Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Házenkářky vyhrály v Itálii a zajistily si postup na mistrovství Evropy

Conversano (Itálie) - České házenkářky zvítězily v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy na půdě Itálie hladce 29:19 a s předstihem si zajistily účast na prosincovém šampionátu ve Švédsku. Před závěrečným duelem čtyřčlenné skupiny s Ukrajinou v Mostě už mají jistotu postupového druhého místa. Zápas s Ukrajinou sledujte v přímém přenosu v sobotu 4. června od 18:00 na ČT sport i na našem webu.

Radost českých házenkářek
zdroj: ČHF autor: Alex Wipf

Svěřenkyním kouče Jana Bašného pomohla podvečerní výhra lídra skupiny Srbska na Ukrajině, po níž reprezentantky věděly, že v případě vítězství v Itálii budou moci slavit postup.

Češky si na půdě beznadějně posledního týmu kvalifikace, který zatím nezískal ani bod a v prvním vzájemném souboji na podzim v Praze prohrál 15:33, od začátku vytvořily náskok a už jej nepustily.

Reprezentační trenér Jan Bašný: "Mám pocit dobře vykonané práce. Od začátku sezony jsme si vytyčili tenhle cíl a chtěli jsme to uhrát co nejdříve. Rozhodně jsme to nechtěli nechávat na poslední zápas. Dneska to z herního pohledu nebyla žádná sláva, ale důležité bylo vyhrát."

V jedenácté minutě vedly reprezentantky po úspěšné sedmičce Hrbkové 8:3, pak je potkal asi osmiminutový střelecký výpadek a Italky snížily na rozdíl jediné trefy. V závěru poločasu ale hostující favorit znovu zabral a o přestávce šel do kabin s náskokem 15:11.

Po změně stran domácí tým v přesilovce snížil na rozdíl dvou branek, ale víc se ve skóre přiblížit nedokázal. Mezi 38. a 42. minutou daly Češky čtyři góly po sobě, získaly šestibrankové vedení a definitivně soupeře zlomily. Závěr hostující hráčky v klidu dohrály a nakonec zvítězily dvouciferným rozdílem.
 
Bašného celek postoupil na druhý z posledních tří evropských šampionátů, předtím se na Euru představil v roce 2012. Na velké akci si reprezentantky zahrají poprvé od roku 2013, kdy startovaly na mistrovství světa.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek:

Itálie - ČR 19:29 (11:15)

Sestava a branky ČR: Raníková, Müllnerová - Kordovská 5, Knedlíková 1, Keclíková 4, Salčáková 1, Růčková 2, Ryšánková 2, Hrbková 5, Luzumová 2, Malá 2, Hradilová, Jeřábková 2, Adámková 1, Stellnerová 1, Weisenbilderová 1. Sedmimetrové hody: 5/4 - 3/3. Vyloučení: 4:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články