Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvacítka chce navázat na stříbro z osmnáctky a překvapit zámořské novináře

Helsinky - Česká juniorská dvacítka se pokusí na nadcházejícím mistrovství světa do 20 let ukončit dlouhé čekání na medaili. Naposledy se mladí reprezentanti probojovali do semifinále v roce 2005 a následně získali bronz. Na šampionátu ve Finsku budou chtít navázat na úspěch ze světového šampionátu do 18 let, kde podstatná část kádru získala stříbro. Velkou motivací pro ně bude i tip severoamerických novinářů, kteří české hráče pasují na sedmé místo. Přímý přenos utkání Česko - Rusko sledujte dnes od 12:45 na ČT sport a našem webu.

Radost českých hokejistů do 20 let
zdroj: ITAR-TASS autor: Rusko Yelena

Útok na medaile český tým oficiálně nevyhlásil, hráči i trenéři však věří, že šanci úspěšně se měřit s ostatními mají. I proto, že podstatná část stávajícího kádru získala na mistrovství světa hráčů do 18 let v minulém roce stříbrné medaile.

"Zopakovat takový úspěch bude hodně těžké," uvědomuje si kouč Jakub Petr, jehož čeká na juniorském MS premiéra. "Obrovskou práci za nás udělali severoameričtí novináři, kteří nás v prognózách tipují na sedmé místo. To je pro nás největší výzva. Tajné cíle máme a chceme je přetavit v realitu," řekl Petr na začátku přípravy.

Jako první krok si reprezentace tradičně stanovila postup do čtvrtfinále. "A když se tam dostaneme, tak si můžeme říct, zda tam jdeme jako rovnocenný soupeř protivníkovi nebo se jdeme jen zúčastnit. Cíl je jasný: čtvrtfinále a poté vyvést všechny severoamerické odborníky z omylu," podotkl Petr.

Spoléhat chce na kolektivní výkon a kvalitní defenzivní činnost. "Když se tohle povede, mohou se dít velké věci," řekl. Hlavní hvězdou českého výběru je aktuálně Pavel Zacha, talentovaného útočníka letos draftovalo New Jersey v 1. kole jako celkově šestého hráče.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejovým juniorům začíná světový šampionát

Přijede Pastrňák?

Z kádru byl na poslední chvíli vyřazen obránce Filip Pyrochta, jenž působí v zámořské juniorské soutěži QMJHL v týmu Victoriaville. Trenér Jakub Petr tak má aktuálně k dispozici tři brankáře a 20 hráčů do pole, které může zapsat na soupisku.

"Ještě jsme čekali, jak dopadne zdravotní stav v mužstvu. Měli jsme určité zdravotní problémy, ale všechno je v pořádku. Jelikož jsme zvolili variantu sedmi obránců a 13 útočníků, o níž jsme mluvili už doma, jednoho defenzivního hráče jsme museli škrtnout. Rozhodování bylo velmi těžké, nakonec to je Filip Pyrochta," uvedl Petr.

Vedení týmu stále ještě řeší možné posílení o útočníka Bostonu Davida Pastrňáka, jenž se momentálně rozehrává po zranění na farmě Bruins v nižší AHL. Pokud by rodák z Havířova do Finska přijel, musel by Petr z kádru ještě jednoho hráče vyřadit.

Český tým vstoupí do turnaje dnešním zápasem proti Rusku, ve kterém bude brankářskou jedničkou Vítek Vaněček. V průběhu dne by se měla vyřešit i otázka případné Pastrňákovy účasti. Na soupisku se proto zatím nedostal útočník Jiří Černoch. 

Zlaté medaile z minulého MS v Torontu a Montrealu obhajují kanadští hokejisté, mezi adepty na přední umístění tradičně patří i hráči Švédska, Ruska a USA. Po dvou letech se budou snažit vrátit na trůn Finové, kteří v lednu 2014 vyhráli v Malmö. Seveřané v Helsinkách uspěli i v roce 1998.

Program mistrovství světa hokejistů do 20 let v Helsinkách

Sobota 26. prosince: 13:00 ČR - Rusko
Pondělí 28. prosince: 13:00 Slovensko - ČR
Středa 30. prosince: 13:00 ČR - Bělorusko
Čtvrtek 31. prosince: 17:00 Finsko - ČR
Sobota 2. ledna: 11:00 o udržení - 1. zápas, 13:00 čtvrtfinále, 15:00 čtvrtfinále, 17:00 čtvrtfinále, 19:00 čtvrtfinále.
Neděle 3. ledna: 11:00 o udržení - 2. zápas.
Pondělí 4. ledna: 15:00 semifinále, 19:00 semifinále
Úterý 5. ledna: 11:00 o udržení - případný 3. zápas, 15:00 o 3. místo, 19:30 finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy