Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Není tu člověk, který by rozhodl o zúžení extraligy, lituje Augusta a věří, že v Liberci vstanou noví bojovníci

Tomu se říká debut. Patrik Augusta byl hned v první sezoně na postu hlavního kouče vyhlášen nejlepším trenérem extraligy a k tomu s Libercem získal Prezidentův pohár. "Je to pěkné, ale už se musíme dívat dopředu," uvedl liberecký kouč v pořadu Hokej v 60 minutách na ČT sport. Jeho tým sice začne přípravu na ledě až v půlce července, ale... "Už teď se snažíme dostat na stadion, protože je fajn, když hráči mají pocit ledu," říká.

Patrik Augusta
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Augusta a jeho tým byl jedním ze tří v extralize, kteří navrhovali zúžit soutěž na dvanáct týmů, zatímco zbylá většina ji chtěla rozšířit. A kouč si za svým názorem jednoznačně stojí. "To je návrh, který by chtěl každý, ale nevidím člověka, který by to rozhodl," tvrdí Augusta. "Po sportovní i ekonomické stránce, jakož i z hlediska selského rozumu je jasné, že čím méně týmů bude extraligu hrát, tím méně se utratí peněz," dodává, i když například prezident hokejového svazu Tomáš Král tvrdí, že kdyby teď došlo k zúžení na dvanáct týmů, finanční prostředky by naopak vzrostly.

"Já věřím, že top hráči by byli dál zaplacení, jak mají být. A extraligu budou hrát nejlepší týmy jak po stránce sportovní, tak ekonomické. Bylo by to pro český hokej jen dobře. Všichni vědí, že by se mělo zužovat, mluví se o tom x let a pak nakonec vždycky přijde někdo s tím, abychom to rozšířili," vysvětluje Augusta.

Jeho tým stanovil rekord, když pošesté vyhrál základní část. "Mužstvo je dobře poskládané. Ví, co chce, všichni chtěli uspět, tvrdě pracovali a podařilo se to. Já i hráči jsme si tu sezonu užili," vidí Augusta vítězný recept.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Patrika Augusty pro Hokej v 60 minutách

Kouč si pochvaloval složení nejproduktivnějšího celku soutěže. "Měli jsme skvělou ofenzivu, charakterní hráče i výbornou obranu, podpořenou výbornými výkony Dominika Hrachoviny," tvrdí.

Ovšem jeden z velkých tahounů celku Libor Hudáček míří do zahraničí a v Liberci ho budou muset nahradit, ale ani v tom nevidí Augusta velký problém. "Top hráče je vždycky těžké nahradit. Ale já jsem optimista a je to šance pro další hokejisty. Jak říkal můj táta: Vstanou noví bojovníci," vzpomněl na otce, bývalého reprezentanta i úspěšného trenéra.

Augusta už ví, kdo by měl být novým lídrem - Tomáš Filippi. "Věřím, že Libora nahradí a ne-li překoná. Jsem rád, že je zpátky," říká k už třetímu návratu zkušeného útočníka do týmu, tentokrát z Magnitogorsku. "I v KHL dokazoval, jak excelentní je útočník, a my si od něho slibujeme, že bude hodně produktivní. Je výhodou, že mužstvo zná," dodává trenér.

Posily Liberce:

Mislav Rasandič (26 let) Hradec Králové

Tomáš Rachůnek (29) Karlovy Vary

Dávid Gríger (25) Karlovy Vary

Petr Kváča (22) Třinec

Tomáš Filippi (28) Magnitogorsk

K Filippimu přivedlo vedení klubu z Karlových Varů dvojici Tomáš Rachůnek – Dávid Gríger. "Chtěli jsme je společně, měli životní sezony. Sledovali jsme je dlouho, analytické oddělení v klubu dobře pracuje a dává nám tyhle tipy, oslovili jsme je a vyšlo to," konstatuje kouč spokojeně.

Hodně se čeká i od příchodu nadějného brankáře Petra Kváči. "U gólmanů je nejdůležitější kouč brankářů Martin Láska, který to dělá skvěle. A i kvůli němu k nám takhle nadějní brankáři chtějí. Věřím, že se Petr posune a půjde cestou Romana Willa a my mu k tomu dáme prostor," říká na téma brankář s tím, že na dobré cestě je i jednání s dalším gólmanem, který by měl Kváčovi krýt záda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články