Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Házenkářům začínají boje o ME. Na úvod skupiny je čekají Estonci

Čeští házenkáři vstupují do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého na úvod čtyřčlenné skupiny přivítají v Ostravě outsidera Estonsko a neberou nic jiného než vítězství. Přímý přenos utkání Česko - Estonsko sledujte od 18:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

V neděli zakončí reprezentanti úvodní říjnový blok kvalifikace duelem v Izraeli. Zbylým soupeřem českého celku bude Island. Na šampionát, který bude hostit Německo, postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

Sabatého svěřenci se pokusí v evropské kvalifikaci částečně napravit dubnovou porážku v play-off o mistrovství světa se Severní Makedonií. Reprezentanti by jen neradi scházeli na druhé velké akci po sobě.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářům začíná kvalifikace o ME

S Estonskem se národní celek dvakrát utkal ve světové kvalifikaci v lednu 2006. Doma Češi zvítězili o 11 branek a venku o pět. Estonci se dosud nikdy nedostali na velký turnaj. V jarní světové kvalifikaci vypadli o kolo dříve než český tým s Rakouskem.

"Proti Estonsku jsme favority, což musíme prokázat na hřišti. Vždy je důležité dobře začít kvůli sebevědomí. Hrajeme doma. Doufáme, že budeme mít plnou arénu lidí, abychom utkání zvládli a výhru pak mohli oslavit společně," uvedl Sabaté, který převzal české mužstvo na konci února.

"Příprava na Estonsko je trochu komplikovanější tím, že hodně obměnili kádr oproti posledním zápasům. Víme, jak se prezentovali v posledních zápasech, hráli dobře třeba s Rakouskem. Ale někteří hráči jim chybějí, tak uvidíme, jak se to promítne do jejich hry. Máme všechny dostupné informace, ale vzhledem k těm absencím asi nebudou hrát úplně stejně jako v minulých zápasech," přemítal asistent trenéra Jan Běloch.

Národní tým čeká první utkání od dubnového play-off a premiéra v nové sezoně. "Chceme se odpíchnout od nepovedené baráže o mistrovství světa a vstoupit do kvalifikace úspěšně. Věřím, že předvedeme pěknou házenou s vítěznou tečkou. Soupeř je papírově slabší, ale rozhodně ho nepodceníme. Připravíme se na ně jako na jakýkoliv jiný tým," řekla spojka Tomáš Piroch, jehož trenér Sabaté vede v polském klubu Wisla Plock.

Evropská kvalifikace se odehraje od října do dubna příštího roku. Závěrečný turnaj v Německu se uskuteční od 10. do 28. ledna 2024. Český celek se probojoval na sedm z posledních osmi evropských šampionátů. Naposledy v lednu na závěrečném turnaji nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články