Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Jícha: Už nemám takové schopnosti, nechci to týmu kazit

Praha – Zdravotní problémy jsou u Filipa Jíchy časté, a to tak, že je sám s nadsázkou označuje za své věčné téma. Kvůli potížím s kolenem se může stát, že úvodní dvě utkání kvalifikace budou poslední, která dlouholetá česká opora v národním dresu odehraje. Jícha také ví, že jeho úloha v týmu už je jiná, než jak tomu bylo před lety.

Filip Jícha
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Jícha naposledy hrál v reprezentaci před rokem. "Jsem rád, že tady mohu být. Je možné, že to dvojutkání bude jedno z mých posledních. Rozhodně jsem si nechtěl nechat ujít dvojutkání, které končíme domácím zápasem proti Makedonii v Plzni, kde jsem s házenou začínal," uvedl.

Nejlepší házenkář světa za rok 2010 má už delší dobu potíže s kolenem. "Minulý rok v prosinci z toho byl vyndaný vnější meniskus, který je pro mě důležitý, a od té doby koleno neustále natéká. V Barceloně jsem v podstatě vzal roli toho, že chodím jen do obrany. Protože prostě ta dynamika na takovou úroveň, jako je Liga mistrů, není," popsal.

O koleno se musí starat. "Každých 14 dní se z toho něco vytáhne a napustí se tam zase něco jiného, aby to koleno bylo připravené na zátěž. Na trénink a pak dva zápasy týdně. Ale nestěžuji si. Nechtěl jsem prostě otálet a čekat dál na to, abych klukům říkal, že přijedu, že se mnou mohou počítat. Že zase bude taková bublina, jestli přijedu, nebo ne. Kdybych měl loni koleno v tomhle stavu, nepřijel bych, protože bych věřil, že se to zlepší. Ale teď jsem tady," uvedl Jícha.

Filip Jícha: "Jsem rád, že se vracím do nároďáku. Dal jsem trenérům slib, že budu pokračovat, pokud budu zdravý. Tak, jak se věci vyvíjí, mi bylo jasné, že kdybych čekal na to, až budu zdravý, asi bych se už nikdy nevrátil."

Jícha: V Kielu bych takhle už asi nehrál

Se svým zdravotním stavem se už smířil. "Kdybych zůstal v Kielu, tak bych s tímhle stavem asi neodehrál ani minutu. Můj sportovní život byl pestrý, splnil jsem si, o čem jsem ani nesnil. Teď na sklonku ve 34 letech už prostě nedokážu být tak dynamický. Možná se to změní, koleno se na to adaptuje a přestane tak otékat, pak by to bylo jiné povídání. Ale zatím to tak není. I s tímhle je mi fajn. Jsem vyrovnanější než před rokem," uvedl Jícha.

Jeho role se vzhledem ke kolenu mění a v katalánské Barceloně má nyní spíš obranné úkoly. To samé ho asi čeká v reprezentaci. "Tenhle nový tým zdobila houževnatost, a to chci v první řadě nabídnout i já. Mám strach, aby to nebylo to, že jsem tu já a zbytek týmu. Nechci jim to kazit, protože nemám takové schopnosti jako před třemi čtyřmi lety. Chci se jim vyrovnat v houževnatosti a doplnit je, abychom byli tým," řekl.

Plánuje, že za dva roky ukončí kariéru. "Mám smlouvu do roku 2019 a pak je naplánovaný konec. Aby se to změnilo, muselo by mi koleno přestat natékat a fungovat. Nikdy neříkej nikdy, ale nyní to stojí hodně úsilí a bolesti, abychom se vyrovnal mladším, hladovějším," podotkl Jícha s tím, že po kariéře by se chtěl vrátit do Čech.

S reprezentací ho nyní čekají první dva zápasy kvalifikace na Islandu a s Makedonií. "Je to hodně velký klíč k tomu, jak se kvalifikace bude vyvíjet. Island i Makedonie jsou, co se týče hráčů v soutěžích, které dávají možnost rozvíjet se, před námi. Ale nás zdobí chuť postavit se osudu, a to je nebezpečná zbraň," dodal Jícha. Zbylým soupeřem je Ukrajina, na šampionát projdou první dva celky a nejlepší tým z třetích míst.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články