Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čtrnáct týmů je akorát, říká Peterek. Polanského a Adamského by rád uvítal ve Frýdku-Místku

Žádné zúžení, rozšíření extraligy zase za smyslupných podmínek. Tak se dá popsat názor sportovního ředitele loňského mistra z Třince Jana Peterka na dva rozdíné návrhy pro hokejovou nejvyšší soutěž, o kterých se bude jednat. V pořadu Hokej v 60 minutách popsal, proč se Oceláři museli rozloučit s gólmanskou nadějí Petrem Kváčou a co nabízí klub matadorům Jiřímu Polanskému a Martinu Adamskému po konci v A-týmu.

Sportovní ředitel Třince Jan Peterek
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Českým hokejovým prostředím vzhledem k pandemii koronaviru, kvůli níž se nedohrál letošní ročník, nyní hýbe nevyhnutelná změna extraligy. Jeden návrh od Českého hokeje zní - rozšíření na 16 účastníků a postupné zúžení opět na čtrnáct s baráží.

Liberec, Sparta a Plzeň vyrukovaly ale s protinávrhem snížit počet účastníků na dvanáct tím, že v příštích svou sezonách budou sestupovat vždy dva. "Jsem přesvědčený, že je čtrnáct týmů akorát. Rozšíření musí dávat smysl sportovně i ekonomicky. Co se týká zúžení, slyšel jsem, že na dvanáct je pro zvýšení konkurence, ale tento názor nesdílím. Patrik Augusta (trenér Liberce - pozn. red.) sice říkal, že to pochopí každý, kdo má zdravý rozum, já ho asi nemám," pousmál se Peterek.

A vzápětí podal vysvětlení. "Když dáme dva týmy pryč, bude zájem řekněme o patnáct hráčů z jednoho týmu, dohromady tedy třicet. Vychází to pak na dva tři hráče na jeden tým. Tímto počtem posílíme dostatečně úroveň extraligy?" ptá se člen vedení Ocelářů.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Jana Peterka pro Hokej v 60 minutách

Kvalita soutěže bývalému útočníkovi nepřijde špatná. "Extraliga má vysokou úroveň. Dokazovali jsme to tím, že jsme byli ve finále Spengler Cupu, kde jsme hráli de facto s polovinou Frýdku-Místku. Spengler Cup je nejstarší turnaj, kde byla úroveň opravdu velká, a my jsme předváděli parádní hokej. Například Hradec Králové se pak dostal do finále Champions Hockey League, a to byl v extralize ve středu tabulky," prohlásil Peterek.

"Slyšel jsem názor Milana Gulaše, že by si zahrál proti nejlepším týmům a rád by co nejlepší konkurenci. Ale sami víme, že on má svou soutěž. I kdyby se zúžilo na osm týmů, nebude to pro něho konkurence," přidal mistr extraligy s Třincem.

S Polanským a Adamským se Třinec úplně rozloučit nechce

Jak to bývá u každého týmu, i Oceláři kádr omlazují. Forvardi Jiří Polanský a Martin Adamský spojení s úspěchy posledních let slezského celku by neměli pokračovat v A-týmu pro nadcházející ročník. Peterek by je však rád viděl dále jako součást organizace.

"Oba by chtěli hrát extraligu, mají parádní historii. Pro náš klub byli stěžejní hráči uplynulých let. Není to příjemné, ale budeme rádi, pokud přijmou novou roli. Pořád jde o skvělé hráče a věřím, že mohou partnerskému Frýdku pomoct výkonnostně i jako vzor pro mladší hráče. Zároveň by byli taková záloha pro první tým. Jako třeba Rosťa Martynek, který tuto roli plní čtyři roky a parádně se toho zhostil, třeba na Spengler Cupu," sdělil Peterek.

Kváča? Byla nám naznačena spolupráce už jen na rok

Jako sportovní ředitel předního českého klubu řešil opět stejně jako v sezoně brankářskou otázku. V uplynulém ročníku Třinec rozvázal smlouvu kvůli několikerému porušení životosprávy s Patrikem Bartošákem. Jako zdatná náhrada se ukázal Petr Kváča i příchozí Jakub Štěpánek. První jmenovaný však dal nyní přednost Liberci.

"Petr chytl šanci za pačesy. Viděli jsme v něm velký potenciál, chtěli jsme s ním delší spolupráci, aby to dávalo smysl oběma stranám. Bylo nám ale naznačeno, že by spolupráce trvala jen rok, což pro nás nedávalo smysl. Je otázkou dvou let, aby se stal jedničkou a dostal se i do reprezentace," prorokoval Peterek.

"Že to nevyšlo, nás mrzí, ale musíme jet dál. Máme Nicka Malíka, skvělého brankáře ročníku 2002. Loni se nám podařil i Tomáš Suchánek, ročník 2003. Oba jsou top gólmani, kteří mají budoucnost," dodal vyhlídky brankoviště Ocelářů.

Posezonní podpisy Ocelářů:

Útočník Erik Hrňa
Peterek: "Jsme rádi, že zůstává. Potěšila mě jeho slova, že volil srdcem a má ke klubu vztah. Potěšilo mě to i v případech Jirky Polanského a Martina Adamského, kteří mluvili podobně v rozhovorech."

Bratři v útoku Michal a Ondřej Kovařčíkovi
Peterek: "Bratři Sedinové, jak jim tady říkáme. Prošli si mládeží, partnerským Frýdkem-Místkem, kde vyzráli. Máme z nich radost, jde vidět, že si hokej užívají. Jen víc takových."

Obránce David Musil
Peterek: "Než aby měl někoho pustit k bráně, raději ho sežere. Chtěl by ho každý tým. Asi si dovedete představit, jak Venca Varaďa o Davida stál."

Obránce Jan Jaroměřský
Peterek: "Je to zkušený obránce. Má parádní statistiky. Byl druhý ve statistice plus/minus a v top pět u zblokovaných střel. Stáli jsme o něj a sledovali ho delší dobu. Vidím, že je nadšený, že přišel do naší organizace a bude se snažit bojovat o nejvyšší mety."

A Jaromír Jágr?
Peterek: "Strašně mě mrzí, že tu nehrál, když měl dva roky zpátky vyřízené střídavé starty. Zdravotně na tom ale nebyl ideálně, protože na konci sezony byl zraněný. Letos Kladno hrálo extraligu, střídavé starty nebyly možné. Proti nám ani jednou nenastoupil, možná že letos se to povede."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články