Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Negativní výsledky testů byly náš první zvládnutý zápas ME, říká nový kapitán Mrkva

V reprezentaci je v nové roli, jako kapitán. Podle brankáře Tomáše Mrkvy zvládli čeští házenkáři úspěšně první zápas mistrovství Evropy na Slovensku a v Maďarsku už před jeho začátkem tím, že se v týmu po dvou pozitivních testech z úvodu minulého týdne dále nerozšířil koronavirus. Lídr národního celku prožíval lehké déjà vu, neboť před rokem reprezentace kvůli vysokému počtu případů covidu v mužstvu odřekla na poslední chvíli start na světovém šampionátu. První zápas proti Španělsku vysílá ve čtvrtek do 17:50 ČT sport a web ctsport.cz

Brankář reprezentace Tomáš Mrkva
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Vstupní testy na koronavirus v úvodu závěrečné přípravy na Euro na začátku minulého týdne odhalily dva pozitivní případy, jeden u hráče a druhý u člena realizačního týmu. I díky tomu, že mužstvo od středy do pátku přerušilo tréninky, se nákaza nerozšířila a dnes už měli všichni negativní výsledek.

"Byl to takový náš první zápas, který jsme díky negativním testům zvládli s grácií. Času na přípravu bylo méně, než jsme měli mít. Ale doufám, že jsme se připravili perfektně a odevzdáme na mistrovství perfektní výkony," řekl Mrkva.

Před rokem zažil, když se v týmu rozšířil koronavirus a vedení reprezentace nakonec odřeklo účast na mistrovství světa v Egyptě. Svazová exekutiva následně za kontroverzních okolností odvolala trenérskou dvojici Jan Filip, Daniel Kubeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři jedou na ME s 20 hráči

"Bylo to trochu takové déjà vu, ale příprava byla zvolena trochu jinak. Jak je vidět, zachytili jsme to v prvopočátku a nestalo se nic vážnějšího. Bylo to nepříjemné, netradiční, ale nakonec jedeme do Bratislavy s nejsilnějším možným mančaftem," uvedl Mrkva.

Český celek odehraje základní skupinu v Bratislavě, kde se utká s obhájcem titulu Španělskem, Bosnou a Hercegovinou a Švédskem. Do další fáze postoupí první dva týmy. "Víme, že nejsme v téhle skupině favoriti. Budeme chtít předvést nejlepší možnou hru, co v daný moment půjde. To znamená všechny kvality, které v mančaftu máme, přenést na hřiště. A snad se to projeví na výsledkové tabuli, že vyhrajeme, to musí být náš cíl," poznamenal Mrkva.

Při zápasech Eura hraných na Slovensku bude moci být hlediště zaplněné jen z jedné čtvrtiny, v Bratislavě to čítá dva a půl tisíce diváků. "Všichni víme, že do Bratislavy je to prakticky za rohem. Budeme rádi, že aspoň 25 procent kapacity tam bude. Můžeme počítat s takovým malým domácím prostředím. Snad nám to potom ve vypjatých chvílích i pomůže," přál si Mrkva, který po sezoně zamíří z Bergischeru do dalšího německého klubu slavného Kielu.

Poté co se zranil veterán Martin Galia, bude na Euru jasnou brankářskou jedničkou. Záda mu budou krýt Šimon Mizera a Karel Šmíd, kteří působí v extralize. "Co mám možnost vidět na tréninku, tak oba dva prokazují své kvality, které všichni vidíme v české lize. Musí to zvládnout tak, jak jsme my začínali v těch 20 nebo 21 letech na pozici dvojky nebo trojky. Já myslím, že jsou připraveni to zvládnout," mínil Mrkva.

Do šampionátu vstoupí jeho celek ve čtvrtek proti vysoce favorizovanému Španělsku, které vyhrálo předchozí dva evropské šampionáty. "Španělé hrají velice inteligentně a pro nás nepříjemně. Doufám, že jsme se na to dobře připravili a třeba na ně vytáhneme nějakou tajnou zbraň. Bude to hlavně o tom, nezbláznit se z toho, jak oni hrají, a použít na ně naši hru," doplnil Mrkva.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články