Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Češi prohráli boj o vítěze Švédských her, podlehli Rusku 2:4

Göteborg (Švédsko) – Svěřenci Josefa Jandače nestačili na ruský výběr a prohráli 2:4. Čeští hokejisté měli šanci získat celkové vítězství na Švédských hrách, k tomu bylo ale nutné sbornou porazit. Soupeři o své výhře rozhodli ve třetí části, kdy vstřelili dvě branky. Ruský celek vyhrál z devíti zápasů osm a je vítězem Švédských her. Rusové zároveň s předstihem ovládli i celou Euro Hockey Tour této sezony. Češi díky závěrečné výhře Finska nad Švédskem 3:2 skončili v Göteborgu druzí.

Utkání Rusko - Česko
zdroj: AP autor: Pavel Golovkin

Čeští hokejisté nastoupili znovu v brance s Pavlem Francouzem, který jako první inkasoval, a výběr Josefa Jandače odcházel po první třetině do kabin za stavu 0:1. V průběhu druhé třetiny ale Češi skóre otočili díky gólům útočníků Radana Lence a Lukáše Radila. Soupeř však ještě před druhou přestávkou vyrovnal a ve třetím dějství rozhodl dvěma góly Maxim Šalunov, jenž si navrch připsal i asistenci.

V polovině 36. minuty ukázal klid v koncovce Golyšev a vyrovnáním výrazně nahlodal herní pohodu soupeře, což se nejvíce projevilo v přesilovce před druhou přestávkou. V ní ujel dokonce dvakrát Tkačov. Nejprve ho vychytal Francouz, podruhé zazvonil na břevno, ale byl faulovaný. Při trestném střílení si však vedl lépe Francouz.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky zahřál Samsonova svižnou ranou Rutta. Pak  se ale provinil podražením Dvořák a jeho celek to znovu přišlo draho, neboť Šalunov si pohrál s Francouzem a rychlým blafákem do bekhendu dokonal další obrat.

V polovině třetí třetiny měl Francouz znovu velké štěstí, když rána úspěšného střelce Šalunova skončila za jeho zády na levé tyči. Výborně hrající ruský forvard se ale přesto dočkal dalšího gólového zápisu, když v 55. minutě definitivně rozhodl o tom, že sborná zůstane na turnaji stoprocentní.

Švédské hokejové hry v Göteborgu, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Rusko 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Lenc, 32. Radil (Polášek) - 12. Šumakov (Šalunov), 36. Golyšev (Tkačov, Kaprizov), 47. Šalunov (Šumakov), 55. Šalunov (Šumakov). Rozhodčí: Öhlund, Harnebring - Lundgren, Persson (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2.

Sestavy:

ČR: Francouz - Kundrátek, Kolář II, Rutta, T. Dvořák, Vitásek, Polášek, Klok - Radil, Jan Kovář, Vondrka - Řepík, P. Holík, Birner - Kašpar, V. Růžička ml., T. Zohorna - Hyka, P. Jelínek, Lenc. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Rusko: Samsonov - Ljubuškin, Bereglazov, Osipov, Antipin, Jarullin, Arzamascev, Musin, Rykov - Kaprizov, Tkačov, Golyšev - Sannikov, Šalunov, Šumakov - Mamin, Okulov, Kručinin - Karpov, Prochorkin, A. Fjodorov. Trenéři: Oleg Znarok, Ilja Vorobjov a Igor Nikitin.

Hlasy po utkání českých hokejistů na Švédský hrách v Göteborgu proti Rusku:

Josef Jandač (trenér ČR): "Problém byl za stavu 2:1, kdy jsme měli čtyři minuty do konce druhé třetiny a gól na 2:2 jsme jim poměrně darovali chybnou rozehrávkou. Tu třetinu jsme měli dohrát na 2:1 a pak do té třetí by se nám šlo jinak. Když už to ale bylo 2:2, tak jsme měli na konci druhé třetiny přesilovku a místo toho, abychom v té přesilovce něco udělali, nabídli jsme Rusům hned několik samostatných nájezdů. Tam se to lámalo. V poslední třetině to bylo o tom, že kdo dá gól, tak vyhraje. A my jsme špatně sehráli oslabení."

Radan Lenc (útočník ČR, střelec branky na 1:1): "Spadlo mi to tam se štěstím. Myslím, že jsme nehráli špatně. Byli jsme před brankou, ale trošku toho štěstí nám chybělo. Spíš se puk odrážel od nás než k nám. Za stavu 2:2 jsme si v kabině říkali, že nás Pavel Francouz výborně podržel a nějaké šance jsme měli, takže to stačí využít a zvládneme to. Bohužel jsme je neproměnili a Rusové vývoj zápasu naklonili k sobě. Pak si to pohlídali."

Ondřej Vitásek (obránce ČR): "Měli jsme si to za stavu 2:2 víc pohlídat. Byly tam při naší přesilovce tři nájezdy. 'Francík' to krásně vychytal. Měli jsme se připravit na třetí třetinu, udeřit v přesilovkách a pokusit se utkání vyhrát. Chyběly nám góly, trocha štěstí a mohli jsme slavit my."

Tomáš Zohorna (útočník ČR): "Za stavu 2:2 jsme měli přesilovku, chtělo to dát gól a myslím, že by se tím zápas zlomil. My jsme jim ale nechali v naší přesilovce možná tři úniky na bránu a tam se to začalo trochu lámat. Pak dali dva góly a bylo rozhodnuto. Nemyslím si, že by Rusové hráli líp než my. Měli jsme taky dost sil. Holt prostě dali víc gólů, to tak prostě je."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy