Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Bohužel to bude nějakou dobu trvat, potvrdil Loukota nejistotu v dopingové kauze Hradce Králové

Čekání na novou sezonu extraligy je u konce. Jenže zatímco nejvyšší soutěž rozjíždí další ročník, přetrvává hrozba dohry z jara. Vedle nejasné budoucnosti ohledně Hradce Králové však extraliga přichází také s některými novinkami. Česká televize nabídne v rámci hokejového programu každou neděli přímý přenos utkání týdne a zpravidla v úterý a pátek souhrny zápasů ke každému hracímu kolu základní části.

Škraloupem posledního ročníku zůstává dopingová kauza Hradce Králové, která zatím nekončí. Trio Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl má za dopingový nález ze semifinálové série play-off proti Vítkovicím pozastavenou činnost a Antidopingový výbor ČR požaduje čtyřletý zákaz činnosti, o čemž rozhodne Národní rozhodčí soud pro sport. Trest navíc hrozí i samotnému klubu, například v podobě odečtu bodů v nové sezoně.

"Národní rozhodčí soud rozhodne v řádu měsíců," řekl k osudu hráčů ředitel extraligy Martin Loukota v pořadu Buly. Potenciální problémy však čekají také klub. "Je to ve hře. Pokud budou tři hráči shledáni vinnými z porušení dopingových pravidel, tak disciplinární komise zasedne a bude řešit, jaký trest klub dostane. Je tam spousta druhů trestů," prohlásil Loukota.

"Bohužel to bude opravdu nějakou dobu trvat. Pro nás je to také nepříjemné, že zjistíme v půlce soutěže, jak to je, a pak disciplinární komise bude řešit klub," doplnil s tím, že by disciplinární komise měla udělit přiměřený trest vůči trestům hráčů. Samotná škála trestů je podle Loukoty opravdu široká, od napomenutí a finanční pokuty přes odečet bodů až po vyloučení ze soutěže.

Podněty pro "disciplinárku" od analytické komise

V minulých sezonách musely kluby podávat podněty pro disciplinární řízení, od nového ročníku už fauly či hrubé zákroky soupeřů k prozkoumání a posouzení případného dodatečného trestu nahlašovat nemusí. Extraliga pro tyto účely zavádí nestrannou čtyřčlennou analytickou komisi.

"My jsme to na půdě valné hromady probírali v průběhu loňské sezony. Domluvili jsme se ale, že tuto změnu provedeme až od sezony 2023/2024. Analytická komise byla založena a ustanovena za tím účelem, že bude vyhledávat zákroky, které se vymknou charakteru utkání. Proces je nastaven tak, že do hodiny po skončení utkání brankový videorozhodčí, který je na utkání fyzicky přítomen – je to vlastně bývalý rozhodčí, pošle časy utkání, v kterých se případně něco stalo."

"A samozřejmě členové analytické komise do rána zhlédnou všechna utkání a popřípadě předají zákroky a podněty disciplinární komisi," uvedl Loukota s tím, že kluby však mohou nadále podněty podávat. "Kluby si toto právo podat podnět ponechaly. Do konce loňské sezony byly dva podněty zdarma, od letošní sezony je ihned první podnět zpoplatněn," dodal. "Dál však rozhoduje o výši trestu disciplinární komise," řekl Loukota. Stejný zůstává také sazebník trestů a přihlížet se bude také k recidivě.

Velkým neduhem poslední sezony byly problémy s ledovou plochou, které ovlivňovaly také zápasy v jarním play-off. "Faktorů bylo více. Nedá se říct stoprocentně, co bylo rozhodující. V průběhu léta, kdy se dělají kontroly způsobilosti zimních stadionů, jsme se právě na toto zaměřili. Víc jsme komunikovali s ledaři a řediteli stadionů. Přišli jsme s technologickým řešením, které je ve fázi prototypů. Zimní stadiony na to slyší. Já věřím, že už se nám to v této sezoně dít nebude, a pokud by se to ale stalo, tak že stadiony budou připraveny," prohlásil Loukota.

Domácí dresy? Někdo v tmavém, někdo ve světlém

Dalším tématem Buly byla uměle prodlužovaná doba utkání, kdy dochází k mnohdy zbytečným průtahům zápasů. Rozhodčí se tak například budou snažit ještě více urychlovat hru při zakázaném uvolnění, kdy se hráči provinivšího se týmu uchylují ke střídání, ačkoliv na něj nemají z hlediska pravidel nárok.

Dále se ruší souběžné tresty, kdy se bude dál pokračovat pět na pět. "Takže to, že některé týmy, které se snažily třeba mít výhodu, že hráčů na ledě je míň, odpadlo. Ale to je pravidlo IIHF, které jsme přebrali a dodržujeme ho," zmínil Loukota.

Zvláštností sezony je volba dresů domácích týmů, neboť kluby si o tom mohly rozhodnout samy. Poměr je nakonec následující – šest týmů bude hrát doma v tmavém provedení, světlou variantu zvolila zbylá osmička. "Dříve bylo v herním řádu to, že se to střídalo po dvou letech – světlá a tmavá varianta. Kluby přišly s tím, že by si to chtěly volit samy, ať už vzhledem k prodeji suvenýrů, nebo třeba k typické barvě klubu. Takže se to prohlasovalo a vidíme, že šest týmů toho využilo," dodal Loukota.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články