Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Čeští házenkáři budou bojovat o MS se Severní Makedonií, ve druhé přípravě pak přehráli Srby

České házenkáře čeká v play-off o postup na mistrovství světa v příštím roce Severní Makedonie. S Balkánci si Češi zopakují souboj z baráže z roku 2016, kdy nakonec Makedonci postoupili. Česká reprezentace vyzve Makedonce v polovině dubna na domácí půdě, odvetu odehrají venku. Už nyní se ale házenkáři pod novým koučem Xavierem Sabaté pilně připravují. V druhém ze dvou domácích přípravných zápasů v Zubří porazili Srbsko 30:26 a soupeři oplatili páteční prohru 23:24.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři v druhém přípravném utkání v Zubří porazili Srbsko

Národní celek rozhodl proti Srbům ve druhém poločase. Osmi góly pomohl k vítězství českého týmu Matěj Klíma, dvakrát se přes celé hřiště trefil brankář Tomáš Mrkva.

Duely se Srbskem byly pro národní celek zápasovou přípravou na dubnové play-off o mistrovství světa proti Severní Makedonii. Reprezentaci v Zubří poprvé vedl nový španělský trenér Xavier Sabaté, který na lavičce nahradil Rastislava Trtíka.

Český celek podal lepší výkon než v pátek a většinu času měl navrch. Srbové vedli jen před koncem úvodního dějství, ale domácí ještě do pauzy otočili stav na 16:15. Definitivně na svou stranu zlomili reprezentanti zápas v 48. minutě, kdy Kašpárek navýšil náskok na 25:22.

"Snažili jsme se na dnešek trochu změnit útok. Hráči odvedli vážně dobrou práci, bylo to lepší než včera. Právě postupný progres chceme, byl to náš cíl. Chceme být den po dni lepší a to se povedlo. Jsme spokojeni, pokaždé máte dobrý pocit, když se vyhraje. Ale pro mě je nejdůležitější proces. Doufám, že příště, až se potkáme, budeme zase o něco lepší," řekl Sabaté.

S kempem v Zubří byl nadmíru spokojený. "Chtěl bych poděkovat všem hráčům za to, jakou práci tu odvedli. Makali na 100 procent. Je až neuvěřitelné, jak si kluci užívají každý trénink a jak nechávají na hřišti absolutně všechno," doplnil pětačtyřicetiletý rodák z Barcelony a bývalý kouč maďarské reprezentace.

V play-off o MS souboj s Makedonci

Národní tým byl díky 13. místu na lednovém mistrovství Evropy při losu play-off nasazený, a především se vyhnul předešlé části druhé fáze světové kvalifikace.

Makedonci byli pro český tým dlouhá léta téměř osudovým a neoblíbeným soupeřem, s nímž i kvůli řadě sporných verdiktů rozhodčích reprezentanti prohráli několik velkých zápasů. S balkánským protivníkem se národní celek utkal v červnu 2016 v play-off o světový šampionát a k postupu mu scházel jeden gól.

"Náš tradiční soupeř, hodněkrát jsme se s nimi potkali v těchto vyřazovacích bojích. Bude to hodně o prvním zápase. Upřímně, potřebujeme velký náskok, protože všichni víme, jak to vypadá v Makedonii, kde přijde osm tisíc balkánských fanoušků. Potřebujeme prostě zvládnout domácí utkání ve Zlíně. Nechceme se za nic schovávat, chceme postoupit na mistrovství světa, to je jednoznačné," řekl Stanislav Kašpárek, jedna z českých opor.

Poté český tým nepříznivou bilanci zlepšil a vyhrál tři z posledních čtyř vzájemných duelů včetně dvou soubojů na evropských šampionátech v letech 2018 a 2020. Severní Makedonie šla v poslední době výkonnostně dolů a na nynějším Euru obsadila až dvaadvacáté místo.

Los mistrovství světa se uskuteční 2. července v Katovicích. Z evropských týmů už mají jistou účast na šampionátu Dánsko coby obhájce světového zlata, Francie, Norsko, Španělsko a dvojice pořadatelských zemí Polsko se Švédskem. Mistrovství se odehraje ve dnech 11. až 29. ledna příštího roku.

Přípravné utkání házenkářů v Zubří:

ČR - Srbsko 30:26 (16:15)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Šmíd 2 - Hrstka 2, Piroch 4, Kašpárek 2, Babák 2, Číp 3, Petrovský, Vančo, Havran, Harabiš 1, Klíma 8, V. Patzel 3, Užek, Březina, Zeman 2, Řeznický 1, Franc.

Nejvíce branek Srbska: Djordjič 6. Rozhodčí: Kučerka, Friedel (oba ČR). Vyloučení: 5:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články