Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krupp ze Sparty neutíká. Na top týmy zatím nemáme, musíme hodně věcí zlepšit, říká

Zažil krušný premiérový rok na lavičce Sparty. Ani německý trenér Uwe Krupp, jehož hokejový životopis budí respekt, zatím neprobudil pražské mužstvo do té míry, aby postoupilo do čtvrtfinále, což si dal před sezonou klub za cíl. Nutno zdůraznit slovo zatím. Třiapadesátiletý stratég totiž hodlá pokračovat a zlepšit mnoho věcí, aby se desáté místo už neopakovalo.

Kouč hokejové Sparty Uwe Krupp
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Zhruba po první čtvrtině základní části se jeho svěřenci hřáli na výsluní. Z první pozice se postupně propadli až na desátou příčku po 52 odehraných kolech. V předkole play-off pak nedokázali přejít přes Vítkovice a padli 1:3 na zápasy.

"Nikdo není rád, jak to pro nás dopadlo. Trenéři, manažeři i hráči Sparty máme zodpovědnost odehrát dobrou sezonu. Nehledě na to jak vysoká jsou očekávání, vždycky se snažíte dojít co nejdál. Převýšit svůj potenciál. Nyní jsme v procesu analyzování, proč jsme takto skončili. Vítkovice byly tým, který jsme mohli porazit. Na druhé straně proti nám nebylo nic, co by nás mělo vyděsit, nebo převýšit. Nenašli jsme ale cestu, abychom vyhráli sérii," prohlásil Krupp.

Je správné setrvání kouče Uwe Kruppa na lavičce Sparty? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast, který se věnoval i celému čtvrtfinále play-off:

Podstatnou věcí, která se skloňovala kolem Kruppa, byla jeho budoucnost na lavičce Sparty. "Jde o mou zásadovost. Nejsem ten, co odchází od výzvy. Jako kouč i hráč už jsem takové výsledky zažil. V několika případech jsem pak pomohl týmu do finále. Musíme dělat věci lépe, na lepší úrovni," podotkl lodivod pražského celku.

Při hodnocení výsledku sezony stále mluvil v množném čísle. "Je velice lehké říct, tito hráči nedělají svou práci dobře. Musí se zlepšit, to ano, ale zeptejte se koučů, jestli zvládli svou práci dostatečně. Musíme být pokorní a pochopit, že jde o hokej ve Spartě. Není to o individuích. Když to pochopíme, dostaví se výsledky," upozornil.

Generální manažer Sparty Michal Broš o Kruppově pozici:

"Výsledek je neúspěch, to se shodneme. Uwe má ale smlouvu i na další sezonu, jednání o dalších variantách tak není na pořadu dne."

Přestože se mnohým expertům styl hry Sparty nezamlouval, brali ho za defenzivní a upracovaný, Krupp si stál za svým.

"Nehráli jsme defenzivní styl hokeje. Ve srovnání s Vítkovicemi? Našich 150 střel proti jejich 90? Měli jsme víc skórovacích šancí. Může se o nás říct hodně, ale nebyli jsme defenzivně smýšlející tým. Forčekovali jsme se dvěma hráči většinu zápasu. Snažili jsme se střílet a být na puku. Možná proti týmům jako Liberec se nepovedlo být tolik na puku. Ale proti ostatním, třeba Litvínovu, Pardubicím, Chomutovu, Vítkovicím ano. Byl bych ještě rád, kdybychom více přitvrdili, aby se soupeřům proti nám hrálo mnohem hůř," uvedl vítěz Stanley Cupu.

"Měl jsem rád náš hokej. Série s Vítkovicemi byla pro nás až na výsledek dobrá. Byli jsme lepší v každém počitatelném faktoru. Vhazování, méně trestů, víc šancí, víc skórovacích pozic, přesilovky nám fungovaly, oslabení byla dobrá. Dobře jsme bruslili a vynutili si chyby soupeře. Nesmíme ale zapomenout zmínit, že Bartošák proti nám předvedl dobrou sérii," vyzdvihl výkony brankáře soupeře.

Spartu srážela především produktivita. Pouze v jednom utkání předkola vstřelila víc než jednu branku a její úspěšnost střelby činila pouhých 4,7 procenta. Chyběl lídr? "Když byste nás posuzovali podle poslední série, tak ano, tam nám chyběla efektivnost v zakončení. Méně vstřelených gólů dostávalo pod tlak další aspekty naší hry. Nepomáhá to třeba gólmanům. Myslím, že jsme nenašli náhradu za Petra Vránu. Byl to pro nás velice dobrý centr, uměl zahrát dopředu i dozadu," vzpomněl Krupp na forvarda, který byl vyměněn v sezoně do Třince.

A tak pražský celek sáhl po osvědčené spolupráci. Návrat do sparťanského dresu se zrodil pro Jaroslava Hlinku. V devíti zápasech včetně play-off si připsal dva góly a asistenci. "Opravdu tady nebyl plán mít ho jako stěžejního hráče. Byl to ale impuls pro mladé hráče v kabině k práci v tréninku. Dal pro nás některé důležité góly na konci základní části. Jarda byl skvělý, zaslouží si respekt," ocenil Hlinku rodák z Kolína nad Rýnem.

A poté pokračoval s vážnějším tónem hlasu. "Je to špatné znamení, když jedete dolů na konci základní části a musíte se ptát hráče, který víceméně ukončil kariéru, aby vám pomohl. Když se podíváte na náš tým, musíme se zlepšit. Hráči pod kontraktem by se nad tím měli zamyslet, když dvaačtyřicetiletý hráč přijde, pomůže a je velkou součástí našeho týmu. Ale nejen hráči, dává to prostor k zamyšlení i koučům nebo managementu. Je potřeba udělat něco lépe, což by nemělo být tak těžké, protože jsme nebyli dobří," uznal Krupp.

Bývalého obránce a šampiona NHL s Coloradem Avalanche nyní čeká perné jaro. "Jsme v procesu analyzování, dobrých a špatných věcí. Ne vše je špatné, ale myslím si, že musíme dělat věci o hodně líp, jestli chceme hrát na vyšším levelu v příštích letech," uvědomuje si Krupp.

Co by zpětně změnil v rozhodnutích na začátku sezony? "Nemyslím si, že jsem měl moc možností, protože jsem převzal kompletní tým. Chtěli jsme přidat jen defenzivního útočníka, kterým se stal Zach Sill. Ovšem hodně týmů v extralize staví na českých hráčích. Zahraniční kluci mohou kádr doplnit, ale nebudou jádro mužstva. Když se podíváte nyní na Spartu, jde o výsledek mládežnického programu klubu a rozhodnutí v posledních několika letech," popsal bývalý trenér německé reprezentace.

Zřejmě bude pozorně sledovat i probíhající play-off, protože chce detailněji poznat sílu soupeřů, z níž může těžit v příští sezoně. "Jedna z nejdůležitějších věcí pro mě je poznat lépe ostatní týmy a jejich silné stránky. Pro nás je zcela evidentní, že jsme nebyli dost silní na to, měřit se s top týmy typu Brno či Plzeň. Jsme sice mladí a nadšení, ale tyto celky byly před námi. Můžeme se posunout do top pětky, ale zatím to na top týmy, top čtyřku nestačí," dodal Krupp realisticky. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články