Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Španělé obhájili evropský titul. Proti Chorvatům rozhodli drama v posledních dvou minutách

Španělští házenkáři opět ukázali taktickou vyspělost a obhájili titul z mistrovství Evropy. Proti Chorvatsku navázali na vítězství ze vzájemného duelu ve čtvrtfinálové skupině. Ve finále uspěli ve Stockholmu po výsledku 22:20. Svěřenci Jordi Ribery rozhodli v posledních dvou minutách.

Finále Eura házenkářů Španělsko - Chorvatsko
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jesper Zerman

Španělsko ovládlo Euro podruhé, naopak Chorvaté na poslední chybějící velké zlato znovu nedosáhli. Ve finále mistrovství Evropy prohráli i potřetí.

Letošní šampionát poprvé v historii hostily tři země a premiérově se ho zúčastnilo 24 týmů. Český celek postoupil ze základní skupiny, ve čtvrtfinálové fázi ale prohrál všechny čtyři zápasy a skončil dvanáctý.

Finálový souboj dvou přemožitelů českého týmu ze čtvrtfinálové skupiny začali lépe Chorvaté a v 19. minutě se po Maričově trefě dostali do vedení 10:7. Španělé se uklidnili oddechovým časem a ještě do přestávky skóre otočili na 12:11. Pomohl jim k tomu i soupeřův více než jedenáctiminutový střelecký výpadek.

Sestřih finále:

Po změně stran obhájci zlata šňůrou čtyř branek odskočili do vedení 16:12. Pak ale podobně jako při vzájemném duelu ve čtvrtfinálové skupině, který skončil remízou 22:22, skoro deset minut v druhé půli neskórovali a Chorvaté díky Stepančičovi šest a půl minuty před koncem obrátili stav na 19:18.

Závěr však někdejší mistři světa a olympijští vítězové nezvládli a několika technickými chybami pomohli soupeři k obhajobě. Rozdílový gól dal minutu a půl před koncem nejlepší španělský střelec zápasu Gómez a definitivně pak rozhodl Dujšebajev. Chorvatům nepomohlo k premiérovému evropskému zlatu ani pět finálových branek Duvnjaka, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje.

ME házenkářů - finále ve Stockholmu:

Španělsko - Chorvatsko 22:20 (12:11)

Nejvíce branek: Gómez 5/3, Maqueda a Entrerríos po 3 - Duvnjak 5/3, Karačič 4. Rozhodčí: Nikolov, Načevski (oba Sev. Mak.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 5/4. Vyloučení: 2:2.

Konečné pořadí ME:

1. Španělsko, 2. Chorvatsko, 3. Norsko, 4. Slovinsko, 5. Německo, 6. Portugalsko, 7. Švédsko, 8. Rakousko, 9. Maďarsko, 10. Bělorusko, 11. Island, 12. ČR, 13. Dánsko, 14. Francie, 15. Severní Makedonie, 16. Švýcarsko, 17. Nizozemsko, 18. Černá Hora, 19. Ukrajina, 20. Srbsko, 21. Polsko, 22. Rusko, 23. Bosna a Hercegovina, 24. Lotyšsko.

Zdroj
ČTK, ehf-euro.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články