Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Čeští hokejisté začali hokejové hry vítězně, otočili zápas s Finskem

Boj o druhé místo v pořadí Euro Hockey Tour začali čeští hokejisté úspěšně. Před tisícovkou diváků, kteří za dodržení hygienických podmínek mohli na zápas Českých her do pražské O2 areny, vyhrál tým trenéra Filipa Pešána 2:1 s Finy. Prodloužil tak sérii vítězných zápasů v přípravě na mistrovství světa na sedm. Finové se ujali vedení v 8. minutě, kdy se trefil Rindell, ale ve 38. minutě vyrovnal z přesilovky Libor Šulák. Ve třetí třetině pak Matěj Stránský tečoval Vitáskovu střelu a zařídil výhru, kterou už pomohl udržet brankář Roman Will. U obou českých gólů asistoval útočník Michal Špaček.

Matěj Stránský se raduje po gólu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

V pořadí seriálu Euro Hockey Tour, který turnajová generálka na mistrovství světa v Lotyšsku uzavře, se svěřenci kouče Filipa Pešána posunuli za suverénní Rusy na druhé místo před Švédy. Právě výběr tre kronor bude ve čtvrtek od 20 hodin druhým soupeřem českého týmu v O2 areně.

Zatímco finský brankář Säteri se za úvodní dějství zapotil a měl hned 15 zákroků, Will zaznamenal pouze tři. Seveřané přesto vedli. Tomáškův výpad ze strany po oboustranně opatrném začátku gólem neskončil, ale v osmé minutě zamířil Rindellův pokus s přispěním bránícího Špačka za záda bezmocného Willa.

Ve 12. minutě hráli Češi první početní výhodu, právě Špaček během ní trefil pod koleno Lindbohma, který v bolestech vypomáhal jen ztěžka spoluhráčům, Finové přesto těžké chvilky přestáli. Ubránili následně i českou přesilovku pět na tři dlouhou 22 sekund.

Vitáskův prohřešek po 68 sekundách druhé části znamenal první přesilovku pro Finy, stav se však nezměnil. Ve 26. minutě zakončil zblízka neúspěšně Tomášek. Před polovinou zápasu pálil z dobré pozice Matěj Stránský, pokus nejlepšího extraligového střelce sezony na lapačku však vykryl Säteri.

Ve 33. minutě Turunen zakončil bekhendem, Will s velkým štěstím vytěsnil puk mimo branku. Držení Pakarinena pak nabídlo českému mužstvu další přesilovku. Lencovu teč ještě Finové přečkali, následovala však Šulákova bomba, jež sice skončila na levé tyčce, ale od Säteriho se puk odrazil do branky a bylo vyrovnáno.

Brzy mohl vrátit Finům vedení Savinainen, český tým však přestál jeho bekhendové nahození bez úhony. Kotouč skončil těsně vedle pravé tyčky.

Úvodní minuty třetí části přinesly hned několik příležitostí Finů, skvělý Will však zachraňoval okénka v české defenzivě a udržel vyrovnaný stav. Na druhé straně byl blízko úspěchu Sekáč. Ve 49. minutě tečoval Stránský Vitáskovo nahození a Češi vedli.

Chvilku poté Innala minul z dorážky odkrytou branku. Finové měli v 56. minutě přesilovku, na vyrovnání však už nedosáhli ani v závěrečné hře bez gólmana.

Česko - Finsko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 38. Šulák (M. Špaček), 49. M. Stránský (Vitásek, M. Špaček) - 8. Rindell (Turunen, Pakarinen). Rozhodčí: Hradil, Pražák – Lederer, Špůr (všichni ČR). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).

Česko: Will - Moravčík, Šulák, Ščotka, Vitásek, Jordán, D. Musil, Galvas - Blümel, T. Zohorna, H. Zohorna - Radil, R. Hanzl, Sekáč - M. Stránský, M. Špaček, Lenc - Smejkal, A. Musil, Tomášek - Červený. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Finsko: Säteri - Seppälä, Eronen, Rindell, Lindbohm, Sund, Friman, Kivistö, Nousiainen - Innala, Kontiola, Ojamäki - Turunen, Ruohomaa, Pakarinen - Savinainen, Björninen, J. Karjalainen - Hännikäinen, Mäenalanen, Anttila. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.

Filip Pešán (trenér ČR): "Bylo to velice vyrovnané utkání. Okénka v obraně jsme měli jak my, tak soupeř. Byli jsme aktivnější a o ten jeden gól jsme možná byli lepší než soupeř. Myslím, že jsme narazili na nejlépe bruslící tým v turnaji. Chvíli nám to trvalo, ale pak jsme se Finům v bruslení vyrovnali. Byli jsme ale důraznější v osobních soubojích, což asi rozhodlo."

Roman Will (brankář ČR): "Práce tam tolik nebylo, protože kluci hráli výborný zápas. Hráli opravdu zodpovědně a drželi systém. Alespoň z mého pohledu to tak vypadalo. Byla radost se na ně dívat, jak krásně hrajou přede mnou. Na druhou stranu pro gólmana je to hrozně náročné, když není v permanenci a tempu. Vždycky tam vyplaval nějaký puk, což bylo to jediné, kdy jsem si na něj sáhnul. Ale snažil jsem se myslet pozitivně, potvrdilo se to a dotáhli jsme to do vítězného konce."

Matěj Stránský (útočník ČR, autor vítězného gólu): "Pár chyb jsme tam určitě udělali, ale podržel nás skvělý Willda v brance. Dobře jsme ale napadali rozehrávku soupeře a hráli jsme víc u nich než oni u nás. Při tom gólu mě puk trefil do stehna a spadlo to tam. Ulevilo se mi, protože jak dnes, tak už proti Slovákům jsem měl těch šancí hodně. Spadlo to tam takhle, tak doufejme, že se trošku oklepu a budu v tom zakončení efektivnější."

Libor Šulák (obránce ČR, autor vyrovnávacího gólu): "Bylo to těžké utkání, jako každé jiné s Finskem. Mají dobrý pohyb a na tomhle menším kluzišti je to o to náročnější. Celý náš tým měl ale dobrý pohyb. Půlku zápasu, ne-li víc jsme je přehrávali. Jen je škoda, že jsme to nepřetavili ve více branek. Jsem rád, jak jsme to sehráli v přesilovce. Spadlo to tam, o to víc to potěší. Jsem za to rád."

Českým hrám se věnoval Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články