Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Francouzi zastavili Sagosena a spol. Slovinci po kanonádě vyrovnali historický zápis MS

Jeden z největších favoritů mistrovství světa v házené v Egyptě narazil hned na úvod. Norský tým v čele se střelcem Sanderem Sagosenem eliminovali Francouzi a berou po výsledku 28:24 první výhru. Skupina H odstartovala tuhým bojem Běloruska a týmu Ruské házenkářské federace. Utkání obou rivalů skončilo remízou 32:32. Švýcarští házenkáři se postarali o malou senzaci. Nahradili na šampionátu covidem zasažené USA a hned po příletu přehráli Rakousko 28:25. Naopak Severní Makedonci, kteří nahradili český tým, jasně nestačili o dvanáct gólů na Švédsko. Favorizovaní Slovinci rozstříleli Jižní Koreu 51 brankami v nejgólovějším duelu historie.

Norský střelec Sander Sagosen, eliminovaní Francouzi
zdroj: Reuters autor: Anne-Christine Poujoulat

V prvním šlágru turnaje slavila Francie. Reprízu finále z roku 2017 rozhodli šestinásobní šampioni ve druhém poločase, po tom prvním byl stav nerozhodný 13:13. 

Zasloužil se o to především brankář Wesley Pardin. Gólman francouzského celku Pauc Handball předvedl ve druhé půli několik důležitých zákroků a duel skončil s úspěšností zákroků 45 procent a 18 zákroky.

Obhájci bronzu Francouzi se chtějí rehabilitovat za loňské 14. místo na mistrovství Evropy a duel proti vicemistrům světa z předchozích dvou šampionátů zvládli. Hvězdný Sander Sagosen nastřílel deset gólů, jen o jeden méně dal v dresu vítězů Kentin Mahe.

Utkání Bělorusů a týmu Ruské házenkářské federace nabídlo velmi málo technických chyb, v součtu pouze dvanáct. V poločase byl stav srovnaný 15:15 a ve druhém poločase omlazený ruský výběr, který je v Egyptě například bez hvězdného křídla Timura Dibirova, dokonce několik minut vedl. Opřel se o tři šestigólové střelce Sergeje Marka Kosorotova, Igora Soroku a Dmitrije Kiseleva. Bělorusko zase táhl střelecky ze sedmiček Vailupau a spojka Kuleš.

Na mezinárodní scéně se házenkáři představili jako první zástupci ruských kolektivních sportů po verdiktu arbitráže CAS, podle něhož mohou startovat jen jako neutrální sportovci, v tomto případě pod názvem Ruská házenkářská federace (RHF). 

Favorizovaní slovinští házenkáři rozstříleli 51:29 korejský tým do 23 let, který reprezentuje na šampionátu. Oba týmy se celkovými 80 brankami v utkání postarali o vyrovnání historicky nejhonějšího duelu na MS. V roce 2011 hráli Rusové s Rumuny 38:42.

Velké zklamání zažili Maročané. V průběhu utkání vedli nad Alžírany, ještě minutu a půl před koncem duelu byli o gól napřed. Ovšem kvůli technickým chybám přišli o jakýkoliv bod a padli 23:24. Vítěznou trefu zaznamenal Hichem Daoud. 

Lazarov může zakončit reprezentační kariéru symbolicky v Egyptě

Severní Makedonci, kteří narychlo zaskočili na šampionátu jako náhradník za český tým, nestačili jednoznačně na Švédy. Za zmínku ovšem stojí příběh Kirila Lazarova. Čtyřicetiletá legenda makedonské házené může uzavřít reprezentační kariéru symbolicky v Egyptě.

Před 22 lety v roce 1999 právě tady vstřelil první ze svých mnoha gólů na mistrovstvích světa. Tehdy Saúdské Arábii v 19 letech. Jedna z pěti branek proti Švédsku navíc znamená, že Lazarov skóroval na světových šampionátech ve čtyřech dekádách.

Mistrovství světa házenkářů v Egyptě:

Skupina H (Alexandrie): Bělorusko - Rusko 32:32 (15:15), Slovinsko - Jižní Korea 51:29 (25:16).

Skupina E (Gíza): Rakousko - Švýcarsko 28:25 (13:13), Norsko - Francie 24:28 (13:13).

Skupina F (Káhira): Alžírsko - Maroko 24:23 (8:15), Portugalsko - Island 25:23 (11:10).

Skupina G (Káhira): Švédsko - Severní Makedonie 32:20 (16:11).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články