeň: D. Frodl (21. Milčakov) - Čerešňák, Moravčík, N. Jones, Pulpán, Kaňák, Vráblík - Gulaš, Jan Kovář, Pour - Indrák, Kracík, V. Němec - Kratěna, V. Nedorost, Stach - Eberle, Kodýtek, P. Straka - od 30. navíc Preisinger. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar.

Václav Varaďa (Třinec): "Jsem rád, že kluci k tomu přistoupili, jak jsme chtěli. Měli jsme tam ale notnou dávku štěstí. Po té tyči Plzně jsme z brejku dali gól na 1:0. Potom se nám podařilo další dva góly přidat. První gól se nám nepodařilo vstřelit šest utkání za sebou, ale dneska to vyšlo. Byla to parádní první třetina. I když Plzeňští měli šance, nám tam spadlo všechno. Ve druhé třetině nás Plzeň zmáčkla, byla velmi důrazná a vyhrávala osobní souboje. Měla šestnáct střel, z toho byla polovina tutovek. Tam byl skvělý Šimon Hrubec. Po tom slabším utkání v Plzni dnes zachytal excelentně. Ve třetí třetině i přes snahu soupeře jsme to kontrolovali, byli velmi dobří ve středním pásmu a po bojovném průběhu jsme si došli pro cennou výhru. Chtěl bych Plzeňským poděkovat za korektní a parádní sérii, rozhodovaly maličkosti a třetí zápas v Plzni byl skvělým návratem do série."

Ladislav Čihák (Plzeň): "První třetinu jsme neměli špatnou, bohužel jsme v ní dostali tři góly. Třinec využil tři šance a odskočil na 3:0. Předtím jsme trefili tyčku. To zřejmě rozhodlo o celém utkání. Já jsem rád, že jsme se aspoň ve druhé třetině trošku zvedli a zatlačili. Bohužel to nestačilo a prohráli jsme."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články