Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rekordní titul slaví Francie, bronz z Kataru si odváží Poláci

Dauhá - Házenkáři Francie vyhráli mistrovství světa v Kataru. Ve finále porazili překvapení turnaje, domácí tým, 25:22 a získali páté zlato z MS, díky němuž se stali nejúspěšnějším týmem historie šampionátů. Zápas řídila dvojice českých rozhodčích Václav Horáček, Jiří Novotný.

Finále MS házenkářů: Francie - Katar
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Francie potvrdila, že je momentálním králem světové házené. Výběr galského kohouta vyhrál poslední evropský šampionát i minulé Olympijské hry a zlatý hattrick slaví podruhé v historii. Katar s řadou naturalizovaných hráčů navzdory dnešní porážce dosáhl na nejlepší výsledek v historii a první medaili, jeho předchozím maximem bylo 16. místo.

"Člověk má dojem, že tenhle tým je prostě předurčen k vítězství. Čím déle to bude pokračovat, tím lépe. Je zábavné pracovat s těmito hráči," řekl po zápase trenér vítězů Claude Onesta, který na lavičce francouzské reprezentace získal už osmou zlatou medaili z velkých akcí. "Bylo to velmi kvalitní mistrovství, spousta favoritů zůstala bez medaile. Zlato má o to větší cenu," dodal sedmapadesátiletý kouč.

Francie znovu dokázala, že je v soubojích o zlato neporazitelná, finále na velké akci neprohrála od roku 1993. Katar sice otevřel skóre, ale od té doby už ani jednou nevedl. Francii vyšel především úvod, kdy lépe bránila a hlavně díky výborně střílejícímu Nikolovi Karabaticovi vedla ve 23. minutě už 13:7.

V minulých zápasech domácímu výběru pomáhali spornými výroky rozhodčí, čeští sudí ale podali výborný výkon a dosavadní vrchol své kariéry zvládli s přehledem.

Katar se sedmi naturalizovanými hráči do přestávky umazal polovinu ztráty a po změně stran před vyprodaným patnáctitisícovým hledištěm haly Lusail ještě duel pořádně zdramatizoval.

Pomohl k tomu další skvělý výkon brankáře Šariče, rodáka z Bosny, který si připsal 16 zákroků. Domácí celek se čtyřikrát přiblížil na rozdíl jedné trefy, ale olympijští šampioni srovnání nedovolili a závěr si zkušeně pohlídali. Definitivně rozhodl v 58. minutě Narcisse.

"Dneska nám trochu chyběla svěžest, takže nám utkání vyhrály spíš odvaha a odhodlání. Naše obrana předvedla ještě jeden solidní výkon a je to fantastický pocit," podotkl Onesta. Jeho tým v Kataru až na remízu s Islandem vyhrál všechny zápasy a ve skupině porazil také český celek (30:27).

Trenér Kataru Valero Rivera byl na svůj tým hrdý, i když se nakonec nestal prvním koučem, který by dokázal dovést dvě různé země ke světovému zlatu. Minulý šampionát v roce 2013 ovládl se svými krajany Španěly. "Jsem pyšný na to, co jsme tady předvedli. Myslím, že nikdo nečekal, že dojdeme tak daleko," uvedl Rivera, jehož svěřenci se stali prvním týmem mimo Evropu, který na světovém šampionátu získal medaili.

Utkání Polsko - Španělsko
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Házenkáři Polska udolali v utkání o třetí místo obhájce titulu Španěly 29:28 po prodloužení a slaví první medaili od bronzu v roce 2009. Celkově si připsali čtvrtý cenný kov z MS v historii, z toho potřetí bronz. Španělsko naopak poprvé od roku 2009 vyšlo na mistrovství světa naprázdno. Od 17:15 se hraje finále mezi domácím Katarem a Francií.

Souboj poražených semifinalistů nabídl v hale Lusail severně od katarské metropole Dauhá dramatickou bitvu. Španělé sahali po bronzu, ale v poslední sekundě druhé půle srovnal Szyba na 24:24 a muselo se prodlužovat. Vítězný gól dal na začátku poslední minuty Syprzak.

Mistrovství světa v házené mužů v Kataru

Finále: Katar - Francie 22:25 (11:14)

Nejlepší střelci: Markovič 7/3, Capote 6 - N. Karabatic 5, Narcisse a Porte po 4. Rozhodčí: Horáček, Novotný (oba ČR). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/2. Vyloučení: 4:2. Diváci: 15.300.

O 3. místo: Polsko - Španělsko 29:28 po prodloužení (24:24, 13:13)

Nejlepší střelci: Szyba 8, Syprzak 6 - Tomás 7, Rivera 5.

Konečné pořadí MS: 1. Francie, 2. Katar, 3. Polsko, 4. Španělsko, 5. Dánsko, 6. Chorvatsko, 7. Německo, 8. Slovinsko, 9. Makedonie, 10. Švédsko, 11. Island, 12. Argentina, 13. Rakousko, 14. Egypt, 15. Tunisko, 16. Brazílie, 17. Česko, 18. Bělorusko, 19. Rusko, 20. Bosna a Hercegovina, 21. Írán, 22. Saúdská Arábie, 23. Chile, 24. Alžírsko.

All Star tým turnaje: Omeyer (Fr.) - Rivera (Šp.), Capote (Kat.), N. Karabatic (Fr.), Markovič (Kat.), Gajič (Slovin.), Jurecki (Pol.).

Nejužitečnější hráč šampionátu: Omeyer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články