Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jihlavě stačil k využití "mečbolu" proti Vsetínu jediný gól a čeká ji baráž s Kladnem

Soupeřem Kladna budou v baráži o extraligu hokejisté Jihlavy, kteří ovládli první ligu. V šestém finále play-off svěřenci trenéra Viktora Ujčíka porazili Vsetín 1:0 a ovládli sérii 4:2 na zápasy. Branku vstřelil v 18. minutě Filip Seman. Ruský gólman Dukly Maxim Žukov udržel popáté v letošní vyřazovací části čisté konto.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihlava porazila Vsetín a půjde v baráži na Kladno

"Bylo to strašně těžké. Jak se venku zase oteplilo, tak je tady špatný led. Klobouk dolů před Vsetínem, že nás tak zatlačil, a my jsme to díky bohu udrželi. Max nás výborně podržel. On je základní kámen týmu, ten ale celý makal, jak měl. Šli jsme zápas od zápasu. Nehrálo roli, že jsme prohrávali 1:2 na zápasy, protože se hraje na čtyři vítězné," řekl kapitán Jihlavy Josef Skořepa.

Souboj s Rytíři o účast mezi elitou začne v neděli v Chomutově, kde Středočeši při rekonstrukci svého stadionu v této sezoně nastupují. Jihlava, která v československé lize získala 12 mistrovských titulů, ovládla druhou nejvyšší soutěž popáté v historii. Povedlo se jí to v první sezoně 1956/57 a pak v letech 2000, 2004 a 2016. Od sestupu v roce 1999 hrála Dukla v extralize jen v ročnících 2004/05 a 2017/18. "Kladno má extraligový tým, úplně jiný, než mělo loni. My je budeme chtít co nejvíc potrápit, ne-li překvapit celou republiku," doplnil Skořepa.

Jihlava nastoupila už s obráncem Danielem Kowalczkykem, který se vrátil po dvouzápasové pauze po disciplinárním trestu. Vsetínu naopak chyběl zraněný bek Jiří Říha.

Dukla byla aktivnější, ale gólman Málek odolával i při Smetanově čtyřminutovém vyloučení, kdy měl největší šanci Zadražil, ale z dorážky po Kowalczykově střele neuspěl. V 15. minutě se objevil sám před vsetínským gólmanem Harkabus, skóre však neotevřel. Domácím se to povedlo v čase 17:47 krátce poté, co přečkali tlak Vsetína. Menšík našel volného Semana, který zády k brance bekhendem překonal Málka.

Na přelomu první a druhé třetiny se domácí ubránili při Čermákově vyloučení a v další přesilovce Valachů během Čachotského trestu neprostřelil Žukova Pšurný. S průnikem před jihlavskou branku neuspěl ani Vlach. Dukla držela po dvou třetinách stále těsný náskok i poté, co se sirénou domácí obrana zblokovala Klímkovu dorážku.

V úvodu třetí části mohl zvýšit Seman a ve 47. minutě měl další šanci Dukly Havránek. Málek nedovolil pojistit náskok ani Zadražilovi a Čermák neměl přesnou mušku. Vsetín, který skončil po základní části druhý dvě pozice před Jihlavou, se místo snahy o vyrovnání bránil tlaku Dukly. Málek musel krýt i ránu Čachotského.

Snaha Valachů narážela na pevný val domácích či na Žukova. Vsetín se ještě ubránil při Bergerově vyloučení, v posledních třech minutách už manko nedohnal.

"Vedli jsme 2:1 na zápasy, ale dostali jsme takovou ránu a prohráli jsme tři zápasy v řadě. V play-off se to nemá stávat, bohužel to přišlo. Nedávali jsme góly a to rozhodlo. Asi rozhodl pátý zápas u nás, kdy jsme první třetinu prohráli 0:4 a pak jsme to nedokázali zvrátit. Jeli jsme sem za stavu 2:3 a bohužel jsme nedali gól. Dukla si to pohlídala," řekl útočník Adam Zeman, který předloni zamířil do Vsetína právě z Jihlavy.

Šestinásobný český mistr Vsetín po vyloučení z extraligy v roce 2007 kvůli zadlužení a krachu od roku 2008 působil devět let ve třetí nejvyšší soutěži. Nyní se za pět let v první lize ocitl nejvýš. "Určití hráči nějakou kvalitu předvedli. Úspěch sezony se vždycky určuje hlavně podle play-off. Základní část jsme odehráli velice dobře, i když kolikrát ta předvedená hra nebyla až taková, ale držel nás velkou část sezony Kuba Málek. Ale byli jsme efektivní v zakončení, které nás teď opustilo. Teď jsme bohužel góly nedávali," uvedl kouč Jan Srdínko, který sbíral se Vsetínem jako hráč tituly.

HC Dukla Jihlava - VHK Robe Vsetín 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávky:18. F. Seman (Menšík, V. Brož). Rozhodčí: Pešina, Wagner - Polonyi, Zídek. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5024. Konečný stav série: 4:2.

Jihlava: Žukov - L. Mareš, Bilčík, Dundáček, Kachyňa, Eliáš, Kowalczyk, Valenta - T. Havránek, Skořepa, Čachotský - Helt, M. Zadražil, T. Harkabus - V. Brož, Menšík, F. Seman - P. Čermák, M. Juda, Cachnín. Trenér: Ujčík.

Vsetín: J. Málek - Ondračka, Smetana, Jerofejevs, Š. Jenáček, Štach, J. Jenáček - Hořanský, R. Pšurný, Jonák - A. Zeman, Roman Vlach, Berger - Rob, Venkrbec, Gago - Klímek, D. Březina, Vítek. Trenér: Stantien.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články