Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češky vyzvou v boji o MS Černohorky. Soupeř je favorit, hlásí Bašný

Los play-off o mistrovství světa házenkářek představoval i hrozbu favorizovaných Norek. Český tým se však o postup na světový šampionát v příštím roce utká s Černou Horou a se soupeřem si zopakují souboj o MS 2011. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného začnou dvojzápas doma v rozmezí 31. května až 2. června.

Kapitánka Iveta Luzumová
zdroj: Český svaz házené autor: Robert Grim

Češky, které na vrcholícím Euru nepostoupily ze základní skupiny, figurovaly mezi devíti týmy v druhém výkonnostním koši. Mohly dostat i vládkyně světové házené posledních let Norky, které se na končícím evropském mistrovství Evropy nedostaly do semifinále, těm se ale vyhnuly.

"Před losem jsme si s kolegy říkali, že bychom neradi dostali tým ze severu. Ale i tak se z prvního koše přijatelný soupeř jen těžko vybírá. Jak jsme si zaseli, tak sklízíme. Neumístili jsme se na Euru do 13. místa, proto hrajeme se silným soupeřem, který bude v kvalifikaci favoritem," uvedl v tiskové zprávě Bašný.

Černohorky před šesti lety vyhrály evropský šampionát a ve stejném roce získaly stříbro na olympijských hrách v Londýně. Na loňském mistrovství světa obsadily šesté místo, což bylo jejich maximem. Na vrcholícím Euru postoupila Černá Hora z třetího místa ve skupině a celkově uhrála dvě vítězství. Do semifinále neprošla a skončila devátá.

Černá Hora byla v posledních letech pro Češky poměrně častým soupeřem. Předloni na mistrovství Evropy s ní reprezentantky prohrály o gól 27:28 a těsně jí podlehly i v obou zápasech kvalifikace o předchozí Euro v roce 2014. V play off o světový šampionát v roce 2011 Češky s balkánským soupeřem vysoko prohrály.

"V kvalifikaci v roce 2011 jsme s Černou Horou prohráli o více než 20 branek, od roku 2011 jsme se ale posunuli. Naše další měření s tímto týmem byla kvalitní, zápasy byly velmi vyrovnané. Je to soupeř z prvního koše, má určitě větší šance, tak to prostě je. Už dříve jsme je ale potrápili a to nám dává pozitivní naději, že se to uhrát dá," řekl kouč.

"Černá Hora je favorit, ale nám tato role možná vyhovuje líp. Musí se všechno dobře sejít, líp než na tomto šampionátu ve Francii. Musíme hráčky dobře naladit, aby měly bojovného ducha, který vždy zdobil tento tým," dodal Bašný.

Není rád, že odveta se hraje venku. Domácí zápas bude hostit Most nebo Zlín. "Kdyby to nebylo na jihu Evropy, nepřikládal bych tomu větší váhu. Protože se ale jedná právě o tým z této části Evropy, je tento los pro nás určitě méně výhodný. Máme i nepříjemné zážitky, když v jednom utkání v Černé Hoře fanoušci hodili na hřiště petardu," uvedl Bašný.

Mistrovství světa bude v příštím roce od 29. listopadu do 15. prosince hostit Japonsko. Jistou účast mají domácí výběr, obhájce zlata Francie a další tři semifinalisté vrcholícího Eura Rusko, Nizozemsko a Rumunsko.

Český celek bude usilovat o třetí účast z posledních čtyř MS. Vloni nečekaně obsadil osmé místo, v roce 2015 mezi elitou chyběl a v roce 2013 skončil na 15. příčce.

Los play-off MS 2019:

ČR - Černá Hora, Chorvatsko - Německo, Dánsko - Švýcarsko, Švédsko - Slovensko, Bělorusko - Norsko, Srbsko - Polsko, Makedonie - Slovinsko, Rakousko - Maďarsko, Španělsko - Island.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články