Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Maďaři obrali Němce o důležité body do osmifinále MS. Španělé a Chorvaté ovládli skupiny

Tahle ztráta může házenkářskou velmoc v pokračování mistrovství světa ještě hodně mrzet. Němci prohráli závěrečné utkání skupiny A s Maďarskem po dramatické koncovce 28:29 a do "main round" postupují ze druhé příčky jen s dvěma body oproti plánovaným čtyřem. Další favorité nezaváhali a ovládli své skupiny. Španělé berou první místo ve skupině B po výhře 36:30 nad Tuniskem. Chorvaté zase triumfovali ve skupině C, když přehráli Katar 26:24. Z "céčka" jdou dál i Japonci, kteří po výsledku 30:29 proti Angole slaví druhý postup do osmifinálové fáze MS ve své historii.

Radost maďarských házenkářů
zdroj: Reuters autor: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Němci už od úvodu zápasu tušili, že je čeká těžká práce. O poločase prohrávali 14:15 a v podstatě neustále dotahovali. Na začátku poslední minuty srovnal německý křídleník Patrick Groetzki. Ovšem pět sekund před koncem udeřila technická spojka Maďarů Máté Lékai.

V posledním útoku se ještě snažil alespoň Julius Kühn vykoledovat faul, ale Němci už ze závěru nic nevytěžili. Obranu házenkářské velmoci dnes trápil především pivot Bence Bánhidi. Do "main round" jdou Němci se ziskem dvou bodů.

Španělsko sice v průběhu základní skupiny příliš herně nepřesvědčilo, ale ovládlo ji. V posledním utkání porazilo Tunisko 36:30, když si po většinu utkání udržovalo dostatečné vedení. Hned desetkrát zacílil přesně křídelník Ángel Fernández Pérez. Ve druhém utkání skupiny už měli oba soupeři postup jistý, na úkor Tunisanů, a Poláci jasně o deset branek 33:23 přejeli Brazilce.

Ve skupině C se už bojovalo mezi favority jen o to, kdo si vezme do další fáze víc bodů. Nakonec to jsou vicemistři Evropy Chorvaté, kteří zdolali Katar 26:24, a přenášejí si tři body. K cenné výhře přispěl už také brankář Marin Šego, jenž si zachytal poprvé na turnaji a hned zneškodnil všechny čtyři sedmičky, kterým čelil. 

Chorvatsku po remíze sebrali body, Katar potrápili. Japonci povzbuzení předchozími výsledky ve skupině C do utkání s Angolou dobře vstoupili. Po poločase vedli o čtyři branky. Ve druhé půli však postupně ztráceli a Angolané dokonce srovnali stav. V poslední minutě přišla japonská ztráta, ale za krátkých deset sekund už africký celek nestihl zakončit.

I díky sedmigólovému příspěvku Jina Watanabeho Japonci postupují do "main round", a to podruhé v historii, naposledy se jim to povedlo v roce 1997. Navíc poprvé si s sebou berou bod do další fáze, díky remíze s Chorvaty. Inu, příprava na Hry v Tokiu se zatím daří...

"Černého Petra" ve skupině D bere Demokratická republika Kongo a bude hrát pouze o umístění. V posledním utkání o postup nestačila na Bahrajn 27:34. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen oblíbený robustní pivot Gauthier Thierry Mvumbi, jehož videa zakončení jsou v posledních dnech virální. Proti Bahrajnu skóroval pětkrát, ale nestačilo to.

Skupinu jasně ovládli Dánové, kteří si poradili také s Argentinou přesvědčivě 31:20. Hvězdný Mikkel Hansen se zapsal mezi střelce sedmkrát.

Mistrovství světa házenkářů:

Skupina A (Gíza):

Uruguay - Kapverdy 10:0 kontumačně, Německo - Maďarsko 28:29 (14:15).

Skupina B (Káhira):

Španělsko - Tunisko 36:30 (17:14), Brazílie - Polsko 23:33 (11:13).

Skupina C (Alexandrie):

Japonsko - Angola 30:29 (16:12), Chorvatsko - Katar 26:24 (13:11).

Skupina D (Káhira):

Bahrajn - Kongo 34:27 (14:12), Dánsko - Argentina 31:20 (15:10).

Main round, osmifinálová skupina I:

Maďarsko (4 body), Španělsko (3 body), Německo (2 body), Polsko (2 body), Brazílie (1 bod), Uruguay (0 bodů)

Main round, osmifinálová skupina II:

Dánsko (4 body), Chorvatsko (3 body), Katar (2 body), Argentina (2 body), Japonsko (1 bod), Bahrajn (0 bodů)

Main round, osmifinálová skupina III:

Portugalsko (4 body), Francie (4 body), Island (2 body), Norsko (2 body), Švýcarsko (0 bodů), Alžírsko (0 bodů)

Main round, osmifinálová skupina IV:

Švédsko (4 body), Ruská házenkářská federace (3 body), Egypt (2 body), Slovinsko (2 body), Bělorusko (1 bod), Severní Makedonie (0 bodů)

Výsledky základních skupin MS v Egyptě
zdroj: Twitter Men’s Handball World Championship - Egypt
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články