Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Jágrův historický zápis Rytířům nepomohl, Plzeň vyhrála v Kladně 4:3

Kladno i díky prvnímu gólu Jaromíra Jágra v sezoně zlikvidovalo manko 0:3, v čase 55:52 ale rozhodl o vítězství Plzně 4:3 v přesilovce útočník Jan Schleiss. Jágr jako první hráč skóroval v nejvyšší domácí soutěži po 50. narozeninách.

Utkání Kladno - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kladno - Plzeň

První zápas v novém kalendářním roce měl pro Středočechy slavnostní nádech, neboť do něj nastoupili v bílých retro dresech z devadesátých let s paní Poldi na hrudi.

Hosté však začali zcela bez jakéhokoliv sentimentu a už po 106 sekundách od úvodního buly šli do vedení, když Hrabík tečoval Zámorského pokus od modré čáry a využil tak brzkou přesilovku Indiánů po Slováčkově prohřešku.

Minutu na to pykal po faulu i hostující Mertl a Rytíři nebyli daleko od vyrovnání, když Jágr našel skvěle Kubíka, jenže tomu sebral radost pohotovým zákrokem Svoboda.

Na konci šesté minuty byl v ideální pozici Sotnieks, radost domácím ale sebral znovu plzeňský gólman. Hosté byli produktivnější –⁠ ve 13. minutě zvýšil Dvořák na 2:0.

V 15. minutě se připomněl opět Jágr, když uvolnil Filipa, jenže ani on nenašel recept na Svobodu. Domácí pak nevyužili další přesilovku. Místo toho zvýšil ranou z pozice mezi kruhy Mertl.

Ještě do pauzy ale přišla jen o 16 sekund později blesková odpověď Rytířů. Plekanec poslal prudkou přihrávku před brankoviště, kam najížděl Jágr a svou dlouhou holí usměrnil puk za Svobodova záda. Legendární útočník tak zaznamenal svůj první gól od dovršení padesátin, které oslavil v únoru.

Od druhé třetiny hájil místo Bowa branku Rytířů Brízgala. Snížit mohl Schleiss, jenže neuspěl. Celkově však šancí v porovnání s úvodní dvacetiminutovkou ubylo. Plzeňští pozorně bránili cenné vedení a Rytíři měli o to těžší cestu do zakončení.

Krátce po polovině hrací doby byl však vyloučen Holešinský a domácí hráli přesilovku. V další dobré šanci neuspěl Kubík a minisouboj s ním vyhrál gólman Svoboda i ve 37. minutě.

Středočeši pak nepotrestali krosček Piskáčka, jehož pobyt na trestné lavici rozpůlila druhá přestávka, ale ani Pourův přestupek.

Už necelou půlminutu po jeho návratu do hry však přišel gól naděje: Slováček sice na kruhu trefil hodně špatně kotouč při pokusu o ránu z první, ale pohotově si ho zpracoval Plekanec a předložil ho před prázdnou branku Kubíkovi, který dal 100. soutěžní gól v kladenském dresu.

"Je to příjemné. Určitě jsem rád, že jsem to dosáhl na Kladně, mám to tady rád, jsem tady odmalička, je to moje rodné město. Bylo příjemné to vidět na kostce, ani jsem nevěděl, že mám tolik gólů," pousmál se Kubík.

V 53. minutě dokázali Kladenští dokonce vyrovnat, když využili špatné rozehrávky Indiánů. Brodecki poslal kotouč střílenou přihrávkou do Svobodova brankoviště a Pytlík ho ze vzduchu pohotově doklepl do sítě.

Jenže záhy musel na trestnou lavici Cibulskis a jen osm sekund před vypršením jeho trestu se z kruhu na bližší tyčku parádně trefil Schleiss.

V závěru mohl po Jágrově akci vyrovnat Kubík, jenže nedal. A domácím už to pak nevyšlo ani v následné hře bez gólmana.

"Věděli jsme, že Kladno vyhrálo tři zápasy po sobě, takže nás nečekalo nic lehkého. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, podařilo se nám vstřelit tři branky, bohužel přišel ten gól do šatny a pak i nějaká zbytečná vyloučení. Hraje se šedesát minut. Kladno se dostalo do tlaku a mělo šance. Domácím se podařilo i srovnat, ale nám se to pak naštěstí podařilo v přesilovce zlomit," uvedl hostující kouč Petr Kořínek.

Rytíři Kladno - HC Plzeň 3:4 (1:3, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 20. Jágr (Plekanec, Kubík), 47. Kubík (Plekanec, Slováček), 53. Pytlík (Brodecki) - 2. Hrabík (Zámorský, Rekonen), 13. A. Dvořák (Adamec, Mertl), 20. Mertl (Holešinský), 56. Schleiss (Zámorský). Rozhodčí: Hradil, Kika - Ondráček, Hnát. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:2. Diváci: 4052.

Kladno: Bow (21. Brízgala) - Dotchin, Kehar, Slováček, Sotnieks, Babka, Cibulskis - Jágr, Plekanec, Kubík - Melka, Zikmund, O. Bláha - Brodecki, Filip, Michnáč - Indrák, Pytlík, M. Procházka - M. Beran. Trenér: O. Vejvoda ml.

Plzeň: Miroslav Svoboda - Zámorský, Kvasnička, Kaňák, Houdek, Piskáček, Malák - Hrabík, Kodýtek, Schleiss - Holešinský, Mertl, Pour - Rekonen, Bitten, M. Lang - Adamec, A. Dvořák. Trenér: Kořínek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články