Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češi přetlačili sbornou na nájezdy díky Krejčíkovi. Košťálek se blýskl dvěma trefami

Také do třetice česká reprezentace bodovala v letošní sezoně Euro Hockey Tour proti Rusku. Na závěr Švédských her svěřenci trenéra Miloše Říhy udolali sbornou 4:3 po samostatných nájezdech, když nejprve Jan Košťálek srovnal svým druhým gólem v zápase pouhou sekundu před koncem základní hrací doby a v dovednostní soutěži se prosadili jeho tři spoluhráči. Vítězný gól byl připsán Jakubovi Krejčíkovi.

Jakub Flek (uprostřed) s Janem Košťálkem
zdroj: ČTK/AP autor: Erik Simander

Češi na turnaji ve Stockholmu skončili po výhře Švédska nad Finskem 5:1 druzí. V tabulce Euro Hockey Tour zůstali na prvním místě o skóre před Švédy.

"Je to super pocit konečně se trefit. Byl jsem rád za to, že mi to tam spadlo. Měl jsem pár střel, nemohl jsem to odlepit od ledu. Jsme rádi, že jsme to ukopali na nájezdy. Rusové na nás hráli těžký hokej. Moc se nám nedařilo přecházet a vytvářet šance. Jsme za to rádi. Myslím si, že jsme (na turnaji) podali dobré výkony, ačkoliv se Švédy jsme měli víc šancí, že jsme mohli vyhrát. Myslím si, že můžeme být spokojení," hodnotil turnaj Košťálek.

Nadšený byl i Jakub Flek, který si ve Švédsku odbyl reprezentační premiéru. "Jsem hlavně rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce, byť až v nájezdech, ale jsem strašně rád, že jsme vyhráli. Zápas jsme dokázali zvrátit týmovostí a tím, že jsme si do třetí třetiny řekli, že si za vítězstvím půjdeme za každou cenu. Honza Košťálek to tam krásně propálil dvakrát, takže super. Z turnaje si odnesu řadu zkušeností. To, že jsem si to náramně užil. A motivaci do další práce," dodal Flek.

V úvodu se hrálo dlouho bez šancí. Bobkova prověřil střelou z levého kruhu Zaťovič a v páté minutě se dostal před Furcha Kudrjavcev, ale český gólman jeho pokus kryl. Další možnost měl Kajumov, jenže zakončoval bekhendem už na dlouhou hůl.

Ve 12. minutě, kdy český tým pykal za špatné střídání, se Kajumov gólu dočkal. Zernov se šikovně uvolnil a volný Kajumov trefil volný prostor u levé tyče Furchovy branky.

Při následném Sergejevově vyloučení ohrozil Bobkova jen Košťálek. Rusové s omlazeným kádrem se nadále úspěšně bránili a další možnost měl až po přihrávce Šťastného Hynek Zohorna. Na druhé straně zahrozil Šarov.

Češi se dočkali vyrovnání tři sekundy po skončení přesilovky po Mironovově trestu na dvě plus deset minut za vražení Hyky na mantinel. Právě Hyka ideálně našel střílenou přihrávkou mezi kruhy Fleka, ten usměrnil puk do pravého horního rohu Bobkovovy branky a ve třetím utkání za národní tým se radoval z premiérového gólu.

Otočit stav mohl v 25. minutě Hynek Zohorna, jehož uvolnil zpoza branky u levé tyče Kovář, ale Bobkov zasáhl. Z otočky se snažil ještě dokončit akci Košťálek, avšak branku minul. Furch poté musel krýt Kudrjavcevův pokus, na druhé straně Flek nabil Hykovi na pravý kruh a Bobkov jeho ránu vyrazil.

Říhův výběr se ubránil ve dvou oslabeních při trestech Lence a Jeřábka, ale v 37. minutě inkasoval při vlastní přesilovce. Jeřábek zlomil při střele hokejku a v přečíslení nestihl nohou odvrátit přihrávku Mamina, jehož pokus dorazil Svetlakov. Sudí si ještě situaci prověřili u videa, gól platil.

V úvodu třetí třetiny se Češi ubránili při vyloučení Hynka Zohorny. Při trestu Romanova nejdříve museli vyřešit dvě situace Rusů, než byl blízko vyrovnání dvakrát Flek. Nejdříve nebezpečně vystřelil, o chvíli později z dorážky mezi kruhy minul. Další možnosti měli opět Flek a Lenc.

Vyrovnání se český tým dočkal v 54. minutě při Kiselevičově trestu, kdy se trefil od modré čáry Košťálek. V šestém duelu za reprezentaci se poprvé zapsal mezi střelce. V 58. minutě z dorážky vrátil vedení Rusku Porjadin, ale při power-play vteřinu před koncem odvrátil prohru další povedou ranou Košťálek.

V prodloužení se Češi ubránili při Hykově vyloučení a v jeho závěru Furch kryl i Svetlakovův únik. V nájezdech navíc neinkasoval, zatímco z Říhova týmu se prosadili Krejčík, Kovář i Flek.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Rusko 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Flek (Hyka), 54. Košťálek (J. Krejčík, Hyka), 60. Košťálek (Jeřábek, Horák), rozhodující sam. nájezd Krejčík - 12. Kajumov (Zernov, Golyšev), 37. Svetlakov (Mamin), 58. Porjadin (Mironov). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Yletyinen, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 6:6, navíc Mironov (Rus.) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3461.

ČR: Furch - Jeřábek, Šulák, Košťálek, Krejčík, Sklenička, Moravčík, Klok, D. Musil - Řepík, Jan Kovář, Zaťovič - H. Zohorna, R. Zohorna, D. Šťastný - Flek, Horák, Hyka - Dufek, Rousek, Lenc - od 21. navíc M. Stránský. Trenér: Miloš Říha.

Rusko: Bobkov - Mironov, Ljamkin, Rafikov, Sergejev, Romanov, Kiselevič, Dronov - Porjadin, Galimov, Mamin - Kudrjancev, Zernov, Golyšev - Děnisenko, Svetlakov, Šarov - Švec-Rogovoj, Kajumov, Igumnov. Trenér: Alexej Kudašov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články