Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Gulaš je k nezastavení. Plzeň dotáhl k výhře nad Pardubicemi hattrickem a má rekord

Novodobý rekord samostatné české extraligy v počtu utkání s alespoň jedním gólem je pokořen. Plzeňský kanonýr Milan Gulaš překonal počin Viktora Ujčíka a Martina Růžičky, když skóroval v desátém zápase v řadě. Tentokrát jeho střelecké představení odnesly Pardubice, kterým v 10. kole nasázel hattrick a hlavní měrou se přičinil o triumf Západočechů 5:3. Gulaš má z deseti duelů bilanci 13+11. 

Utkání Plzeň – Pardubice
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Domácí sice brzy vedli o dvě branky, ale hosté stačili ještě před první přestávkou vyrovnat a v prostřední části zareagovali i na další plzeňskou trefu. Vítěznou branku indiánů zaznamenal až Jan Eberle v 53. minutě, výhru ještě pojistil svým třetím přesilovkovým gólem zápasu Milan Gulaš, kterému hattrick připravil třemi asistencemi Michal Moravčík.

Rodák z Českých Budějovic překonal výkony Viktora Ujčíka v dresu Slavie z ročníku 1995/96 a Martina Růžičky z Třince z ročníku 2012/13, kteří skórovali v devíti duelech v řadě. V historii nejvyšší soutěže drží rekord s brankou ve 14 střetnutích za sebou Milan Nový z Kladna.

"Já nevím, jak bych to popsal. Hlavně novináři tuhle sérii probírají. Nechtěl jsem si ji před zápasem připouštět. Říkal jsem si, že jestli se to podaří, tak budu rád. A povedlo se to. Je to ale samozřejmě i práce kluků. Dostal jsem krásné nahrávky," ocenil spoluhráče Gulaš.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň – Pardubice

Hosté sice přečkali úvodní plzeňský nápor, ale již v páté minutě přihrál v přesilovce Moravčík do jízdy Heřmanovi a ten tváří v tvář brankáři Štěpánkovi střelou k levé tyčce otevřel skóre. Vzápětí mohl zblízka srovnat Tybor, jehož zakončení stačil zastavit vleže Frodl.

Gólman indiánů se zaskvěl také při Heřmanově vyloučení, když zlikvidoval pokus volného Poulíčka a Hovorkovu šanci. Domácí se znovu probudili až během početní výhody ve 13. minutě, kdy se prosadil ranou z voleje Gulaš.

"Dokážeme dominovat v první třetině, přebruslujeme soupeře a dáváme góly. Svou hloupostí však zároveň soupeře pouštíme do zápasů. V první třetině jsme hráli, co jsme chtěli, potom se to úplně otočilo. Sami jsme je dostali na koně. Důležité je, že jsme neinkasovali víc gólů z přesilovek. Oslabením jsme si dnes hodně pomohli," prohlásil Gulaš.

Hráče Dynama nepříznivý vývoj nezlomil. V 15. minutě po vyhraném vhazování snížil přesnou střelou z levého kruhu na 1:2 Hovorka a o pouhých 26 vteřin později potrestal Houdkovo vyloučení dorážkou na 2:2 Mandát. Nedisciplinovanost domácích mohl ještě v závěru první třetiny ztrestat Kusý, ale při přesilovkovém přečíslení v dobré pozici minul.

"Začneme dobře a pak tam přijde takový výpadek. Je začátek sezony, všichni mají síly a je to strašně bojovné. Tabulka ještě není rozdělená a všichni chtějí urvat co nejvíc bodů. Musíme na tom ale určitě do dalšího průběhu sezony zapracovat," komentoval ztrátu náskoku Indiánů útočník Jan Eberle.

Na začátku prostřední části hosté přečkali oslabení a postupně díky dobrému pohybu vyrovnali hru. Pardubičtí však nedokázali využít sérii početních výhod a po polovině utkání se znovu probudili domácí hráči. Hrozila zejména elitní řada indiánů - v 37. minutě se protáhl až před branku Mertl, zblízka však zakončil vedle.

Následovala početní výhoda, během níž nejprve Mertl opět netrefil odkrytou svatyni, avšak po chvíli už Gulaš ranou bez přípravy z levého kruhu skóroval. Po 19 vteřinách nicméně hráči Dynama dokázali gólem "do šatny" odpovědět, když svižnou střelou srovnal na 3:3 Tybor.

"Jsou zápasy, kdy bychom měli bod urvat. Že nedáme gól v poslední třetině, se může stát, ale nesmíme dostat gól ze situace, kdy ten gól nesmíme dostat. Je mi líto kluků, dohrávali jsme to oslabení. Zranění nás postihla i v dnešním zápase," posteskl si po utkání pardubický trenér Radek Bělohlav.

V úvodu závěrečné třetiny se nadechli k náporu Západočeši, hosté se ubránili a díky další přesilové hře se dostali znovu do tempa. Kousal však v 50. minutě nestačil zasunout kotouč do odkryté branky a tři minuty nato udeřilo na druhé straně. Po Kodýtkově vyhraném buly prostřelil Štěpánka pohotový Eberle.

"Snažíme se při nerozhodném buly do toho jít. Chceme puk dostat na svoji stranu. Byl tam na buly Petr Kodýtek a vyplavalo to tak, že jsem zkusil to vystřelit a padlo to tam," popsal vítěznou střelu Jan Eberle, který se trefil poprvé v ročníku. "Jsem za to moc rád, že to tam konečně padlo. Navíc jsem se trefil za nerozhodného stavu. Nelze se spoléhat na dva hráče, kteří nám jdou příkladem. Mertl s Gulašem jsou správní lídři. Musíme se ale střelecky prosazovat i my ostatní," dodal člen druhého útoku.

Definitivně zlomil pardubický odpor třetím přesilovkovým gólem Gulaš v 57. minutě, když se prosadil střelou z pravého kruhu.

10. kolo hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. M. Heřman (Moravčík), 13. Gulaš (Rob, Mertl), 39. Gulaš (Moravčík), 53. Eberle (Kodýtek), 57. Gulaš (Moravčík, D. Frodl) - 15. Hovorka (M. Látal, Blümel), 15. Mandát (Hovorka, R. Kousal), 39. Tybor (Piché, J. Kolář). Rozhodčí: Jeřábek, Veselý - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 7:4. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 5488.

Plzeň: D. Frodl - Pulpán, Moravčík, Čerešňák, M. Houdek, L. Kaňák, Budík, Vráblík - Gulaš, Mertl, Pour - Indrák, Roman Vlach, V. Němec - Eberle, Kodýtek, P. Straka - Kantner, M. Heřman, Rob. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar.

Pardubice: Štěpánek - Holland, Eklund, Ivan, J. Kolář, J. Zdráhal, J. Mikuš, Piché - Tybor, R. Kousal, Mandát - Hovorka, Blümel, M. Látal - Poulíček, J. Kloz, Kusý - O. Matýs, Pochobradský, M. Machač. Trenéři: Bělohlav, Janecký a Čáslava.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články