Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Hokej mění pravidla, gól lze nově dát do posunuté branky

Praha - Přestože je hokejová sezona v Česku v plném proudu, vstupuje dnes v platnost řada nových pravidel. Podle nové verze, kterou vydala Mezinárodní hokejová federace IIHF pro členské země, tak lze například vstřelit gól do posunuté branky. "Některé změny mají zásadní vliv na utkání," řekl předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Pavel Halas. Extraliga se podle změn začne řídit už ve středečním 19. kole.

Jednou ze zásadních změn je, že rozhodčí mohou nově uznat i gól, který padne do posunuté branky: za předpokladu, že hráč vystřelil předtím, než byla branková konstrukce posunuta, nebo by puk v případě, že se konstrukce nepohne, přešel brankovou čáru.

"Významná je i nová definice brejku nebo upravené projevy nesportovního chování," uvedl Halas. Nově mohou arbitři nařídit trestné střílení i v případě, že ujíždějící hráč má zjevnou šanci získat pod kontrolu volný puk a dostat se do samostatného nájezdu na brankáře. Doposud mohli rozhodčí trestné střílení nařídit jen v případě, že měl útočící hráč puk pod kontrolou.

Za nesportovní chování budou nyní rozhodčí udělovat menší (dvouminutové) tresty, dosud hokejisté dostávali desetiminutové osobní. Své týmy citelněji oslabí hráči, kteří na protest proti verdiktu rozhodčího udeří hokejkou nebo rukou do mantinelu nebo ochranného skla.

Jako nesportovní chování s dvouminutovým trestem se bude hodnotit i případ, kdy útočící hráč zabrzděním nahodí ledovou tříšť na brankáře, který chytil puk. V pravidlech jsou nově zaneseny tresty za plivnutí nebo kousnutí protihráče. Zpřesněna byla i pravidla pro vhazování.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články