Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do Síně slávy českého hokeje vstoupí Havel, Ševčík, Šmíd a Brábník

Praha - Do Síně slávy českého hokeje budou příští týden uvedeni Jan Havel, František Ševčík, Ladislav Šmíd starší a in memoriam Luděk Brábník. Bývalí úspěšní hokejisté i televizní komentátor Brábník se pocty dočkají před čtvrtečním zápasem hokejové reprezentace proti Švédsku v O2 areně, který bude součástí turnaje Channel One Cup.

Sport
zdroj: ČT4

"V září při dlouhém mítinku jsme probírali, zda máme vzít více nových hráčů, nebo se ještě jednou ohlédnout do minulosti. A nakonec převažoval názor, že se ještě více podíváme do těch 60. a 70. let, protože tam jsou hráči, kteří toho odvedli mnoho pro český hokej a nebyli oceněni," řekl Dominik Hašek, který stojí v současnosti v čele dvanáctičlenné návrhové komise.

Nejnovější členy Síně slávy čeká nově samostatný ceremoniál přijetí v prostorách restaurace v O2 areně, až teprve poté se představí fanouškům na ledové ploše. "Budou tam jejich příbuzní i další členové, bude tam na vše více času a prostoru. Až teprve poté se představí fanouškům. Je to poprvé, kdy je nebudeme uvádět přímo na ledě, chtěli jsme trošku privátnější a komornější atmosféru, protože na ledě jde v první řadě o hokej," vysvětlil Hašek.

Všichni tři hokejisté by se měli ceremoniálu zúčastnit osobně, Brábníka by měla zastupovat jeho dcera. Hašek věří, že při velkém zájmu o utkání se Švédy by si noví členové mohli užít a vychutnat více než důstojnou kulisu. "Bylo by krásné vidět vyprodanou O2 arenu. I pro nové členy Síně slávy by bylo skvělé, kdyby si to všechno přijatí hokejisté užili před plným domem," přeje si Hašek.

Síň slávy českého hokeje byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. Aktuálně má 114 členů, přičemž naposledy byla rozšířena loni, kdy do ní byli uvedeni Bohumil Prošek, Arnold Kadlec, Bedřich Ščerban a Josef Dovalil.

Dvaasedmdesátiletý Havel i stejně starý Ševčík jsou někdejší reprezentační spoluhráči, oba získali stříbrné medaile na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968. Havel má ve sbírce i bronz o čtyři roky později v Sapporu. Ševčík zase získal více medailí na mistrovství světa. Zatímco Havel má stříbro a bronz, Ševčík má po dvou medailích těchto hodnot.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová Síň slávy bude mít čtyři nové členy

Oba hráči mají za sebou i úspěšné klubové kariéry. Havel, jehož hráčská dráha je spojena zejména se Spartou, je dvojnásobný nejlepší střelec hokejové ligy a člen Klubu hokejových střelců. Ševčík se v dresu Rudé Hvězdy a ZKL Brno radoval ze sedmi mistrovských titulů.

Šestasedmdesátiletý Šmíd, otec současného stejnojmenného reprezentanta, je bývalý úspěšný obránce. S národním týmem získal bronz na olympiádě v Innsbrucku 1964 a stříbro na světovém šampionátu o dva roky později. V dresu Dukly Jihlava získal pět mistrovských titulů.

Brábník je někdejší trenér, novinář, spisovatel a uznávaný hokejový i tenisový komentátor. Zemřel v roce 1989.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články