Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Házenkáři znají soupeře kvalifikace na Euro 2024. S Islandem jsou favority skupiny

Na lednovém Euru i přes nepostup ze základní skupiny příjemně překvapili výkony. A čeští házenkáři se chtějí podívat i na další turnaj starého kontinentu. V kvalifikační skupině o mistrovství Evropy v roce 2024 se utkají s Islandem, Izraelem a Estonskem. Rozhodl o tom los v Berlíně. Na šampionát, který bude hostit Německo, postoupí z každé ze čtyřčlenných skupin první dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

"Myslím, že skupina je velmi hratelná. Při naší současné kvalitě se nemusíme ničeho bát. Nesmíme nic podcenit, ale jasným cílem musí být postoupit. Věřím, že to společnými silami dokážeme," řekl křídelník Jakub Hrstka.

Český celek byl před losem ve druhém ze čtyř výkonnostních košů a měl jistotu, že se vyhne sedmi soupeřům. Z nejlepšího koše dostali reprezentanti Island, s nímž si zopakují souboje z kvalifikace o postup na Euro v roce 2018. Zatímco venku prohráli 24:25, v domácí odvetě zvítězili 27:24. Severského soupeře národní tým porazil i na mistrovství světa před sedmi lety v Kataru, kde nečekaně vyhrál vysoko 36:25.

Na lednovém evropském šampionátu na Slovensku a v Maďarsku skončili Islanďané šestí a měli ve svém středu nejlepšího střelce turnaje Ómara Ingiho Magnússona, který zaznamenal 59 branek. Český celek těsně o gól nepostoupil ze základní skupiny, v níž narazil na oba pozdější finalisty vítězné Švédsko i druhé Španělsko. Celkově reprezentanti obsadili 13. místo.

Po šampionátu skončil u mužstva zkušený trenér Rastislav Trtík, jemuž vypršela smlouva a vedení svazu s ním kontrakt neprodloužilo. Na lavičce jej nahradil španělský kouč Xavier Sabaté.

"Island prokázal svoji kvalitu na poslední akci. Po krátkém čase, kdy přestavěli kostru týmu, mají hráče, kteří jsou na top světové úrovni. Mají mladý tým s velkou kvalitou a dokonce už i zkušeností. Jde o jeden z celků, který bude do deseti let v Evropě na nejvyšší úrovni," uvedl Sabaté.

Další dva čeští soupeři v nadcházející kvalifikační skupině na letošním šampionátu nestartovali. Izrael si dosud zahrál na Euru jen v roce 2002, kdy obsadil 14. místo. Estonsko se na závěrečný turnaj ještě nikdy neprobojovalo.

S Izraelem reprezentace v samostatné historii odehrála osm utkání a připsala si šest vítězství a po jedné remíze a porážce. Naposledy se soupeři utkali v roce 2013. Estonsko národní tým dvakrát zdolal ve světové kvalifikaci v lednu 2006.

"Izrael je možná pro fanoušky trochu neznámá. Jsou velcí bojovníci a také oni mají v kádru hráče, kteří jsou kvalitní. Poslední roky rostou, čekají nás velmi těžké zápasy, obzvlášť u nich doma. Proti Estonsku bychom měli být favority, což musíme prokázat na hřišti," uvedl Sabaté.

"Pokud se chcete dostat na šampionát, musíte porazit kvalitní soupeře a musíte být mezi nejlepšími dvěma. To bude náš jasný cíl," dodal Sabaté, jehož nové svěřence čeká v dubnu play-off o mistrovství světa proti Severní Makedonii.

Evropská kvalifikace se odehraje od října do dubna příštího roku. Závěrečný turnaj v Německu se pak uskuteční od 10. do 28. ledna 2024. Český celek se probojoval na sedm z posledních osmi evropských šampionátů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články