Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Ve stínu Světového poháru začíná hon na Bílé Tygry

Praha – Nekompletním prvním kolem startuje čtyřiadvacátý ročník hokejové extraligy, jehož začátek je letos zastíněn souběžně hraným Světovým pohárem v Torontu. V pozici obhájce titulu vstoupí do sezony Liberec, ve vyrovnané soutěži ale bude adeptů na celkový triumf tradičně více. O dalším držiteli Masarykova poháru bude jasno nejpozději 26. dubna, kdy je na programu případné sedmé finále play-off.

Podle ředitele soutěže Josefa Řezníčka termínové kolizi se Světovým pohárem nešlo zabránit a samotné kluby o tuto možnost ani nestály. "Diskutovali jsme o tom a upozornili jsme na to i kluby i vedení extraligové asociace. Kluby odmítly překládat nebo odkládat soutěž, protože ztráta tří týdnů by jim hodně zhustila program," tvrdí Řezníček.

Z historického pohledu bude sezona jubilejní, první soutěžní zápas na území ČR se odehrál 3. ledna 1937. "Osmdesátka i letopočty 1937 a 2017 budou v logu ročníku i na dresech hráčů. Oslavy výročí jsme naplánovali na 35. a 36. kolo na začátku ledna," vysvětluje ředitelka BPA Jana Obermajerová.

Řada klubů dokázala během letní přestávky přilákat domů ze zahraničí úspěšné české reprezentanty z minulých let i ze současnosti, vrátilo se i několik hráčů, kteří se neúspěšně snažili prosadit v zámořské NHL, a vzrostl také počet zahraničních posil na soupiskách.

"Extraliga do sebe napumpovala obrovský počet jmen a slibuje zajímavou podívanou. Všichni se na to těšíme a doufáme, že hráči sem jen nepřišli dohrát kariéru, ale chtějí i uspět," přeje si Řezníček.

Třeba do Brna přišli napravit nevydařenou minulou sezonu například Ondřej Němec, Martin Erat, Marek Kvapil, Tomáš Vincour nebo Martin Zaťovič. Kometa, kterou ze střídačky povede opět majitel Libor Zábranský, tak nemůže mít jiné než mistrovské ambice.

"Brno má asi nejsilnější kádr od vstupu do extraligy. Mají tam silné hráče v útoku i obraně a jsou jeden z favoritů na titul," uznává kouč Zlína Rostislav Vlach. Kometa získala titul naposledy v roce 1966 jako tehdejší TJ ZKL Brno.

Sparta čeká na vítězství v extralize od roku 2007 a jako finalista minulého ročníku nemůže mít jiné než mistrovské ambice. Musí se však obejít bez trojice nejlepších střelců předešlé sezony Robertem Saboličem, Danielem Přibylem a Janem Buchtelem. Nahradit se je budou snažit Brian Ihnacak, Štefan Ružička, Dominik Uher nebo Petr Vrána.

"Ve Spartě se o titulu mluví vždycky. Ta touha tam je, každou sezonu máme jeden cíl. Naposledy jsme byli blízko, ten pocit, že bychom toho mohli dosáhnout, je zase o něco větší," říká brankář Tomáš Pöpperle.

Své kvality chce opět potvrdit Liberec, i když se podobně jako Pražané bude muset obejít bez elitního útočného tria Michal Birner, Michal Řepík, Jakub Valský a také kapitána Jana Výtiska. "Bylo jasné, že výborná sezona uvolní hráčům cestu ven," říká smířeně trenér a sportovní manažer Tygrů Filip Pešán.

Po nevydařené předchozí sezoně se do popředí tabulky pokusí vrátit ambiciózní Třinec stejně jako Pardubice, které se rozhodly sázet na hráče zpoza Atlantiku, v týmu jich mají hned pět. Celkem je na extraligových soupiskách 86 cizinců, z toho 63 Slováků.

Navázat na historicky nejúspěšnější vystoupení mezi elitou budou chtít Mladá Boleslav a Chomutov, kterému ale již bude chybět nejvýraznější postava celé minulé extraligové sezony Roman Červenka. "Rádi bychom pod sebe dostali čtyři mužstva. Ale před každým máme respekt, víme, že to bude těžké," přiznává kouč Pirátů Vladimír Růžička starší.

Pět klubů vstoupí do extraligy pod vedením nových trenérů. Spartu v létě převzal Jiří Kalous, Hradec Králové Václav Sýkora, Vítkovice Jakub Petr, Karlovy Vary Jan Tlačil a Třinec Vladimír Kýhos. "Naše největší síla bude ve čtyřech vyrovnaných lajnách. To musíme naplno využít," říká Kýhos před domácím startem s Pardubicemi.

Karlovy Vary, jejichž start mezi elitou nebyl s ohledem na ekonomickou situaci Energie dlouho jistý, by měly znovu patřit mezi hlavní adepty na účast v baráži. "Šance našeho týmu je těžké hodnotit. Máme hodně mladé mužstvo, takže naše slabiny asi budou ve vyzrálosti," domnívá se kapitán Václav Skuhravý.

Plzeňský obránce Petr Kadlec se může stát novým rekordmanem v počtu zápasů v nejvyšší soutěži. Devětatřicetiletý bývalý dlouholetý hráč pražské Slavie má na kontě v extralize 1165 utkání. V historickém pořadí je druhý za obráncem Františkem Ptáčkem, za kterým zaostává o 44 startů.

Zápasy extraligy bude v nadcházející sezoně rozhodovat i pětice nových sudích. Na nominační listinu byli zařazeni hlavní Luboš Krob a Daniel Pražák společně s čárovými Ondřejem Kokrmentem, Petrem Kotlíkem a Jiřím Rozlílkem.

Krob s Pražákem, kteří byli doposud součástí takzvané akademie hokejového svazu, nahradí dvojici Vladimír Šindler – Martin Fraňo. Zatímco Šindler ukončil aktivní kariéru a stal se nově předsedou komise rozhodčích, Fraňo už stejně jako Antonín Jeřábek působí v Kontinentální lize.

Model extraligy zůstal nezměněný, došlo ale ke změnám v herním řádu. Ta nejviditelnější bude v prodloužení, které se bude v základní části nově hrát ve třech hráčích v poli na každé straně. "Slibujeme si od toho větší atraktivitu, hra se bude více přelévat ze strany na stranu a duel bude gradovat," domnívá se Řezníček.

V případě, že rozhodující gól v pětiminutovém nastavení nepadne, budou následovat nájezdy, v základní části nejprve po třech, v play-off zasáhne do úvodní série pět exekutorů. Ve vyřazovací části se však bude stejně jako v předchozí sezoně prodlužovat o 20 minut při plném počtu hráčů na ledě a od pátého zápasu se bude hrát do rozhodnutí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články