Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Klíč k postupu na Euro je proti Islandu. Házenkáři mění hru a za novým trenérem jdou, těší Galiu

Čeští házenkáři mají po dvou výhrách v kvalifikaci o Euro 2024 výborně nakročeno k postupu. Po Estonsku si poradili i s Izraelci a zásadní tak nyní bude březnové utkání s Islandem. "To bude klíč," ví trenér brankářů národního týmu Martin Galia, který toho sám v reprezentaci něco odchytal.

Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého zvítězili v Izraeli vysoko 29:19. "Do utkání s Izraelem jsme vstoupili daleko lépe, od první do poslední minuty jsme dominovali, nedali jsme jim vůbec žádnou šanci. Oni nás chtěli porazit, připsat si dva body, které by jim možná zaručovaly postup ze třetího místa, ale my jsme hráli kompaktně, zápas byl skoro bez chyb," říká Galia v rozhovoru pro ČT sport.

Český celek po dvou ze šesti kol kvalifikace figuruje o skóre na druhém místě za vedoucím Islandem, který reprezentanti přivítají v dalším utkání v březnu. Estonsko a Izrael jsou bez bodu.

"Dali jsme si za úkol odstartovat kvalifikaci dvěma vítězstvími, což se nám povedlo. Teď nás čeká další krok v březnu, kdy se střetneme dvakrát s Islandem, tam bude klíč k postupu, chceme postoupit z prvního místa, dostat se k lepšímu losu a mít lepší výchozí pozici ve skupině na mistrovství Evropy," pokračuje Galia.

Na šampionát, který bude hostit Německo, postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

Radost českých házenkářů
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Na zápas s Estonskem jsme se připravovali do detailu, působí tam pár hráčů s mezinárodní zkušeností. Tak jednoznačné a jednoduché to nebylo, až v průběhu času jsme získali náskok, který jsme udržovali do konce a bylo to zasloužené vítězství. Měli jsme skvělou obranu, skvělého gólmana Tomáše Mrkvu a byl strůjcem toho rozhodujícího náskoku. Chceme na tom stavět. Chceme hrát jinačí, agresivnější obranu. Už je ten posun, který chceme vidět."

Tým převzal začátkem roku španělský stratég Xavier Sabaté, který nahradil Rastislava Trtíka. Na nadcházející světový šampionát Sabatého svěřenci po dubnovém neúspěchu v play-off se Severní Makedonií ještě jeho svěřenci neprošli. 

V čem tedy teď pozměnil hru reprezentace?

"Xavier je strašně pracovitý trenér, ví přesně, co od týmu chce. Je výborné, že tým nastavil a přesvědčil, že věří systému, a to nás může vést k úspěchům, které chceme. Xavi je trenér, který dbá na detaily. Rozebíráme hru soupeře od první do poslední minuty, tým dostává tolik informací, že je velmi dobře připraven," ví Galia.

Aby hráče přesvědčil, musí mít podle Galii trenér dobré přesvědčovací schopnosti a charisma. "Je velmi komunikativní, má obrovský respekt. Všichni ví, že je to dobrý trenér, možná jeden z nejlepších. Hráči za ním jdou, nemusí zvýšit hlas, a pokud to udělá, tak víme, že je nějaký problém. A to je největší deviza."

Český tým se probojoval na sedm z posledních osmi evropských šampionátů. Naposledy v lednu na závěrečném turnaji nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny. Evropská kvalifikace vyvrcholí v dubnu, závěrečný turnaj v Německu se uskuteční v lednu 2024.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články