Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Český hokej bude slavit jubileum

Praha - Letos si český hokej připomíná významné výročí. Před sto lety, konkrétně 11. prosince 1908, byl ustanoven Český svaz hockeyový. V souvislosti s tímto jubileem dnes česká hokejová reprezentace zahájí sezonu slavnostněji než obvykle. V duelu se Slovenskem se představí mimo jiné Jaromír Jágr a Martin Straka a během večera budou oceněny významné osobnosti českého hokeje.

V době, kdy se schylovalo ke vzniku dnešního Českého svazu ledního hokeje, patřily ledové plochy v českých zemích tzv. bandy hokeji - hře, při níž hráči krotili místo puku míček. Když však stále častěji začalo přibývat zpráv o hokeji kanadském a "destičce z tvrdé pryže", někteří funkcionáři vytušili, že s bandy bude brzy konec. Nicméně, jak podotýká bývalý hokejista Josef Černý, s míčkem v tělocvičnách hrají mladí sportovci hokej dodnes.

Budoucnost patří pryžové destičce

Činovník Slavie Emil Procházka měl nicméně v otázce, zda míček, či puk, brzy jasno. Trval na tom, že budoucnost patří "kanadě", zatímco bandy hokej byl podle jeho mínění dobrý ještě tak "pro malé kloučky s cumlem vzadu". Proto také zorganizoval jednání, na které dorazili zástupci jedenácti klubů. Při vzniku Českého svazu hockeyového se v sále sešli lidé z BZK, SK Slavia, AC Sparta, SK Smíchov, Unionu Žižkov, Novoměstského SK, Akademického SK, Čechie Karlín, SSK Olympia, Meteoru Královské Vinohrady, BK Mladá Boleslav a SK Vlašim.

Hned úvodní slova slavistického funkcionáře vyrazila zhruba třem desítkám přítomných pánů dech. Procházka jim totiž oznámil, že právě rodící se svaz je již členem Mezinárodní ligy hokeje na ledě (LIHG, dnešní Mezinárodní hokejové federace IIHF). Jakmile činorodý muž zjistil, že ve Francii vše spěje k jejímu vzniku, nelenil a v listopadu ještě neexistující domácí svaz do LIHG přihlásil. "Už jsme byli členové hokejové federace, ale ještě jsme neměli založen svaz," dodává redaktor a komentátor České televize Robert Záruba. Češi se tak stali druhými ze zakladatelů.

Guth: Na české hokejisty jsme vždy mohli být pyšní

V rámci oslav století českého hokeje bude do síně slávy uvedeno 41 osobností, které obdrží pamětní medaile. Jedním z oceněných bude i čestný předseda Svazu ledního hokeje Karel Guth, který s hokejem spojil celý svůj život. Byl hráčem a trenérem, ale nejvíc titulů získal až ve funkci předsedy, mimo jiné i slavné české vítězství v Naganu. 

Guth nastoupil do hokeje v padesátých letech po velmi úspěšné poválečné generaci. Ta sice získala dvakrát zlato a jednou stříbro, v rámci politických procesů však bylo odsouzeno 11 hráčů. Jako kapitán české reprezentace proto neměl Guth mnoho kvalitních hokejistů k dispozici a trvalo dlouho, než se podařilo vybudovat nové úspěšné mužstvo. Na další zlaté medaile ve světových hokejových šampionátech si tak museli Češi počkat dvě desetiletí.

Podle Gutha je nejúspěšnějším hráčem českého hokeje z předválečné doby Josef Maleček, po válce Vladimír Zábrodský, v 70. letech pak například Ladislav Martinec. "Vždy jsme měli skupinu významných hráčů, kterými se můžeme chlubit," dodává Guth.

Porážka Ruska v roce 1969

Mezi nejslavnější výkony českých hokejistů patří dvojitá porážka ruského mužstva v roce 1969. "Vztahy s ruským hokejem nebyly ideální," připomíná Černý. "Naší prioritou bylo porazit ruské mužstvo, a to se samozřejmě nestávalo každý den. Tak jsme to zkoušeli tak dlouho, až se nám to podařilo v 69. roce," dodává. Vítězství způsobilo doma spontánní oslavy, během nichž provokatér hodil dlažební kostku do výlohy Aeroflotu, což následně vedlo k odvolání Dubčeka a nástupu normalizace.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články