Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta vyhrála na ledě Komety a odskočila Třinci v tabulce

Důležité vítězství proti rivalovi si připsala ve 38. kole extraligy Sparta. Pražané uspěli v Brně, kde se radovali po výsledku 4:2 a vypracovali si na čele tabulky šestibodový náskok před druhým Třincem. Góly hostů zařídili Pech, Kudrna, Horák a do prázdné branky Řepík. Za Brňany se prosadili jen Holík s Pláškem.

Závar před brankou v utkání Brno – Sparta
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Bylo to velice náročné utkání proti kvalitnímu soupeři. Zápasy s Kometou jsou pokaždé velmi vyhecované, neustále jsou k vidění duely, které mají obrovský náboj. Jelikož jsme tu hráli poměrně nedávno, o to víc byla odveta náročnější. Makali jsme šedesát minut, za tříbodové vítězství jsme samozřejmě moc rádi. Věřím, že nás výhra nakopne do další fáze sezony," řekl útočník Sparty Andrej Kudrna.

Domácím se ideálně vydařil vstup do zápasu. Zámorský od mantinelu nahodil puk před branku, kde jej šikovně tečoval Holík, a Kometa po 30 sekundách vedla. Brňané ale o svůj náskok mohli rychle přijít, Říčkova rána skončila na Vejmelkově tyči.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Brno – Sparta

Sparta byla i nadále aktivní a vyrovnání se nakonec přece jen dočkala. V 9. minutě našel odražený kotouč na levém kruhu Pech a jeho přesná střela skončila v šibenici brněnské branky.

V čem má Sparta navrch v porovnání s konkurencí? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Druhá třetina nabídla pohledný hokej, který okořenily i góly. Nejprve měl solidně nakročeno ke změně stavu Freibergs po nabídce Krále, ale Machovský se stihl přesunout k bližší tyči.

Brňané si také zahráli krátkou devítivteřinovou přesilovku pět na tři, ale navrátilec z trestné lavice Kudrna ujel domácím obráncům a Sparta šla v oslabení do vedení. Pražané se v početní nevýhodě prosadili již podesáté v sezoně. "Koledovali jsme si o to. Už předtím jim to tam dvakrát uteklo ve chvíli, kdy mohli jet sami na branku. Pak už to vyústilo v gól," uvedl obránce domácích Filip Král.

Početní výhoda domácích však pokračovala a za čtyřiadvacet sekund bylo srovnáno. Od modré napřáhl Mueller a jeho pokus tečoval Plášek. "Podařilo se nám rychle odpovědět, ale nemůže se nám stávat, aby jeli prakticky třikrát za dvě minuty sami na bránu," řekl Král.

V polovině utkání inkasoval čtyřminutový trest za hru vysokou holí brněnský útočník Dvořák a Sparta mohla hrát dlouhou přesilovku. Za její polovinou se dokázal prosadit Horák, který zůstal volný před Vejmelkovou brankou. Závěr třetiny ještě nabídl menší šarvátku mezi Králem a Sobotkou, oba kohouti inkasovali menší tresty.

Třetí část nabídla dvě různé pasáže. První polovina patřila Spartě, která ale nedokázala využít své šance. Největší měl pronikající Tomášek, ale Vejmelka jeho nájezd zastavil.

Kometa se vzchopila a začala bojovat o vyrovnání od zhruba 52. minuty. Vynutila si obrovský tlak, který gradoval. Nejprve Klepiš napálil brankovou konstrukci, podobně následně dopadl i Kusko.

Brňané v závěru sahali po vyrovnání, měli velký tlak, ale ani při power-play se jim to nepodařilo. Sparta výsledek nakonec udržela a ještě pojistila výsledek golem do prázdné branky. Skóre uzavřel kapitán Řepík.

Pražané tak naplno bodovali na ledě Brna po devíti zápasech. "Věděli jsme, že s Kometou máme určitou negativní sérii. Chtěli jsme ji už konečně zlomit. Věřím, že od této chvíle nabereme správný směr a nastartujeme novou šňůru v náš prospěch," dodal Kudrna.

38. kolo hokejové extraligy:

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. P. Holík (Zámorský, Zaťovič), 24. Plášek (Mueller, F. Král) - 9. Pech, 24. Kudrna, 33. Horák (Tomášek, Sobotka), 60. Řepík (Rousek, Kalina). Rozhodčí: Hejduk, Kika - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Kometa Brno: Vejmelka - F. Král, Zámorský, Holland, Freibergs, Gulaši. O. Němec, Barinka - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Valský, Brabenec, Klepiš - Plášek, Kusko, Vincour - Bondra, F. Dvořák, Šoustal. Trenér: Zábranský.

Sparta Praha: Machovský - Němeček, Košťálek, Jurčina, T. Dvořák, M. Jandus, Polášek, Kalina - Rousek, Sobotka, Řepík - Kudrna, Horák, Tomášek - Buchtele, Pech, Říčka - D. Vitouch, M. Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Hořava.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články