Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Čtyři sekundy od výhry. Mistři světa z roku 1972 zaskočili v prvním setkání profesionály z Kanady

Jednalo se o historický okamžik, který měl začít měnit tehdejší vnímání rozložení sil v mezinárodním hokeji. Když se kanadští profesionálové z NHL vraceli v září 1972 po celkovém triumfu nad Sověty v takzvané Sérii století z Moskvy domů, udělali si zastávku v Praze k sehrání prvního přátelského utkání s československým národním týmem. Premiéru dokumentu Poprvé sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 20:00, v páteční repríze od 19:20.

Je nám líto, video expirovalo.
Poprvé

První konfrontace s profesionály s velkým javorovým listem na dresu ukázala, že po Sovětech je tady ještě jedna hokejová země, se kterou se bude muset do budoucna počítat.

Kanaďané, zřejmě ještě v opojení po vítězném obratu v Sérii století (anglicky Summit Series), se na konci září zastavili v Praze, kde ve Sportovní hale nastoupili 30. září 1972 k přátelskému utkání proti Československu.

O čem bude televizní dokument Poprvé? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

V nohách sice měli čtyři těžké zápasy v Moskvě, kde museli otáčet špatně rozehranou partii se Sověty, ale přece jen se jednalo o kanadské hvězdy z NHL. Legendy jako Ken Dryden, Phil Esposito, Bobby Clarke, Frank Mahovlich nebo Stan Mikita se měli postavit při posledním klání před návratem do zámoří tehdejším mistrům světa.

Na druhé straně stála generace hráčů, která si v průběhu 70. let postupně vydobyla slávu hned několikrát. Byli to právě Čechoslováci, kteří v dubnu 1972 zastavili šňůru sovětských titulů na mistrovství světa od roku 1963. Další triumfy československého národního týmu v letech 1976 a 1977 měly teprve následovat.

Zápas v pražské hale byl prvním setkáním s kanadskými profesionály a parta okolo kapitána Františka Pospíšila obstála. Dokonce sahala po nečekaném vítězství, od kterého byla pouhé čtyři sekundy. Jenže reprezentanti poznali, co je to pravá kanadská zarputilost.

Čechoslováci po špatném začátku, když ve 14. minutě prohrávali už 0:2, utkání nezabalili a v rozmezí 30. a 43. minuty průběžný stav otočili dvěma trefami Bohuslava Šťastného a zásahu Jiřího Kochty. Kanaďané však v závěru sáhli ke hře bez brankáře. A v čase 59:56 po skrumáži na brankovišti vyrovnal J. P. Parisé z dorážky, když překonal bezmocného Jiřího Holečka. Oba týmy se tak rozešly smírně po výsledku 3:3.

Mělo to být pro javorové listy první varování, že v Evropě nebude soupeřem jen Sovětský svaz. Na Kanadském poháru 1976 však už došlo na pořádnou facku. Po heroickém výkonu Vladimíra Dzurilly v brance a jediné trefě Milana Nového přišla první výhra, a to přímo v kanadském chrámu – v montrealském Foru. Československý hokej si definitivně proklestil cestu k respektu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články