Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Dvacítka zahajuje cestu za medailí, prvním protivníkem na MS je Švédsko

Toronto/Praha  Hokejisté Švédska budou prvním soupeřem české reprezentace do 20 let v cestě za vysněným medailovým ziskem na juniorském mistrovství světa v Kanadě. Naposledy se čeští mladíci z vrcholné akce vraceli s cenným kovem před deseti lety, od té doby dokázali maximálně postoupit do čtvrtfinále, přes které ale nedokázali přejít. Tým v čele s hvězdnými útočníky Davidem Pastrňákem a Jakubem Vránou chce tuto bilanci změnit. Souboj Česko Švédsko sledujte na ČT sport a na našem webu od 23:00.

Bratři Ondřej Kaše a David Kaše v dresu hokejové dvacítky
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Samozřejmě, že chceme postoupit přes čtvrtfinále. To by byl úspěch. A pak už je všechno možné. Dvakrát jsme k tomu byli velice blízko a pak by i předešlé týmy byly velmi úspěšné," uvedl trenér Miroslav Přerost ještě před odletem do zámoří.

Základem pro možný úspěch je ale podle něj týmový výkon. "Bude záležet na tom, jak ti takzvaní klíčoví hráči nebo hvězdy přinesou pro tým oběť, která je důležitá. Oběť pro týmový úspěch," podotkl Přerost.

Hokejová reprezentace odletěla do Kanady již minulý týden a odehrála tam i dva přípravné zápasy, které prohrála. Nejprve prohrála 1:2 po samostatných nájezdech s obhájci zlata Finy a poté nestačili na Slovensko (1:3).

"Závěrečná příprava v Kanadě byla standardní, jako v minulých letech. S Finskem jsme sehráli velmi dobré utkání, druhý zápas se nám nepovedl. Ale sledovali jsme i další zápasy, které byly divoké. Bylo vidět, že každý zkouší. Švédové například prohráli 10:5 s USA," řekl Přerost přímo z dějiště turnaje. "Proto z přípravných utkáních nedělám žádné velké závěry. Na našich hráčích bylo například proti Slovensku vidět, že už měli v hlavách mistrovství světa a mysleli na první zápas," podotkl.

Švédsko obhajuje v Torontu a Montrealu stříbro z předešlého šampionátu v Malmö a papírově je tak nejsilnějším týmem v základní skupině B. "Mají výborné mužstvo. Přestože měli špatné výsledky v přípravných zápasech, tak budou aspirovat na nejvyšší mety," uvědomuje si Přerost. Seveřané vedle USA prohráli i s Kanadou (2:5).

Šance české reprezentace podle odborného časopisu The Hockey News:

Třetí příčka je maximem českých mladíků od triumfů v letech 2000 a 2001. Dosáhli na ni v roce 2005, od té doby jim zůstala semifinálová brána uzamčena. Sedm čtvrtfinálových utkání od té doby prohráli Češi s celkovým skóre 8:30. Právě odborný časopis však předpovídá, že tentokrát bude vše jinak a za vítěznou Kanadou a stříbrným týmem USA bude tým kouče Miroslava Přerosta slavit zisk bronzu. "Češi a Slováci svým ústupem zavinili, že se dal turnaj mnohem lépe předvídat. Když už se ovšem mohlo zdát, že jsou Češi ztracení, vracejí se do špičky."

Česká a švédská dvacítka se v průběhu sezony pravidelně potkává na turnajích v Evropě. Oba týmy se tak znají. "Je to mužstvo, které nás asi těžko herně překvapí, protože jsme s ním odehráli řadu zápasů. Hraje agresivní pohyblivý hokej. Navíc v Kanadě mají mužstvo posílené o hráče, kteří působí v zámoří. Budou určitě nepříjemní," uvedl Přerost, který povede dvacítku již na pátém juniorském MS.

Důležitou roli v týmu Čechů hraje přítomnost tří útočníků zvučných jmen v týmu. David Pastrňák naskočil v dresu Bostonu již v pěti zápasech do NHL, hned v prvním kole letošního draftu slavné ligy zaznělo i jméno Jakuba Vrány, po němž sáhl Washington, ale hráč zatím stále válí v nejvyšší švédské soutěži za Linköping. A jejich cestu by mohl v příštím roce napodobit rovněž další velký talent Pavel Zacha.

Reprezentace neměla před odletem na MS jasně určenou brankářskou jedničku, turnaj by však měl začít liberecký Vítek Vaněček. "Odchytal jeden a půl přípravných utkání velmi dobře, takže by to měl být on," přiznal Přerost.

Zatímco útočník David Kämpf již před odletem prohlásil, že by mělo být výhodou, že se Češi utkají se Seveřany hned na začátku turnaje, kdy nebudou tolik rozehraní, Přerost tento fakt nepovažuje za důležitý. "Je jedno, jestli je to na začátku nebo na konci. Takhle byl turnaj rozlosovaný a my chceme odstartovat dobře, což se nám v minulosti nedařilo. Chceme udělat vše proto, aby vstup do šampionátu byl co nejlepší," uvedl.

Šampionát se odehraje v hlavních halách slavných týmů NHL: torontské Air Canada Centre pro 19 746 fanoušků a montrealském Bell Centre, kam se vejde dokonce 21 287 diváků. Turnaj by tak měl útočit na rekord v návštěvnosti, který byl vytvořen v Ottawě v roce 2009, kdy zavítalo na stadiony 453 282 diváků, v průměru 14 622 na utkání. Montreal a Toronto si pořadatelství zopakují znovu za dva roky, kdy však závěrečné boje proběhnou v Montrealu. Příští rok se turnaj odehraje v Helsinkách.

Program mistrovství světa hokejistů do 20 let v Torontu a Montrealu:

Pátek 26. prosince: Skupina A (Montreal): 21:00 Finsko - USA, Skupina B (Toronto): 19:00 Dánsko - Rusko, 23:00 Švédsko - Česko.

Sobota 27. prosince: Skupina A: 2:00 Kanada - Slovensko, 22:00 Slovensko - Finsko. Skupina B: 19:00 Dánsko - Švédsko, 23:00 Česko - Švýcarsko.

Neděle 28. prosince: Skupina A: 2:00 Německo - Kanada. Skupina B: 23:00 Švýcarsko - Rusko.

Pondělí 29. prosince: Skupina A: 2:00 USA - Německo, 22:00 USA - Slovensko. Skupina B: 19:00 Česko - Dánsko, 23:00 Švédsko - Rusko.

Úterý 30. prosince: Skupina A: 2:00 Finsko - Kanada. Skupina B: 23:00 Švýcarsko - Dánsko.

Středa 31. prosince: Skupina A: 2:00 Slovensko - Německo, 22:00 Kanada - USA. Skupina B: 19:00 Švýcarsko - Švédsko, 23:00 Rusko - Česko.

Čtvrtek 1. ledna: Skupina A: 2:00 Německo - Finsko.

Pátek 2. ledna: 17:00 první zápas o udržení: 5A - 5B (Toronto), 19:00 čtvrtfinále č. 1 (Montreal), 21:00 čtvrtfinále č. 2 (Toronto), 23:00 čtvrtfinále č. 3 (Montreal),

Sobota 3. ledna: 2:00 čtvrtfinále č. 4 (Toronto).

Neděle 4. ledna: 1:00 druhý zápas o udržení: 5A - 5B (Toronto), 22:00 semifinále č. 1 (Toronto).

Pondělí 5. ledna: 2:00 semifinále č. 2 (Toronto), 17:00 případný třetí zápas o udržení: 5A - 5B (Toronto), 22:00 o 3. místo (Toronto).

Úterý 6. ledna: 2:00 finále (Toronto).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články