Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Erat přispěl asistencí k první výhře Nashvillu

Nashville (USA) - Hokejisté Nashvillu zvítězili ve 2. kole Play-off NHL i díky asistenci českého útočníka Martina Erata nad Phoenixem 2:0 a snížili stav série na 1:2. Predators vstřelili oba góly v prvních deseti minutách zápasu, když se během 66 sekund trefili David Legwand a Mike Fisher. Hlavním strůjcem vítězství domácích byl brankář Pekka Rinne. Finský gólman, který v prvních dvou zápasech série inkasoval devět gólů, tentokrát zneškodnil všech 32 střel Kojotů a vychytal své premiérové čisté konto v play-off NHL v kariéře.

Hokejisté Nashvillu
zdroj: ČTK/AP

"Není jednoduché vrátit se zpět do série, když prohrajete první dva zápasy a dostanete tolik gólů. Byli jsme pod velkým tlakem, věděli jsme, že dnes už musíme vyhrát, a jsme moc rádi, že se nám to povedlo. Tohle může zlomit celou sérii," věřil Rinne.

Zatímco on byl bezchybný, brankář Phoenixu Mike Smith, jenž byl v předchozích duelech hlavní oporou soupeře, nabídl Nashvillu svým zaváháním úvodní gól. Smith se v 9. minutě snažil vypomoci obraně a vyjel pro puk až k bočnímu mantinelu, jeho rozehrávka směrem za branku však přistála na hokejce Gabriela Bourqua, který hbitě našel volného Legwanda a ten nezaváhal. Smith se před branku vrátil pozdě. Při druhém gólu zase zaváhal obránce Ekman-Larsson, jehož obral o puk v útočném pásmu Erat, a Sergej Kosticyn s Fisherem následně sehráli hbitou gólovou akci, proti níž neměl Smith sebemenší nárok.

Radulov a Kosticyn si kvůli návštěvě baru jen tak nezahrají

Nashville vyhrál i bez dvou klíčových hráčů Alexandra Radulova a Andreje Kosticyna, které vedení klubu suspendovalo za porušení vnitřních pravidel. Oba hráči podle zámořských médií před druhým zápasem popíjeli do rána v baru a je pravděpodobné, že si nezahrají ani čtvrté utkání, které je na programu v pátek opět v Nashvillu. "Teď je jen pár minut po zápase a já na některé otázky neznám odpověď. Ale bude velmi těžké měnit vítěznou sestavu. Myslím, že hrát play-off NHL je pro každého hráče privilegium, a ti, kteří dnes nastoupili, si ho zaslouží," naznačil kouč Barry Trotz, že nemá v plánu zařadit hříšníky zpět do sestavy.

Druhý středeční zápas mezi Washingtonem a New Yorkem Rangers se protáhl až do třetího prodloužení. Ve 115. minutě zápasu rozhodl o výhře hostů 2:1 Marián Gáborík, jehož tým stejným poměrem vede i celou sérii.

Oba celky měly během tří prodloužení řadu šancí zápas rozhodnout. Pět minut před koncem prvního nastavení byl lídr Capitals Alexandr Ovečkin sám před brankářem Henrikem Lundqvistem, ale trefil jen tyč. Na brankové konstrukci skončila také střela domácího obránce Dennise Widemana, krátce před svým vítězným gólem trefil nejprve jen tyčku i Gáborík.

Rozhodující gól vstřelil slovenský kanonýr po přihrávce Brada Richardse zpoza branky, kterou Gáborík proměnil pohotovou střelou mezi betony brankáře Bradena Holtbyho. Byla to Gáboríkova teprve první trefa od úvodního zápasu play-off proti Ottawě. "Doufám, že ho to nakopne. Jeho góly moc potřebujeme," prohlásil trenér Rangers John Tortorella, který prý během prodloužení čím dál víc věřil ve výhru svého týmu. "Když zápas trvá takhle dlouho, je to pak hlavně o vůli a mentalitě hráčů. A my máme psychicky velmi vyspělý tým. Jak se zápas prodlužoval a prodlužoval, cítil jsem, že získáváme výhodu," uvedl Tortorella.

Výsledky NHL

Východní konference - 3. zápas:

Washington - NY Rangers 1:2 v třetím prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:0, 0:1)

Branky: 32. Carlson - 27. Callahan, 115. Gáborík. Střely na branku: 46:49. Diváci: 18 506. Stav série: 1:2.

Západní konference - 3. zápas:

Nashville - Phoenix 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky: 9. Legwand, 10. Fisher (Erat). Střely na branku: 26:32. Diváci: 17 113. Stav série: 1:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články