Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Konžský "Shaq" na MS minul jen dvakrát. Historickou výhru slavil s týmem tanečkem

Jsou ozdobou šampionátu. Především z toho důvodu, jak se házenou baví. Konžští házenkáři s pivotem Gauthierem Thierrym Mvumbim, jehož akce na mistrovství světa v Egyptě se staly virálním hitem, po třech porážkách v základní skupině zaznamenali historickou výhru. Po čtvrtečním triumfu nad Angolou přišel týmový taneček, který baví na sociálních sítích. Povede se reprezentaci Demokratické republiky Kongo další senzace? Od 18:00 vyzve v Prezidentském poháru Tunisko.

Konžský pivot Gauthier Thierry Mvumbi s cenou pro nejlepšího hráče utkání
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

Házenkáři Konga náležitě oslavili úspěch v africkém derby. V základní skupině prohráli utkání s favority Argentinou, Dánskem i Bahrajnem. Ovšem také favorizovanější Angolu zaskočili. V poslední minutě rozhodl rychlým sprintem a přesným zakončením Steeven Corneil Olivier. A pak to začalo.

Parta, v jejímž středu poutá pozornost Gauthier Thierry Mvumbi, si vychutnala výhru tancem po závěrečném klaksonu. Nečekaný úspěch pozvedl hladinu endorfinů. Usměvavý Mvumbi přispěl dvěma brankami.

Fyzické dispozice dávají statnému pivotu výhodu v práci na brankovišti. Přesto je důležitá i koordinace, zpracování míče a zakončení. To Mvumbi nemá vůbec špatné. Na turnaji v součtu se základní skupinou ze 17 pokusů nastřílel 15 gólů, což činí výbornou úspěšnost 88 procent.

Na druhou stranu stále platí, že šestadvacetiletý pivot tráví na palubovce zhruba pouhých jedenáct minut na zápas. Když se ale dostane do šance, zpravidla se nemýlí. Proti Bahrajnu se Mvumbi prosadil pětkrát se stoprocentní úspěšností, a tak ho neminula cena pro hráče zápasu.

Je nám líto, video expirovalo.
Střelecké představení Mvumbiho v základní skupině

Mvumbi si vysloužil už několik přezdívek. Například "El Gigante", ale také přirovnání ke slavnému pivotovi Shaquille O’Nealovi. Někdejší basketbalista, který se proslavil především v Los Angeles Lakers nebo Miami Heat, dokonce poslal Mvumbimu krátký vzkaz. 

"Odehrál jsem první utkání a najednou nastal obrovský boom. Bylo neuvěřitelné, fakt neuvěřitelné, když jsem dostal zprávu od Shaqa. Byl jsem hodně potěšený, i když to byly jen dvě věty," rozplýval se syn konžských rodičů, který vyrůstal ve Francii.

"Je to pro mě velká šance a užívám si to. Mé fyzické proporce jsou co do síly výhodou, ale z hlediska rychlosti zase nevýhodou. Když to správně využiji, můžu z toho těžit. Všichni mluví o mně a taky o Kongu. Je to pro nás dobré zviditelnění. Budeme bojovat a nevzdáme se," slíbil Mvumbi. Další šanci na překvapení má Kongo dnes proti Tunisku.

Zdroj
ihf.info

Hlavní zprávy

Nejčtenější články