Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začíná MS házenkářek, Češky poprvé na velké akci povede Dahl. Čtvrtfinále by bylo obrovským úspěchem, říká

Ve středu začne mistrovství světa házenkářek, kterého se podruhé za sebou zúčastní i česká reprezentace. Národní tým poprvé na velké akci povede norský trenér Bent Dahl a za primární cíl označil postup ze základní skupiny. V ní se jeho svěřenkyně v dánském Frederikshavnu utkají s Kongem, Argentinou a Nizozemskem. Zlato obhajují Norky. MS v házené sledujte od středy na ČT sport a ČT sport Plus.

Reprezentační házenkářka Markéta Šustáčková
zdroj: Česká házená autor: Petr Ryp, Hana Vrbková

Šampionátu se podruhé zúčastní 32 zemí rozdělených do osmi základních skupin. Z každé z nich postoupí první tři týmy do další fáze, kterou budou tvořit čtyři šestičlenné osmifinálové skupiny. Vždy první dva celky pak projdou do čtvrtfinále. Poprvé závěrečný turnaj hostí tři země – Dánsko, Norsko a Švédsko.

Česká reprezentace na předloňském světovém šampionátu ve Španělsku ještě pod vedením trenéra Jana Bašného obsadila 19. místo. Jejím maximem od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017.

"Kdybychom dosáhli na čtvrtfinále, byl by to podle mě obrovský úspěch. Zároveň je tak trochu snem projít dál a mít šanci na olympijskou kvalifikaci. Bude to samozřejmě nesmírně těžké. Dobrým výsledkem bude projít ze základní skupiny do hlavní fáze a uhrát tam co nejvíce bodů," řekl Dahl.

Jeho svěřenkyně vstoupí do turnaje ve čtvrtek zápasem s Kongem, které na minulém šampionátu porazily 24:21. V sobotu změří síly s Argentinou a v pondělí uzavřou základní skupinu proti favorizovanému Nizozemsku. S mistryněmi světa z roku 2019 se Češky utkají i příští rok v evropské kvalifikaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Začíná mistrovství světa házenkářek, Češky už jsou ve Frederikshavnu

"První zápas pro nás bude velmi důležitý, musíme prostě vyhrát. Skupina je pro nás dobrá, postupně máme těžší a těžší soupeře. Je důležité odstartovat dobrým výsledkem," uvedl Dahl.

"Argentina je náš konkurent v boji o druhé místo ve skupině. Z tohohle zápasu mám také dobrý pocit, protože myslím, že také ten můžeme vyhrát a být připraveni na poslední utkání proti Nizozemsku," doplnil Dahl.

Dahlova premiéra na velké akci s českým týmem

Třiapadesátiletý norský trenér převzal český tým vloni v létě a poprvé ho povede na velké akci. "Myslím, že jsme odvedli velmi dobrou práci. Tím nemyslím jen poslední týden. Pokaždé, když se sejdeme, vidím progres, jsme vždy o trochu lepší. Uvidíme, jak budeme hrát pod tlakem. To je nová věc. Ano, vypořádali jsme se s tím, když jsme hráli kvalifikaci o mistrovství světa, kvalifikaci o Euro 2024, ale teď budeme hrát pod tlakem na šampionátu. Pro některé holky to bude nová věc, bude zajímavé to sledovat," přemítal Dahl.

Jasnými favoritkami na titul jsou obhájkyně zlata Norky, které ovládly i loňský evropský šampionát. Na druhé místo zařadily sázkové kanceláře Francii a na třetí Dánsko. Finále se uskuteční 17. prosince v Herningu.

"Norsko bude ve finále a v něm bude hrát proti Dánsku. Když Norsko nebude ve finále, bude to znamenat, že my ho vyřadíme 12. prosince v Trondheimu ve čtvrtfinále. To by byl obrovský úspěch. Je to můj sen, ale musíte o tom mluvit, pokud opravdu chcete něčeho takového dosáhnout," řekl Dahl s úsměvem.

"Ale upřímně to podle mě bude o Norsku a Dánsku. Francie je podle mě až další v pořadí. Je těžké odhadnout její motivaci pro šampionát před olympijskými hrami, které hostí. Myslím, že veškeré úsilí vloží do toho, aby získali zlato na olympiádě v Paříži. Bude to zajímavé," doplnil Dahl.

Program českého týmu v základní skupině H:

čtvrtek 30. listopadu: 20:30 Česko – Kongo (ČT sport a ČT sport Plus)

sobota 2. prosince: 15:30 Česko – Argentina (ČT 2 a ČT sport Plus)

pondělí 4. prosince: 20:30 Česko – Nizozemsko (ČT sport a ČT sport Plus)

Program vysílání MS

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články