Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Tři hradečtí hokejisté měli pozitivní dopingový test

Tři hokejisté Hradce Králové byli pozitivně testováni na zakázanou látku. Mountfield HK proto trio Kevin Klíma, Graeme McCormack, Martin Štohanzl vyřadil z týmu.

Hradečtí hokejisté
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

"Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel," uvedl klub v prohlášení na svém webu s tím, že na prohřešku se nijak nepodílel.

Jakmile klub v pondělí obdržel informaci od Antidopingového výboru ČR, trojici hokejistů byla ihned pozastavena platnost hráčských smluv a do vyřešení případu byli vyřazeni z A-týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Tři hokejisté Hradce Králové měli v play-off pozitivní test na doping

Stimulanty, nikoli drogy

"Jedná se o látky patřící mezi stimulanty, které podporují srdeční činnost a podobně. Nejedná se o drogy," uvedl ředitel Antidopingového výboru Martin Čížek. Konkrétní jména komentovat nechtěl.

Doping byl prokázán při standardním pozápasovém testu na konci minulého extraligového ročníku. Podle přehledu na webu výboru bylo šest nejmenovaných hokejistů testováno 9. dubna, kdy se hrál čtvrtý zápas semifinále mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi. "Jde o látky, které jsou zakázané v soutěži, takže to bylo porušení antidopingových pravidel při soutěži," přiblížil Čížek.

Podle webu iSport.cz hráči užili doplněk stravy, na jehož obalu nebyla přítomnost zakázané látky uvedena. Měl jim pomoci lépe se vyrovnat s následky chřipky, kterou předtím prodělali. "Hráči byli pravidelně preventivně upozorňováni na nutnost důkladného prověření všech doplňků stravy v souvislosti se zakázanými látkami," uvedl klub a dodal, že podle hráčských smluv mají hokejisté konzultovat užívání léků a doplňků stravy s klubovým lékařem. "Což se pravidelně děje. V tomto případě se to však, z neznámého důvodu, nestalo. Došlo tak k individuálnímu porušení tohoto pravidla zmíněnými hráči," doplnili zástupci Mountfieldu.

Nyní hráčům běží lhůta na vyjádření. Nejvyšší sazbou může být zákaz činnosti na čtyři roky. "Podle různých okolností to jde zkrátit až na dva roky," dodal Čížek.

Případ bude řešit i vedení extraligy. Ředitel soutěže Martin Loukota řekl, že bude postupovat podle platných řádů. "Jako organizátor soutěže máme přistoupit k přiměřené sankci. Utkání ale vyhrály Vítkovice 2:1, takže i kdybychom ho zkontumovali, vítěz se nemění," uvedl Loukota.

Hradec Králové vyhrál semifinálovou sérii 4:3 na zápasy a poprvé v klubové historii postoupil do finále play-off extraligy, ve kterém prohrál s Třincem. Východočeši získali stříbrné medaile.

Asociace profesionálních klubů (APK LH) a vedení soutěže se podle Loukoty víc vyjádří ke kauze až po získání bližších odborných informací a vyhodnocení případu. Nad rámec dnešního prohlášení nechtějí situaci více komentovat ani zástupci Hradce Králové.

"Je ale podle mě na místě iniciovat setkání s předsedou Antidopingového výboru ČR na půdě valné hromady APK LH a pokusit se následně zvýšit informovanost v této oblasti v klubech mezi extraligovými hráči," konstatoval Loukota. Na osvětu se chtějí v klubu intenzivně zaměřit i Východočeši.

Zdroj
ČT sport, mountfieldhk.cz, antidoping.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články