Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň trestala chyby Sparty a ze šlágru kola bere výhru. V přesilovkách úřadoval Mertl

Sice indiáni dostali první branku ve vlastní přesilovce, ale to je nerozhodilo. Plzeňští hokejisté přestříleli Spartu v úvodním kole extraligy 5:3. Bek Tomáš Pavelka poslal v početní nevýhodě Pražany do vedení, ale Plzeň otočila stav třemi trefami a po srovnání Sparty na 3:3 zase dvěma góly odskočila. Dvakrát se v přesilové hře prosadil Tomáš Mertl.

Musil z Plzně si kryje puk před Dvořáčkem ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Sparta je silný soupeř a jsme rádi, že jsme do sezony vstoupili vítězně. Dokázali jsme si, že jsme konkurenceschopní a dokážeme s takovým týmem hrát," uvedl Mertl po utkání.

Hosté vstoupili do utkání aktivněji, Rousek záhy skrytou střelou orazítkoval brankovou konstrukci. Domácí se směrem dopředu připomněli až v 6. minutě při vyloučení Kaliny. Po osvědčené spolupráci s Gulašem ale Mertl z mezikruží neuspěl. Gólman Sparty Machovský za chvíli stačil ramenem vyrazit ránu Suchého zápěstím z levého kruhu. Následně indiáni nevyužili ani další početní výhodu a naopak v 9. minutě při vlastním oslabení skóroval z přečíslení dvou na jednoho po nabídce Horáka Pavelka.

Otřesení domácí v pokračující přesilovce jen díky pozornému gólmanu Frodlovi přečkali dvojitou šanci Rouska a vzápětí již při početní výhodě Sparty Košťálek ranou od modré čáry trefil pravou tyčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Sparta

Ve zbytku první dvacetiminutovky indiáni ve snaze o vyrovnání otevřeli hru, další chybu defenzivy ale musel krátce před pauzou vyřešit proti nekrytému Rouskovi Frodl. "První třetina byla slušná, měli jsme pohyb, byli jsme lepší pět na pět. Góly jsme ale nedali a pak jsme pořád dotahovali," uvedl Horák.

Na začátku prostřední části vyrovnal během přesilovky střelou z levého kruhu Mertl a vzápětí odkrytou branku přestřelil Gulaš. Hosté následně promarnili 69 vteřin trvající dvojnásobnou početní výhodu a naopak v oslabení po samostatném úniku mířil bekhendem nad Straka.

"Neodradilo nás to, prohrávali jsme jen o jeden gól, když se stala chyba. Jsme moc rádi, že jsme hned na začátku druhé třetiny využili svoji přesilovku a do té doby se ten obraz trošku otočil," podotkl Mertl.

Po polovině utkání zblízka neskóroval Říčka a ve 35. minutě po dlouhém pasu Jiříčka tváří v tvář Machovskému dokonal obrat indiánů na 2:1 Kracík. Faul Sukeľa navíc ve 39. minutě potrestal po přesné přihrávce Gulaše pohotově zakončující Mertl, o pouhých 14 vteřin později však dokázal trefou na 3:2 odpovědět na brankovišti nekrytý Říčka.

Již po 26 vteřinách závěrečné třetiny šťastnou střelou díky teči ležící hokejky srovnal na 3:3 Horák. "To byla klasická haluz. Jenom jsem to tam házel před bránu na Michala Řepíka, trefilo to hokejku a projelo to gólmanovi mezi nohy. Jsem za to rád, ale samozřejmě to žádný krásný gól nebyl," komentoval premiérovou trefu v dresu Sparty Horák.

O necelou minutu později ale po rychlé kombinaci prostřelil Machovského Pour. V pokračující rušné pasáži ve velké příležitosti selhal Buchtele a naopak na druhé straně ve 45. minutě ranou švihem zvýšil na 5:3 Kodýtek. Definitivně rozhodnout mohl při akci tři na jednoho Gulaš, ale minul. Sparťané nepotrestali ani vyloučení Eberleho a při dlouhé hře bez brankáře Říčka zblízka trefil jen pravou tyč.

"Nebylo to úplně dobré. Jsou tam zbytečné chyby jako špatné střídání a hodně vyloučených. To se nám nesmí stávat Na druhou stranu jsme nevyužili asi pět přesilovek. Musíme to zlepšit," uznal po porážce Horák.

Škoda Plzeň - Sparta Praha 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 22. Mertl (Frodl), 35. Kracík (Jiříček), 39. Mertl (Gulaš, P. Musil), 42. Pour (F. Suchý, Kracík), 45. Kodýtek (Stříteský, V. Lang) - 9. T. Pavelka (R. Horák, Řepík), 40. Říčka (Zikmund, Kalina), 41. R. Horák (Němeček, Tomášek). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Zíka, Šimánek. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3509 (vyprodáno).

Sestavy:

Plzeň: Frodl - Čerešňák, Budík, Stříteský, V. Lang, Jiříček, Vráblík - Gulaš, Mertl, Kantner - Rob, P. Musil, Malát - F. Suchý, Kracík, Pour - Eberle, Kodýtek, P. Straka. Trenér: Čihák.

Sparta: Machovský - Košťálek, Němeček, Piskáček, Tomáš Dvořák, Jurčina, T. Pavelka, Kalina - Řepík, R. Horák, Tomášek - Rousek, M. Sukeľ, Dvořáček - M. Forman, Pech, Buchtele - A. Kudrna, Říčka, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články