Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

České hokejistky jdou do boje s mladým kádrem

Praha – České hokejistky do osmnácti let se na domácím mistrovství světa ve Zlíně a Přerově budou snažit promluvit do boje o medaile s mladým kádrem. Tým trenéra Tomáše Výtiska má průměrný věk 16 let a pět měsíců a největší zastoupení v něm má ročník 1996. Nejmladší hráčka Aneta Lédlová oslaví na Silvestra v den úvodního utkání se Švédskem patnácté narozeniny.

České hokejistky
zdroj: ČT4

Výtisk se svými asistenty Zdeňkem Němcem a Janem Fidrmucem mají z ročníků 1994 a 1996 na výběr jen okolo třiceti hráček, z kterých tvořili konečnou dvaadvacetičlennou nominaci. "V ročníku 1994 jsme vybírali tak z deseti až dvanácti hráček, ale v ročníku 1995 je jich strašně málo. Starší hráčky prostě nejsou, vybírali jsme to tak trošku z nutnosti. Ale v ročníku 1996 jsou výborné hráčky," řekl asistent Němec.

Zkušenosti ale reprezentantky mají, protože brankářky Lenka Craigová, Veronika Hladíková, obránkyně Klára Hudečková, Adéla Kubátová, Michaela Nováková, Markéta Výtisková a útočnice Denisa Křížová a Veronika Kuželová se přestaví už na třetím šampionátu osmnáctek. Na minulém turnaji ve Stockholmu, kde český tým skončil čtvrtý, byly také z defenzivy Aneta Tejralová a Kateřina Vaňoučková a z útoku Klára Chmelová, Adriena Pecinová a Sára Sadílková.

Na prvním domácím šampionátu budou chtít Češky zaútočit na medaili, kterou zatím získaly jen na premiérovém MS v Calgary v roce 2008 (bronz). V následujícím roce skončily čtvrté a v roce 2010 v Chicagu se díky sedmé pozici zachránily. Finále patřilo na dosavadních čtyřech turnajích tradičně Kanadě a USA, kde je ženský hokej na výrazně vyšší úrovni.

"Ze zbývajících šesti týmů může hrát o třetí místo kdokoliv, " doplnil Němec. "Nedá se přesně určit, kdo je silný. Všichni jsou tak na stejné úrovni," doplnila útočnice Chmelová, která hraje na střední škole v Kanadě za Academy Rockland. V zámoří působí také Craigová a Křížová v National Sport Academy v USA.

Závěrečná příprava českému týmu začala ve Zlíně a ve čtvrtek jej čeká v generálce na šampionát zápas v Přerově s Finskem. V základní skupině A narazí po sobotním zápase se Švédskem v neděli na Rusko a v úterý na USA. Přímo do semifinále postoupí vítěz, druhý a třetí tým ze skupiny čeká čtvrtfinále, poslední budou hrát o udržení.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články