Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Favorité MS v házené: Dánové útočí na zlatý hattrick, ale Švédy poženou diváci

Zkompletují dánští házenkáři zlatý hattrick z mistrovství světa? Nebo navážou Švédové v domácím prostředí na titul z posledního Eura? Dvě zásadní otázky v predikci světového šampionátu, který hostí celkem devět švédských a polských měst. V závěsu za severskými giganty však číhají i další evropské velmoci. Web ctsport.cz představuje pět hlavních favoritů na zisk medaile. Přímý přenos úvodního duelu MS Francie – Polsko sledujte od 20:55 na ČT sport a ČT sport Plus. 

Dánové s trofejí pro světové šampiony v roce 2021
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

DÁNSKO (skupina Belgie, Tunisko, Bahrajn)

Kým jiným začít než specialisty na světové šampionáty. Těžko říct, proč jsou výsledky party kolem Mikkela Hansena na vrcholných akcích jako den a noc. Poslední dvě mistrovství světa, na domácí půdě v roce 2019 a o dva roky později v Egyptě, Dánové opanovali. Na Euru však třikrát vyšli na prázdno až do loňska, kdy v Budapešti udolali v prodloužení Francouze (35:32) a brali bronz.

Hvězdná spojka Hansen už sází branky na domácí Aalborg a pořád platí za stěžejního hráče reprezentace. Brankář Niklas Landin Jacobsen stále ještě drží, alespoň na pár týdnu, primát úřadujícího nejlepšího házenkáře světa. A pokud se v nabité soupisce Dánů objeví někdo podobný jako Mathias Gidsel v Egyptě, má obhájce neskutečnou sílu v ofenzivě.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále Dánsko - Švédsko

ŠVÉDSKO (skupina Brazílie, Kapverdy, Uruguay)

Na posledním mistrovství světa stříbrní, na loňském Euru už zlatí. Tre kronor mají na domácím turnaji obrovskou motivaci dobít s úspěšnou generací světové zlato. V případném finále by mohli mít velkou podporu ve stockholmské areně. 

Parta norského kouče Glenna Solberga se opírá o klíčovou spojku Jima Gottfridssona, který své spoluhráče posouvá přístupem i taktickými pokyny na vyšší úroveň. Právě připravenost spojky Flensburgu nebo defenzivního specialisty Oscara Bergendahla může Švédy trochu zneklidnit. Oba se totiž zotavili teprve krátce před šampionátem ze zranění. Jinak je domácí výběr jasným adeptem na zlato.

Je nám líto, video expirovalo.
Výstavní a klíčové momenty finále ME Švédsko – Španělsko

FRANCIE (skupina Polsko, Slovinsko, Saudská Arábie)

Parta přezdívaná "Les Experts" se pomalu rozpadá, ale Francouzi mají stále kde brát. Po triumfu na olympijských hrách v Tokiu ukončili dlouholetou reprezentační kariéru Luc Abalo a Michael Guigou. Jiná stálice, ta nejzvučnější, Nikola Karabatic povede tým na další vrcholné akci. Nečekejme, že na palubovce stráví většinu herního času, ale "Les Bleus" pomůže svými zkušenostmi.

V Egyptě čtvrtí Francouzi vyšli na prázdno, teď jsou připravení se popasovat se severskými soupeři. Z favoritů mají však zřejmě nejtěžší základní skupinu. V prvním zápase turnaje vyzvou natěšené domácí Poláky a poté další celek ze širší evropské špičky Slovince. Tato utkání ale mohou mužstvo kolem Diky Mema zocelit pro další průběh turnaje.

Top branky Francie na MS 2021:

ŠPANĚLSKO (skupina Černá Hora, Chile, Írán)

Konzistence výkonů, sousloví, které charakterizuje Španělsko. Úřadující vicemistři Evropy by měli promluvit do medailových bojů i nyní. Zkušený kouč Jordi Ribera za chodu přestavuje národní tým, a to velmi úspěšně. Důkazem budiž loňské stříbro z Eura, když Španělé ve finále potrápili Švédsko (26:27).

Ribera může počítat s navrátilci, kteří zmeškali kvůli zranění evropský šampionát. Bratři Alex a Daniel Dujshebaeové jsou zpět. V brance by měl týmu dodat opět jistotu Gonzalo Pérez de Vargas.

CHORVATSKO (skupina Egypt, Maroko, USA)

Horší výsledek než v Egyptě už Chorvaté snad nemohou zapsat. Mohou se posouvat pouze výš. Na posledním šampionátu skončili na 15. místě, když nezvládli osmifinálovou skupinu. Na olympiádu se také nekvalifikovali. Přesto může nyní přijít zvrat a svěřenci Hrvoje Horvata budou bojovat o nápravu.

V přípravě Chorvaté dvakrát porazili Egypt, s nímž se utkají i v základní skupině, a právě test proti posledním čtvrtfinalistům MS bude důležitý. Napoví, zda je celek vedený spojkou Domagojem Duvnjakem na správné cestě.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól zadovkou či rychlý podstřel. Dánové ničili Chorvaty

Predikce:

ctsport.cz:

1. Dánsko, 2. Švédsko, 3. Francie, 4. Španělsko, 5. Chorvatsko, 6. Norsko, 7. Island, 8. Německo

handball-planet.com:

1. Dánsko, 2. Francie, 3. Švédsko, 4. Španělsko, 5. Island, 6. Chorvatsko, 7. Norsko, 8. Německo

Zdroj
ČT sport, handball-planet.com, ihf.info

Hlavní zprávy

Nejčtenější články