Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Nové taháky extraligy: Krejčí v Olomouci, švédský tvůrce či úlovky Pardubic

Na první pohled se zdá, že špička hokejové extraligy je zase o něco širší a několik týmů zesílilo. Nejlepší posily ze zahraničí a přestupy v rámci extraligy vybral web ctsport.cz. Nad všemi jmény ční ještě loni elitní centr Bostonu David Krejčí, jenž zamířil do Olomouce. Do Třince se vrací reprezentační útočník, Pardubice zase vyloupily konkurenty v boji o titul. Extraligový ročník startuje už ve středu od 17:30 duelem Karlových Varů s Kometou Brno v přímém přenosu ČT sport a webu ctsport.cz.

Nejzajímavější příchody ze zahraničí:

1. David Krejčí

O importu do extraligy číslo jedna není pochyb. Hvězdný David Krejčí, který by výkonnostně ještě stále stačil na to, aby hrál prim v sestavě Bostonu, se vrátil do mateřského klubu z Hané. Pro Olomouc bude tahounem. Ještě v loňské sezoně vítěz Stanley Cupu z roku 2011 za Bruins v jedenácti duelech zaznamenal dvě branky a devět asistencí.

Nyní vedle sebe dostane zřejmě některé z mladších borců Mory a svým přehledem ve hře se bude snažit z nich vytěžit co nejvíc. "Už delší dobu jsem myslel na to, co bude dál. V minulé sezoně mi končila smlouva, a přestože jsem se soustředil na Boston, táhlo mě to domů. Hrál jsem tady do dorostu, ale nikdy za áčko, což jsem vždy chtěl. Byl to jeden z mých snů a těším se, že se teď splní," uvedl elitní centr po návratu.

Predikci nového ročníku extraligy přinesl Hokej fokus podcast:

2. Andrej Nestrašil 

Pražský rodák nehledal alternativu, která by byla v hlavním městě či co nejblíž k němu. Po konci v Metallurgu Magnitogorsk vzal zavděk nabídkou, u které nemohl šlápnout vedle. V Třinci totiž rozjel předloňský ročník a ve dvou utkáních za Oceláře nasbíral čtyři kanadské body.

"Od chvíle, co jsem Oceláře před dvěma lety opouštěl, jsem věděl, že až se budu vracet zpět do Česka, tak bych se rád vrátil právě do Třince. Tehdy jsem byl součástí organizace jenom pár týdnů, ale i tak na mě udělala dojem, stejně jako lidé okolo klubu. O zázemí, které je na top úrovni, bych mohl mluvit hodiny –⁠ to je pro mě jako pro hráče velmi důležité," řekl Nestrašil. Oceláři nepřivedli jen tuto zvučnou posilu, dobré výkony se čekají i od slovenského reprezentačního obránce Martina Marinčina, jenž poslední rok strávil na farmě Toronta.

3. Erik Thorell

Sparta byla znovu na přestupovém trhu výrazná. Její kouč Josef Jandač i na doporučení reprezentačního kapitána Jana Kováře přivítal ze švýcarského Zugu Erika Thorella. Devětadvacetiletého Švéda si trenér Pražanů zatím velmi pochvaluje.

Thorell zapadl do druhého útoku k Filipu Chlapíkovi a Davidu Kašemu, kteří se vrátili z neúspěšných misí v NHL, kde bojovali spíš na farmách. Thorell dával kolem dvaceti branek především ve Finsku, v Zugu sbíral spíše asistence, teď uvidíme, jak mu sedne Sparta. V Plzni má mimo jiné bratra Gustafa. 

4. Tomáš Záborský

Loni v elitní dvacítce střelců i bodování finské Liigy. Liberec ulovil reprezentačního slovenského forvarda Tomáše Záborského. Vzhledem k tomu, že Bílí Tygři přišli o tři stěžejní útočníky Radana Lence, Adama Musila a Michala Bulíře, na posilu z Lappeenranty se bude spoléhat. 

"Bavili jsme se s Milanem Bartovičem a také Branko Radivojevič mi vyprávěl o Liberci. Jejich zkušenosti byly velmi pozitivní. V minulosti tu úspěšně působilo mnoho slovenských hokejistů a já doufám, že na ně navážu," řekl Záborský pro klubový web.

5. Dominik Furch

V žebříčku by byl reprezentační brankář i výš, jenže Dominik Furch vypomůže zatím Plzni jen do konce září. Po konci v KHL v Dinamu Minsk si zatím nesehnal zahraniční angažmá. Pokud by však na západě Čech zůstal delší dobu, bude ohromnou posilou.

Po nečekaném konci v Bělorusku řekl Furch o svých vyhlídkách následující: "Ještě bych alespoň dva roky rád zůstal v zahraničí. Ale už nechci jít úplně kamkoliv. Měl jsem nabídku například od Nižněkamsku, ale v takovém městě žít nechci. V únoru se nám narodilo druhé dítě a to by nebylo pro pobyt s rodinou ideální."

Nejzajímavější přestupy v rámci extraligy:

1. Milan Gulaš

Už v minulé sezoně bylo kolem něj živo a poté se potvrdilo, že míří z Plzně zpět na jih Čech, kde s hokejem začínal. Nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč předloňské sezony Milan Gulaš má už za sebou první testy v dresu Českých Budějovic. V pěti přípravných duelech nasbíral tři body za dva góly a asistenci. Obměněný tým Motoru by měl táhnout například s dalšími zkušenými borci Lukášem Pechem a Michalem Vondrkou.

2. Marek Mazanec 

Jednoho z předních brankářů extraligy zlákala nabídka hegemona z Třince, který získal poslední dva tituly. V Hradci Králové Marek Mazanec neprodloužil smlouvu a zabydluje se v jedné z nejlepších organizací v Česku. Ve čtyřech utkáních v přípravě vychytal zatím jednu výhru, ale nedaří se celému týmu, ani jeho konkurentovi Ondřeji Kacetlovi, který bude čekat na šanci.

3. Jan Košťálek

Citelný odchod pro Spartu. Jan Košťálek patří mezi top ofenzivní extraligové beky a vyslyšel lepší nabídku konkurenta v boji o titul z Pardubic. V defenzivě Dynama chyběl typický obránce s ofenzivními výpady a Košťálek tento popis dokonale splňuje. V přesilovce může být díky dobré střele platný nejen na modré čáře, ale i na kruhu. Loni v 59 zápasech nastřádal 34 bodů (15 gólů a 19 asistencí).

4. Adam Musil

Další nepříjemná ztráta, tentokrát pro Liberec, a opět byl vítěz na přestupovém poli z Pardubic. Účastník posledního mistrovství světa v Lotyšsku čtyřiadvacetiletý Adam Musil přinese do kádru Východočechů důraz, ale i bodový příspěvek. Rýsuje se rychlá a agilní lajna s Markem Heclem a dalším reprezentantem Matějem Blümelem.

5. Michal Bulíř

Čekalo se, že po oodchodu Radana Lence nebo právě Adama Musila bude jedním z lídrů ofenzivy Liberce. Michal Bulíř ale chtěl vyloženě vůdčí roli, a tu dostane v Plzni. V minulé sezoně forvard, který umí řídit hru z centra či zaskočit na křídle, nasbíral v 61 utkáních 22 gólů a 16 asistencí. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články