Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Poprvé s 15 týmy a znovu s přímým sestupem. Nabitá extraligová sezona startuje v Karlových Varech

Po zvláštní sezoně ovlivněné koronavirovou pandemií začíná další výjimečný ročník hokejové extraligy. Každý z patnácti týmů soutěže čeká v základní části porce 56 zápasů rozprostřených do rekordních 60 kol. Zůstává rozšířené play-off s 12 účastníky, tým na 14. místě půjde do baráže, poslední spadne přímo do první ligy. Přímý přenos prvního utkání sezony Karlovy Vary – Kometa Brno sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 17:00.

Právě duelem mezi západočeskou Energií a brněnskou Kometou, který je předehrávkou úvodního pátečního kola, odstartuje náročná sezona 2021/2022.

Už dříve si extraligové týmy odhlasovaly rozšíření soutěže na patnáct účastníků po posledním odehraném ročníku, který byl zejména z důvodu ekonomických ztrát klubů kvůli protikoronavirovým opatřením uzavřený směrem dolů. Do nejvyšší soutěže ale naopak postoupilo Kladno jako vítěz první ligy po nevyzpytatelné finálové sérii proti Jihlavě, Rytíři však domácí zápasy odehrají v Chomutově z důvodu rekonstrukce kladenského stadionu.

Co očekávat od Olomouce s Davidem Krejčím? A jak posílily nejambicióznější kluby? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Herní formát zůstává v principu stejný, přesto se musel přizpůsobit novým podmínkám. Po náročné základní části, která nabídne místo 52 hned 60 kol a v každém z nich bude mít jeden tým volno, postoupí do play-off opět dvanáct nejlepších. Stejně jako v poslední sezoně půjdou první čtyři rovnou do čtvrtfinále, dalších osm čeká předkolo. Pro klub na třináctém místě skončí sezona už 8. března, kdy je na programu závěrečné kolo dlouhodobé části.

Novinkou je ale situace na spodku tabulky. Předposlední, tedy čtrnáctý tým spadne do baráže, ve které se utká opět s vítězem druhé nejvyšší soutěže. Patnáctý celek sestoupí přímo, aby se další sezona vrátila do obvyklého systému se čtrnácti kluby.

Jaké novinky nabídne extraligový ročník 2021/2022? A co čeká diváky ČT sport? To a mnohé další rozebíral Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Posun v pravidlech po vzoru NHL

Také herní pravidla doznala určitých změn.pdf) s cílem sjednocení s IIHF i se zámořím. Trenérská výzva zůstala zatím bez úprav a v rámci extraligy se zužuje jen na situace při nedovoleném bránění brankáři a nepřerušení hry v útočném pásmu, neboť zkoumání ofsajdových případů u klubů neprošlo vzhledem k finanční náročnosti pořizovací techniky (kdy systém vyžaduje zapojení více kamer pro posuzování situací na modrých čarách).

Je nám líto, video expirovalo.
Jak se proměnila extraligová pravidla?

Extraliga však povolila tzv. trojrozměrné posuzování postavení mimo hru, kdy útočícímu hráči stačí mít část brusle ve vzduchu nad modrou čárou bez nutnosti kontaktu s ledem. Další změnou je uznání gólu i po přerušení hry rozhodčím na základě přezkoumání videa, pokud bylo dosaženo branky v rámci dokončení nepřetržité herní akce neovlivněné zapískáním.

Nově si také nebude moct hráč v poli zvednout helmu, pokud o ni přijde, a bude muset automaticky vystřídat. Gólmani si zase musí zvykat na vymezené území ve tvaru lichoběžníku za brankou, ve kterém budou moct hrát s pukem. Odpadá tak možnost jejich rozehrávky v rozích kluziště, podobně jako je tomu v NHL.

David Krejčí už jako hráč Olomouce
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Extraliga se může pyšnit řadou osobností

V rámci aktuálních protikoronavirových pravidel platných od září se může využít plná kapacita stadionů, ovšem s určitými omezeními. Prvních 3000 diváků musí být plně očkováno nebo musí splňovat podmínky prodělaného onemocnění covid-19 (od prodělání nemoci nesmí uběhnout více než 180 dní), případně disponovat negativním (PCR nebo antigenním) testem. Další diváci nad tuto kapacitu musí být plně očkováni nebo být po prodělání nemoci. Nutností je nasazený respirátor.

"Uvědomujeme si, že čísla (nakažených) stoupají, ale doufám, že se to neprojeví a nepřijdou opatření vlády. Upřímně se toho bojím. Doufejme, že jsme poměrně flexibilní. Nevím ale, zda by ekonomika klubů nedostala zásadní ránu," poukázal ředitel extraligy Josef Řezníček na možné ekonomické problémy klubů, kdyby se muselo opět hrát bez diváků a kluby by přišly o příjem ze vstupného.

Vedení extraligy s předstihem upravilo pravidla, kdyby covid-19 zasáhl do programu a utkání se musela odkládat. Zápas může být odložen maximálně o 30 dnů, následně by ale automaticky nenásledovala kontumace. Duelem by se zabývala sportovně-technická komise hokejového svazu. Mužstva, která chtějí postoupit do play-off, musí odehrát alespoň 50 procent utkání. V případě, že některý z týmů nesehraje plný počet zápasů, do tabulky se mu započítá počet bodů podle průměrného zisku.

Mistrovský titul obhajují třinečtí Oceláři, kteří si ve finále poradili s Libercem. Bronzovou příčku bude chtít vylepšit Sparta, která se naposledy radovala ze zisku poháru v roce 2007. Mezi přední hrající legendy a osobnosti extraligy budou patřit kladenští útočníci Tomáš Plekanec a Jaromír Jágr, který v únoru oslaví padesáté narozeniny, Milan Gulaš v dresu mateřských Českých Budějovic, kam se vrátil po angažmá v Plzni, a také David Krejčí, jenž nečekaně ukončil zámořskou kariéru v Bostonu a přesunul se do Olomouce.

Hlavními hracími dny zůstávají až na výjimky úterý, pátek a neděle. Česká televize nabídne na programu ČT sport a webu ctsport.cz přímé přenosy vybraných zápasů zpravidla v úterý a neděli v rámci pořadu Buly hokej živě, v pátek pak kompletní přehled kola se sestřihy všech utkání v pořadu Buly.

Diváci se mohou také těšit na vysílání z olympijského turnaje v Pekingu, chybět nebudou reprezentační turnaje Euro Hockey Tour, juniorský šampionát nebo klubový Spengler Cup s mezinárodní účastí. Sezonu tradičně zakončí v květnu seniorské mistrovství světa, které se bude konat ve Finsku.

Zdroj
ČT sport, ceskyhokej.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články