Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Souboj brankářů vyzněl lépe pro Kováře. Spartě stačil v Liberci jediný gól

Dohrávka 9. kola extraligy mezi Libercem a Spartou se proměnila v souboj gólmanů. Nakonec se na úkor Petra Kváči radoval hostující Jakub Kovář, jenž si připsal třetí nulu v sezoně, a pomohl Pražanům udolat Bílé Tygry 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil útočník David Dvořáček ve 27. minutě a Sparta vyhrála posedmé v řadě. Liberecký veterán Petr Jelínek neproměnil trestné střílení.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liberec – Sparta

„Momentálně se mi chytá skvěle a mám z toho všeho strašně dobrý pocit. Myslím, že to samé vám řekne i Pepa Kořenář, když je v brance. Když vidím kluky, jak padají do ran a dělají vše proto, aby naše branka nebyla v ohrožení, tak i já pak ze sebe dokážu vyždímat úplné maximum,“ řekl Kovář, jenž na nulu potřeboval 29 zásahů.

V domácí sestavě se po vypršení disciplinárního trestu objevil útočník Vlach, začátek zápasu v liberecké aréně však patřil hostující Spartě. Nápor Pražanů umocnila ve čtvrté minutě přesilovka, Kváča ale ve spolupráci s obranou zlikvidoval všechny střelecké pokusy sparťanů.

Domácí se vrátili do hry až v polovině třetiny, kdy byl vyloučen hostující Němeček. Kováře však vážněji neohrozili. Největší šanci prvního dějství měl nakonec hostující Konečný, jenž trefil z úhlu tyčku Kváčovy branky.

V úvodu druhého dějství nabídli domácí Spartě opět přesilovku. Tlak Sparty byl ale bez gólové tečky. Skóre se v Liberci změnilo až ve 27. minutě: po nepřehledné situaci v libereckém brankovišti si Kváča srazil puk na tyčku a ten se s přispěním nešťastného zásahu Frolíka dostal až za brankovou čáru. Za střelce branky byl označen Dvořáček.

„Já si to moc nepamatuji, bylo to rychlé. Ten puk tam skákal, pak se odrazil od našeho hráče do tyčky. Já tam nechtěl úplně skákat, protože jsem se snažil ho od tyčky vyndat. Ale on to měl těžké, byl trochu za tyčkou, i ta jeho hokejka, takže vyndat ho bylo těžké. Pak tam skočil do brány a to už snad komentovat nebudu, to už byla smůla,“ přiblížil Kváča.

Poté hráli přesilovku domácí a po kolotoči přihrávek orazítkoval tyčku Kovářovy branky Vlach. Velkou šanci na vyrovnání měl pak ve 37. minutě Jelínek. Ve vlastním oslabení se dostal do úniku a byl faulován. Nařízené trestné střílení však neproměnil.

Ve třetí třetině se v obrovské šanci po přečíslení dvou na jednoho ocitl Jandus, ale Kváča vytáhl parádní zákrok a udržel Tygry ve hře. „Potřebujeme každé tři body a já jsem si šel pro tři body. Je mi jedno, kolik zákroků budu mít a jaké zákroky budu mít. Chtěl jsem prostě tři body. Snažím se udělat pro kluky maximum, abychom mohli vyhrát. Bohužel, dneska byla Sparta o trošku šťastnější,“ mrzelo Kváču.

Ve druhé polovině závěrečné části to byli domácí, kteří byli aktivnější, ale sparťanská obrana v čele s Kovářem odolávala.

Tlak Liberce gradoval, minutu před koncem odjel Kváča na střídačku. Po několika sekundách byl navíc vyloučen Buchtele, a Liberec hrál přesilovku. V posledních okamžicích měl vyrovnání na hokejce Bulíř, ale neuspěl. Sparta si tak z Liberce odvezla vítězství 1:0 a během její aktuální vítězné série nadále platí, že ani jednou neinkasovala více než dvě branky.

„V polovině druhé třetiny jsme se herně zvedli. Párkrát nám chybělo i trochu štěstí. Já sám jsem trefil horní tyč, v závěru jsme měli prázdnou branku. Mohli jsme to tam uklidit, ale nejsme v ideálním rozpoložení a nevyřešili jsme to ideálně,“ přiznal Vlach.

Dohrávka 9. kola hokejové extraligy:

Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka: 27. Dvořáček. Rozhodčí: Pražák, Šindel – Brejcha, Gerát. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 4 893.

Liberec: Kváča – Nedomlel, Balinskis, Melancon, M. Ivan, Kolmann, Derner – Ordoš, Filippi, Birner – Frolík, Bulíř, A. Najman – Faško-Rudáš, J. Šír, Flynn – Rychlovský, P. Jelínek, J. Vlach. Trenér: P. Augusta.

Sparta: Jakub Kovář – Polášek, Kempný, Moravčík, Mikliš, M. Jandus, Němeček – Simon, Sobotka, M. Forman – Tomášek, R. Horák, E. Thorell – Dvořáček, D. Vitouch, Buchtele – Safin, G. Thorell, Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články