Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Říkejte mi El Gigante, hlásí Mvumbi a Dánů se nebojí: Máme výzvu sundat Hansenovi čelenku

Na hřišti nepřehlédnutelný a těžko bránitelný. Gauthier Thierry Mvumbi si plní sen na házenkářském mistrovství světa. Statný pivot Demokratické republiky Kongo v prvním duelu ze čtyř střel ani jednou neminul. Rozhodně nemá obavy ani z Dánska v čele s hvězdným Mikkelem Hansenem. Mvumbi zatím působí ve čtvrté francouzské lize, ale mohl by o něj mít zájem klub na vyšší úrovni? Svůj pohled nabídl i expert ČT sport Karel Nocar. Přímý přenos utkání DR Kongo - Dánsko sledujte na webu ctsport.cz dnes od 20:25.

Konžský pivot Gauthier Thierry Mvumbi
zdroj: Facebook Egypt 2021 Men\'s Handball World Champion

Házenkářskou veřejnost ihned v Egyptě zaujal. Kdo je Gauthier Thierry Mvumbi? Šestadvacetiletý pivot vyrůstal ve francouzském Châtres. Jeho rodiče pochází z hlavního konžského města Kinshasa. A tak Mvumbi díky druhému občanství může reprezentovat Demokratickou republiku Kongo.

Výrazněji na sebe upozornil na africkém šampionátu v Tunisku, kde pomohl týmu k sedmé příčce a postupu na mistrovství světa. V srpnu se připojil ke čtvrtoligovému týmu Dreux AC Handball a ani ne za půl roku se měří s největšími házenkářskými hvězdami.

"Jsem hrdý, že můžu reprezentovat Kongo. Nikdy jsem nepomyslel na to, že budu mít někdy takovou příležitost, musím z toho vytěžit co nejvíc," prohlásil Mvumbi pro L'Écho Républicain.

Poslední utkání odehrál 10. října proti celku Saint-Pryvé a další přišlo hned na mistrovství světa. Na úvod skupiny D proti Argentině se svými parťáky dokonce vyhrál první půli 14:13, favorit ovšem zabral a zvítězil 28:23.

Je nám líto, video expirovalo.
Kongo využívá nejstatnějšího pivota MS, Mvumbi je zatím stoprocentní

Záběry Mvumbiho akcí se staly v házenkářském světě virálními. Vysloužil si přezdívku "El Gigante", kterou hned na sociální síti Instagram v jednom z příspěvků přijal. Pochopitelně poutá pozornost kvůli svým dispozicím, ovšem konžský pivot ukázal i dobrou techniku. Kvalitní argentinský obranář Gastón Mouriňo s ním měl problémy.

Přesně to má Mvumbi v popisu práce - být na brankovišti nepříjemný. "Naším cílem je získat zkušenosti a šampionát si chceme užít. Předvedeme maximum, co umíme, a pokud to půjde, otrávíme život některým týmům," řekl účastník Afrických her a tří Pohárů afrických národů. 

Spoluhráči mu proti Argentině prostrčili čtyři míče, udělal si prostor a nemýlil se. Všechny čtyři střely zužitkoval, stoprocentní úspěšnost. Jedna rána se nepočítala kvůli předchozí technické chybě. Navrch přidal jednu asistenci.

"Jestli udělá nějaký progres, záleží jen na něm, na tom, jak bude pracovat. Každopádně je šikovný na míči, má dobré zpracování. Proti Argentině proměnil všechny čtyři pokusy," připomněl expert ČT sport pro mistrovství světa Karel Nocar.

Nocar: V dnešním tempu nejde s takovou nadváhou hrát, ale posunout se může

Na oficiálních stránkách u Mvumbiho svítí údaje 176 centimetrů a 86 kilogramů. Ty jsou samozřejmě liché, stejně jako informace na webu mezinárodní házenkárské federace IHF. "Je na první pohled jasný, že má nadváhu. I při těch parametrech na IHF 192 centimetrů a 110 kilogramů... Pokládám si otázku, jestli kila nejsou větší," přemítal Nocar.

"S touto nadváhou není schopný v dnešním tempu hrát. Odehrál něco kolem jedenácti minut. To bych řekl, že odpovídá. Když vystřelí a pak se vrací nebo dostřídává, dělá mu to velké potíže a je zavařený," všiml si bývalý kapitán reprezentace Nocar.

Mvumbi jistě zaujal a dostává se na turnaji do povědomí. "Hodně ho limituje fyzično. Pokud na tom zapracuje, určitě se může posunout výš. Je mu 26 let, hraje teď ve čtvrté francouzské lize. Nevidím to, že by mohl úplně někam nahoru, do top týmů vůbec ne. Bude to chtít rozhodně zhubnout," dodal Nocar.

Konžský pivot se rozhodně nezalekne ani velkého favorita, úřadujících mistrů světa a olympijských vítězů Dánů. "Absolutně nemáme co ztratit, chceme předvést ze sebe to nejlepší. Dánové mají dvě ruce a dvě nohy jako my," řekl s klidem.

Obzvlášt se těší na trojnásobného nejlepšího házenkáře světa Mikkela Hansena. "Hraje s čelenkou a v konžských řadách vznikla taková výzva sundat mu ji. Nevím, co vyhraje ten, komu se to povede, ale je to zkrátka výzva," smál se Mvumbi.

Zdroj
ČT sport, www.lechorepublicain.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články