Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Francie ukončila norskou dominanci a usedla na světový trůn

Po loňské stříbrné olympijské euforii v Riu de Janeiro se francouzské házenkářky dočkaly senzačního zlata z mistrovství světa. V dramatickém finále porazily favorizované Norsko 23:21, a překazily mu tak šanci obhájit titul. Bronzové medaile si z německého Hamburku odvezlo Nizozemsko. 

Házenkářky Francie s vítěznou trofejí z MS
zdroj: imago sportfotodienst autor: CARL SANDIN

Francie vstupovala do finále jako velký outsider, ale v závěru měla překvapivě pevnější nervy. Suverénkám posledních sezon tak oplatila dvě finálové porážky z šampionátů v letech 1999 a 2011. Norsku nevyšel útok na čtvrté světové zlato, jímž by vyrovnaly nejúspěšnější tým historie Rusko.

"Před zápasem všichni říkali, že Norky zvítězí. My jsme ovšem byly báječné. Zachovaly jsme chladnou hlavu, i když jsme dvakrát hrály bez dvou vyloučených. Ony jsou zvyklé jen vyhrávat. Je dobré, že jsme je vrátily na zem," uvedla křídelnice Allison Pineauová.

Severská reprezentace si po 13 minutách vytvořila tříbrankové vedení 7:4 a zdálo se, že boj o zlato bude probíhat podle očekávaných not. Jenže národní tým ze země galského kohouta rychle srovnal a výborně pracující obranou začal dělat soupeři velké problémy. V poločase šel do kabin s jednogólovým náskokem, který po změně stran zvýšil na rozdíl tří branek.

Je nám líto, video expirovalo.
Francouzské házenkářky vyhrály mistrovství světa

Norky pak výrazně přidaly, vyrovnaly skóre, ale v rozhodujících chvílích nečekaně selhaly. Ještě v 53. minutě vedly 20:19, od té doby však skórovaly jen jednou. V hektickém závěru se netradičně dopustily laciných chyb a mrzet je mohly i čtyři nevyužité sedmimetrové hody. 

Francouzská obrana v čele s výborně chytající brankářkou Leynaudovou zářila a Lacrabereová v poslední minutě při signalizované pasivitě stvrdila překvapivý triumf svého týmu. "Norky měly s naší defenzivou velké problémy, ke konci na nich byla vidět nejistota. K tomu je donutí málokdo," pochvaloval si trenér vítězného týmu Olivier Krumbholz.

"V minulosti jsme často ztráceli koncovky zápasů a teď se nám podařilo dvakrát za sebou vyhrát poslední pětiminutovku. Jsem rád hlavně za ty starší holky, které hrály tři finále a všechna prohrály. Teď měly další možnost a chopily se jí," dodal devětapadesátiletý kouč.

Bronz putuje do Nizozemska

Podruhé v řadě si z mistrovství světa odvážejí cenný kov Nizozemky. V duelu o třetí místo porazily Švédsko 24:21 a navázaly na předloňské stříbro.

K zisku cenného kovu sice nakročily už během první půle, kterou vyhrály 14:8, ale po změně stran se statečně vzdorující soupeř, jenž se mezi elitní kvarteto probojoval poprvé v historii, vzchopil a otočil skóre na 16:18.

"Oranjes" se však rychle oklepaly a nakonec získaly další medaili. Nejlepší střelkyně zápasu Lois Abbinghová pomohla k bronzu osmi góly.

S oběma zmíněnými týmy se v průběhu prestižního turnaje utkala i česká reprezentace. Švédsku podlehla v základní skupině 32:36, s Nizozemskem prohrála ve čtvrtfinále rovněž o čtyři branky 26:30.

Mistrovství světa házenkářek v Hamburku:

Finále: Norsko - Francie 21:23 (10:11)
Nejvíce branek: Mörková 7/2, Kristiansenová 6/1, Lökeová 4 - Pineauová 4/1, Houetteová 4, Landreová a Minková po 3. 

O 3. místo: Nizozemsko - Švédsko 24:21 (14:8)
Nejvíce branek: Abbinghová 8/1, Polmanová 5, Malesteinová a Brochová po 4 - Gulldénová 7/3, Mellegardová, Lagerquistová a Blomstrandová po 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články