Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští házenkáři zvládli turnaj v Rakousku skvěle, porazili i Švýcary

Maria Enzersdorf (Rakousko) – Čeští házenkáři vyhráli turnaj tří zemí v Rakousku. Po čtvrtečním vítězství 30:26 nad domácím výběrem reprezentanti porazili Švýcarsko těsně 28:27 a obsadí první místo bez ohledu na výsledek sobotního závěrečného zápasu turnaje. Poslední zápasová příprava před květnovým pokračováním kvalifikace mistrovství Evropy tak vyšla Čechům na výbornou.

Trenér házenkářské reprezentace Jan Filip
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"První půle byla podobná té včerejší a stejně jako proti Rakousku mám za to, že jsme ji měli vyhrát výraznějším rozdílem. V druhém poločase jsme pak neměli takový náskok a především jsme dnes měli pár výpadků. Víme, že potřebujeme hrát ideálně 60 minut zápasu naši hru. Ta přináší výsledky, s ní jsme úspěšní," uvedl reprezentační kouč Jan Filip.

Češi předloni porazili Švýcarsko ve dvou zápasech evropské kvalifikace a v Rakousku si s ním poradili znovu. V utkání ani jednou neprohrávali a do šaten šli v poločase s vedením 14:11. Hned po pauze si reprezentanti vytvořili čtyřgólový náskok, ale soupeř, který stejně jako český celek nepostoupil na probíhající světový šampionát ve Francii, deset minut před koncem srovnal na 22:22.

V závěru ale ukázali svěřenci Jana Filipa a Daniela Kubeše větší zkušenosti. Ihned znovu odskočili na 24:22, pak dokonce na rozdíl tří branek a koncovku už si pohlídali. Švýcaři snížili na 27:28 až tři sekundy před koncem.

"Švýcaři hráli s chutí a kvalitou, ukázali, že mají mladý tým, který umí hrát super házenou. Potrápili nás, ale místy jsme jim situaci ulehčili zbytečnými chybami, především v útoku," řekl Pavel Horák, spojka českého týmu.

Zatímco na prosincovém turnaji v Maďarsku, kde český celek skončil druhý, chybělo několik opor, v Rakousku už trenéři měli k dispozici téměř nejsilnější možný výběr. Chyběli jen rekonvalescent a kapitán Filip Jícha a zraněný Jakub Hrstka.

Klání u Vídně bylo poslední herní prověrkou před pokračováním kvalifikace o postup na ME. Po úvodních dvou utkáních vedou čeští reprezentanti o skóre svou skupinu a v dalších dvou duelech nastoupí proti outsiderovi Ukrajině.

"Pro nás je vnitřně důležité, že jsme přípravné zápasy zvládli vyhrát a jsme především spokojení s tím, jak tým pracoval v celém tom přípravném týdnu. Ukázal týmový duch, morálku, a to je pozitivní. Klíčové teď bude připravit se na Ukrajince," uzavřel Filip.

ČR - Švýcarsko 28:27 (14:11)

Sestava a branky ČR: Galia, Adamík - Bečvář 2, Babák 3, Stehlík, Linhart 1, Zdráhala 6, Motl 1, Vančo 1, Jurka 3, Sobol 1, Užek, Petrovský 7, Šlachta, Horák, Landa, Škvařil 3.

Rozhodčí: Baďura, Ondogrecula (oba SR).

Zdroj
ČTK, chf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články