Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta zvládla extraligovou premiéru pod Kruppem, Machovský vychytal Hradec Králové

Hradec Králové byl v O2 areně sice střelecky aktivnější, ale domácí Sparta trestala chyby v obraně soupeře a na startu nové extraligové sezony vyhrála 4:0. O branky Pražanů se postarali Jarůšek, navrátilec Košťálek, další posila Delisle a v samotném závěru Kudrna. Brankář Matěj Machovský vychytal čisté konto za 45 zásahů. Vítěznou premiéru prožil na sparťanské střídačce německý kouč Uwe Krupp.

Kouč Sparty Uwe Krupp
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Vítězství domácích se vedle produktivní ofenzivy zrodilo i díky spolehlivé obranné práci. "Musím smeknout klobouk před kluky, zblokovali spoustu střel," řekl Machovský. "Velké vítězství pro mě i pro tým. Chtěli jsme mít dobrý začátek sezony. Snad to budeme držet takhle nahoře," podotkl opavský rodák, který se po roce stráveném v zámoří vrátil do extraligy.

V úvodu zápasu se nejprve Spartě a poté i Hradci Králové naskytla početní výhoda, ale žádný z týmů si v ní nevypracoval vážnější šanci. Ve 12. minutě se dostal do úniku hostující útočník Bezúch, Machovský si však s jeho pokusem poradil. Následně se hosté dvakrát probili až před sparťanského gólmana, který v obou případech zůstal nepřekonán.

Přestože Hradec diktoval tempo hry a v úvodním dějství zasypal Machovského 16 střelami, první gól vstřelila Sparta. V 16. minutě vypálil bek Košťálek od modré, jeho zblokovaný pokus skončil na hokejce útočníka Richarda Jarůška, který po rychlé otočce poprvé rozjásal domácí příznivce.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta – Hradec Králové

Hosté nedokázali v prostřední části využít ani 43 vteřin trvající přesilovku pět na tři. Pražané vzápětí uštědřili soupeři lekci z produktivity. Útočník Pech zavezl puk do útočné třetiny a přenechal ho Formanovi, který nabil Košťálkovi na dělovku z první, jež zaplula pod horní tyčku.

Třetí gól přidala Sparta ve 43. minutě. Zadák Piskáček přihrál na útočnou modrou Delisleovi a kanadský obránce umístil ostrý projektil přesně do pravého horního růžku Pavelkovy branky. Konečné skóre stanovil 69 vteřin před koncem duelu po samostatném úniku Kudrna.

1. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 16. Jarůšek (Košťálek, P. Vrána), 27. Košťálek (Forman, Pech), 43. Delisle (Piskáček, Smejkal), 59. A. Kudrna (Blain, Buchtele). Rozhodčí: Kika, Hejduk - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:9. Bez využití. Diváci: 8308.

Sparta: Machovský - Blain, Kalina, T. Pavelka, Košťálek, Piskáček, Gregorc, Delisle - Černoch, Sill, Smejkal - Jarůšek, P. Vrána, Říčka - Forman, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Klimek, Buchtele. Trenéři Krupp a J. Nedvěd.

Hradec Králové: J. Pavelka - Linhart, Zámorský, Graňák, Cibulskis, Rosandič, Piché, F. Pavlík - Paulovič, Koukal, M. Chalupa - Vincour, Cingel, Bezúch - Berger, Bičevskis, Miškář - Vopelka, Kukumberg, R. Pilař. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Ohlasy trenérů:

Uwe Krupp (trenér Sparty): "Bylo to velmi rychlé utkání. Hradec hrál velmi tvrdě a povedl se mu začátek. Dnes jsme museli hrát mnohem defenzivněji na rozdíl od přípravných duelů. Hráči blokovali střely a čistili prostor před brankou. Výsledek 4:0 je trochu vysoký, ale uspěli jsme, pomohli jsme brankáři a nepustili Hradec do dorážek. V útoku se nám naopak povedlo využít šance. Samozřejmě se musíme nadále zlepšovat, ale díky takovému utkání máme na čem stavět. Jsme rádi, že jsme vyhráli první domácí zápas. Mám radost za hráče a to, jak hráli."

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): "V první řadě bych chtěl Spartě pogratulovat k vítězství. Přestože výsledek vypadá jednoznačně, tak si myslím, že jsme byli Spartě vyrovnaným soupeřem. Ukázala, že má skvělý tým a z šancí, které si vypracovala, dokázala dát góly a to rozhodlo. Náš tým musím pochválit, pracoval celý zápas a do poslední minuty jsme se snažili převrátit utkání na naši stranu. Přestože jsme si vypracovali spoustu šancí, nebyli jsme schopní dát gól."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články