Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky zaskočily favorizované Maďarsko a na úvod ME slaví výhru

Malmö (Švédsko) - České házenkářky v Malmö zahájily mistrovství Evropy výhrou nad favorizovaným Maďarskem 27:22. Proti světovým šampionkám z roku 2000 předvedly skvělý kolektivní výkon a výrazně se přiblížily postupu. V Malmö jej mohou svěřenkyně Jana Bašného potvrdit ve středu v duelu s Černou Horou, v pátek uzavřou skupinu s Dánskem. Do dalších bojů postoupí tři týmy ze čtyř.

Česko - Maďarsko
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

"Máme tady dobrou partu. Stmeluje nás to a musíme bojovat jako tým," prohlásila před duelem kapitánka Iveta Luzumová.

Přesně to Češky od začátku dokazovaly. Hrály ze zajištěné aktivní obrany. Po celý první poločas si udržovaly náskok dvou až čtyř branek a zvítězily 13:10. A to také zásluhou maďarské brankářky Kissové, která zneškodnila několik vyložených šancí. Zatímco Češky neměly v první půli ani jednu vyloučenou hráčku, Maďarky hrály v oslabení hned čtyřikrát.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky senzačně vyhrály nad Maďarkami

Podívejte se na závěr vítězného zápasu:

Trenér Bašný před utkáním prognózoval, že jeho svěřenkyně budou čelit dobré obraně a improvizaci v útoku. Maďarská defenziva však byla více průchozí a statická hra v útočné fázi mnoho překvapení nepřinášela. Snad s výjimkou úvodu druhé poloviny, kdy se favoritky na chvíli dostaly do vedení. Češky působily nervózně, kupily chyby a neproměňovaly šance.

V české bráně se několikrát blýskla Kudláčková, která vystřídala Satrapovou. Jak se později ukázalo, byl to nejspíš zlomový moment utkání. Díky jejím zákrokům šly Češky deset minut před koncem do tříbrankového vedení a své hráčky si zavolal trenér Maďarek Rasmussen. Ani to nepomohlo. Češky zarputilou obranu několikrát překonaly. V závěru definitivně otupily maďarské snahy.

Bašný: Holky ukázaly sílu týmu

Bašný byl spokojený. "Nebylo to lehké, protože s námi nikdo nepočítal. Holky ukázaly sílu týmu, když ve druhém poločase přišly o vedení. Podařilo se nám znovu dostat dopředu," řekl český kouč. Podle něj se tým připravil na jednotlivé hráčky. "Věděli jsme, co budou hrát a že se bude snažit rozhodovat Görbiczová. Na tu jsme si dávali pozor. Myslím, že důvodem špatných individuálních výkonů Maďarek byla naše dobrá obrana," prohlásil Bašný.

Maďarský kouč Rasmussen uznal, že Češky hrály chytrou házenou. "My jsme byli nervózní a hráli špatně. Máme nový tým a mnoho nových hráček, ale to není omluva," řekl Rasmussen.

Nejlepší hráčkou zápasu na české straně byla vyhlášena pivotka Adámková. "Stále nemůžu věřit, že jsme vyhrály. Je to skvělé, ale musíme se soustředit na další zápasy," dodala Adámková.

České házenkářky mají silnou skupinu. Maďarky, Černohorky i Dánky už alespoň jednou mistrovství vyhrály, Dánky dokonce třikrát. Český tým byl na šampionátu nejlépe osmý, a to v letech 1994 a 2002.

ČR – Maďarsko 27:22 (13:10)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková - Luzumová, Crhová, Marčíková 1, Kordovská 3, Jeřábková 3, Ryšánková, Hrbková 5/2, Weisenbilderová, Růčková 2, Salčáková, Knedlíková 4, Malá 5, Adámková 4, Stellnerová. Nejvíce branek Maďarska: Kovácsová 7, Klivinyiová 4. Rozhodčí: Kijauskaiteová, Zalieneová (Lit.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 1/1. Vyloučení: 3:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články