Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Házenkářky překvapení nepřipustily. Zdolaly Litvu a zahrají si play-off o MS

Olomouc – Červnová vyřazovací část kvalifikace o mistrovství světa házenkářek bude i s českou reprezentací. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného o svém postupu z první fáze rozhodly vítězstvím nad Litvou 33:27, díky čemuž ovládly tříčlennou skupinu. O jejich soupeřkách pro play-off rozhodne los, jenž se bude konat 21. prosince.

Slavící české házenkářky
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Češkám stačil k prvenství díky lepšímu skóre ve skupině i bod, ale brzy bylo jasné, že ho zpečetí přesvědčivým vítězstvím. Nádech dramatu mělo utkání jen úvodních deset minut. Domácí do stavu 3:4 jen dotahovaly, ale pak se pronikavě zlepšila česká obrana a Litevky byly v útoku z minuty na minutu zcela bezradné. Soupeř jim lehce odebíral míče a z trháků utěšeně navyšoval náskok. Sérií osmi gólů mezi 7. a 18. minutou si domácí celek vytvořil uklidňující vedení 11:4.

Češky měly do konce prvního poločasu zcela dominantní postavení, které podtrhla výtečná Raníková v brance. Každým zákrokem brala Litevkám klid a chytila dokonce všechny tři sedmimetrové hody. Po hladkém závěru první půle se český výběr nechal ukonejšit devítigólovým vedením. V ofenzivě se začal topit v technických chybách, zatímco Litvě se rozstřílely spojky a především Bernatavičiuteová, která trefami z dálky stáhla hrozivé desetigólové manko.

"První poločas rozhodl o zápase. My jsme ho odehráli velice dobře, až výborně, a přesně tak, jak jsme chtěli. Bylo jasné, že v takovém rytmu celé utkání asi nevydržíme. To se také potvrdilo. Začali jsme mít trochu potíže v obraně, kde se nám nedařilo jako v první půli, ale přesto jsme vývoj kontrolovali," řekl trenér Bašný.

Český celek hrající v udržovacím režimu nepouštěl soupeřky na blíže než šest branek a měl vývoj skóre i po prostřídání neustále pod kontrolou. Litva v přemíře snahy až příliš riskovala a dělala chyby, které domácím znovu dávaly prostor k rychlým kontrům. Až čtyři minuty před koncem se pobaltský tým dotáhl na 27:31, ale to už měl na zázrak málo času a domácí hráčky se o výsledek nemusely obávat.

"Strach o výsledek jsme neměli. Neříkám, že byl záměr polevit ve hře. Chtěli jsme pokračovat v tom, co se nám dařilo v prvním poločase, ale jak jsem řekl, vydržet celý zápas v takovém tempu není jednoduché. Takže jsme se pak soustředili, abychom měli skóre pod kontrolou, a to se nám povedlo. Postupové karty jsme drželi pevně v rukách. Jsme spokojeni, že jsme tuhle fázi kvalifikace zvládli a teď budeme čekat na los," řekl Bašný.

Autorka šesti gólů Michaela Hrbková, která byla společně s Kutlvašrovou nejlepší českou střelkyní, také považovala za klíčový zvládnutý úvod zápasu. "Vzaly jsme si k srdci slova trenéra po nevydařeném začátku zápasu s Ázerbájdžánem. Vletěly jsme do toho úplně jinak a tam jsme to utkání rozhodly. Vnutily jsme jim náš styl hry. Pak nám asi trošku klesla koncentrace, což bylo způsobeno tím velkým náskokem. Ale nervózní jsme nebyly vůbec, že ony ten náskok trošku snížily," řekla Hrbková.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky zdolaly i Litvu a budou hrát play-off o MS

Česká republika - Litva 33:27 (21:12)

Nejvíce branek: Kutlvašrová 6 - Bernatavičiuteová 9. Rozhodčí: Nastaseová, Stancuová (obě Rum.). Diváci: 700.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články