Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

BLOG: Mistrovství světa v Bělorusku? Teď? To snad ne

Hlavně si neudělat zle, že? Když čtete vyjádření generálního sekretáře Českého hokeje Martina Urbana, který nemá názor na to, jestli by se mělo mistrovství světa v příštím roce konat v Bělorusku, tak to pardon... Co takoví lidé dělají v tak mužném sportu?

V Bělorusku policie z příkazu nevěrohodně zvoleného prezidenta Alexandra Lukašenka mydlí pokojné demonstranty v ulicích hlava nehlava. Ti lidi tam přesto stále chodí a zatímco například olympijský výbor i Evropská unie alespoň postihuje hlavy této diktatury sankcemi a doporučuje nepořádat v téhle zemi sportovní akce, co dělá český hokejový svaz? Čeká v teple, co řeknou předseda René Fasel a spol.

A co řekne švýcarský zubař, který už roky vládne světovému hokeji mimo veličinu s názvem NHL? Určitě nic moc. Protože nebýt koronaviru a jeho pozitivního testu, už by byl v Minsku a zjišťoval by od tamních bafuňářů, jak je v zemi bezpečno. Možná, že by zjistil, že i demokracie tam pod obušky policajtů kvete úspěšně.

Otázce běloruského pořadatelství MS se věnoval Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Na tohohle člověka čekají čeští funkcionáři, protože nemají vlastní názor. Proč taky, takhle je to pohodlnější. U nás doma už naštěstí máme klid od milicionářů a policajtů a tam v Bělorusku ať si to vyřeší sami, vžďyť my chceme jen hrát hokej...

A vypadá to, že třeba i na hnoji. Hlavně si neudělat nepřátele a pak se v klidu v televizi mrknout na šoty z Běloruska, kde soudruh Lukašenko a jeho parta po svém připravují zemi na pořádání šampionátu.

My přece nechceme okrást o ten zážitek tamní fanoušky hokeje. Jestli na tribuny v zemi, kde Lukašenko léčil covid-19 vodkou a hokejem, vůbec budou moct. A když ano, tak bych to podle preferencí v téhle nepříliš vzdálené zemi viděl spíš na ty policisty než na demonstranty.

Ale kdo chce kam, pomozme mu tam. Vždyť o co jde, je to jenom hokej a do sportu politiku přece míchat nechceme. Je mi vedení Českého hokeje líto skoro podobně jako zbitých demonstrantů a doufám, že se přece jen ozve nějaký hlas – i když Faselův to nejspíš nebude.

Vždyť co jiného se dá dělat, aby ti lidi, kteří chtějí opakování voleb a v nejlepším odstoupení diktátora, věděli, že v tom nejsou sami. A když už jim někdo ten vzkaz může poslat a neudělá to, tak ať se jde vycpat, jak říkala moje babička.

Tady už opravdu nejde jen o bezpečnost a kdyby, tak tu by všem stoprocentně zaručil i vůdce Severní Koreje Kim. A kdyby dostal šanci šampionát pořádat, určitě by to zvládl. A co na to Češi? Přece počkáme, až co řekne IIHF.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články