Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Ve finále ME nastoupí Španělsko proti Švédsku, favorité si zahrají o bronz

Navzdory předpokladům si o titul na mistrovství Evropy zahraje Španělsko a Švédsko. Házenkáři z Pyrenejského poloostrova zaskočili v semifinále dosud stoprocentně úspěšnou Francii a zvítězili 27:23, Švédové udolali v severském derby olympijské šampiony z Dánska 35:34 po prodloužení. Páté místo obsadilo Chorvatsko, které porazilo 28:27 český tým.    

Utkání Švédsko - Dánsko
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Francie vyhrála na evropském šampionátu všech šest dosavadních utkání, ale v semifinále "prospala" závěr prvního poločasu. Španělé si vypracovali šestibrankový náskok a během druhé půle zvýšili až na 23:14. Na cestě do finále je už nezastavila ani šestigólová série favorizovaného soupeře.

Házenkáři ze země galského kohouta hráli předloni finále olympijského turnaje a loni v domácím prostředí opanovali mistrovství světa. Španělé si postupem zajistili třetí medaili z ME v řadě. O evropské zlato si zahrají popáté, ale zatím ani jednou neuspěli. Předloni prohráli ve finále s Německem.

Švédové se z triumfu na Euru radovali čtyřikrát, ale naposledy v roce 2002. Od té doby v semifinále chyběli. Nad olympijskými vítězi z Dánska vedli až o pět gólů, nicméně soupeř dokázal v poslední sekundě druhého poločasu po bleskové rozehrávce Svanovou střelou z pravého křídla vyrovnat.

V prodloužení však byli o gól lepší opět žluto-modří. Dánům nepomohlo ani 12 branek kanonýra Mikkela Hansena, který rozvlnil síť dvanáctkrát. Celkově jich má na kontě 41 a ještě může sebrat titul nejlepšího střelce šampionátu českému kapitánovi Ondřeji Zdráhalovi, jenž na turnaji zaznamenal 55 gólů.

Mistrovství Evropy házenkářů v Záhřebu:

Semifinále:
Španělsko - Francie 27:23 (15:9)
Nejvíce branek: Solé 7/6, Entrerríos 6, Sarmiento 3 - Sorhaindo 6, N. Karabatic, Porte a Lagarde po 3, Mahé 3/2.

Švédsko - Dánsko 35:34 po prodl. (28:28, 16:14)
Nejvíce branek: Zachrisson 8/1, Gottfridsson 7, Ekberg 7/3, Arnesson 6 - Hansen 12/8, Lauge Schmidt 11, Svan 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články